Αξιολόγηση Θέματος:
  • 0 Ψήφοι - 0 Μέσος Όρος
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[News247] Οι μεσάζοντες απειλούν, οι πολίτες συνεχίζουν
#1
Θορυβημένοι οι μεσάζοντες, λόγω της επιτυχίας του "κινήματος της πατάτας". Δεκάδες τόνοι πατάτας πωλήθηκαν το Σάββατο στην Κατερίνη

Απειλές δέχονται παραγωγοί, οι οποίοι παρακάμπτουν τους μεσάζοντες, πουλώντας σε πολύ χαμηλές τιμές προϊόντα στους πολίτες.

"Αυτό θα τελειώσει και σύντομα θα γυρίσετε σε μας" είναι το μήνυμα των μεσαζόντων που έχουν θορυβηθεί καθώς το κίνημα της πατάτας, εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα.

Ήδη, ενόψει του Πάσχα, οι κτηνοτρόφοι σχεδιάζουν να ρίξουν τις τιμές του αρνιού στα 7,5 ευρώ, αποφεύγοντας τους μεσολαβητές.

Επιπλέον, μετά από ψηφοφορία που διεξήχθη μέσω διαδικτύου, το επόμενο προϊόν που αποφασίστηκε να διατεθεί χωρίς μεσάζοντες θα είναι το ελαιόλαδο και θα ακολουθήσουν το αλεύρι, τα μακαρόνια και το ρύζι.

Συνεχίζεται η διάθεση πατάτας

Μόλις 15 δευτερόλεπτα χρειάστηκε κάθε ένας από τους 1.082 κατοίκους της Πιερίας, για να παραλάβει τις πατάτες που είχε παραγγείλει, χάρη στη σωστή οργάνωση της διαδικασίας διανομής που πραγματοποιείται το Σάββατο στην Κατερίνη. Συνολικά πωλήθηκαν 75 τόνοι πατάτας.

Τα μόνα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν τρεις φορητοί υπολογιστές, αλλά και το λογισμικό που τροποποίησε για το σκοπό αυτό το ιδρυτικό μέλος της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Πιερίας "Ο τόπος μου", Ηλίας Τσολακίδης.

Στην άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών συνέβαλαν οι 62 εθελοντές που χωρίστηκαν σε ομάδες ταυτοποίησης των ανθρώπων που έκαναν την παραγγελία, αλλά και ομάδες παρκαδόρων, ρυθμιστών κυκλοφορίας, ελεγκτών αποδείξεων και μεταφοράς των προϊόντων με καρότσια σε ηλικιωμένους και ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.

Η ικανοποίηση των παραγωγών ήταν τόσο μεγάλη που ανακοίνωσαν ότι δωρίζουν ακόμη δύο τόνους πατάτες για να διανεμηθούν μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου σε 70 οικογένειες της περιοχής.

Διαφορετική όμως ήταν η εικόνα στη Θεσσαλονίκη, όπου και το Σάββατο συγκεντρώθηκε κόσμος για να αγοράσει φτηνές πατάτες, στο πλαίσιο αντίστοιχης πρωτοβουλίας της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Λόγω οργανωτικών προβλημάτων, ενώ είχε προγραμματιστεί αρχικά για σήμερα η συνέχιση της διανομής, τελικά αποφασίστηκε να συνεχιστεί από Δευτέρα.

Συνασπισμός: "Παράδειγμα αυτοοργάνωσης"

Την πρωτοβουλία χαιρέτισε με ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός, σημειώνοντας ότι οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ φέρουν ευθύνη για την ασυδοσία των κερδοσκόπων.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ακόμα ότι αποδεικνύεται, μέσω των χαμηλών τιμών, ότι την ώρα που οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι μικρομεσαίοι αγρότες καταδικάζονται με τις στη φτώχεια, οι μεγαλοεπιχειρηματίες του αγροδιατροφικού τομέα συνεχίζουν να θησαυρίζουν.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

"Οι πρωτοβουλίες άμεσης διάθεσης αγροτικών προϊόντων από τους παραγωγούς στους καταναλωτές, αναδεικνύουν με δραματικό τρόπο το διαχρονικό καθεστώς ασύδοτης κερδοσκοπίας των μεσαζόντων, των επιχειρήσεων τροφίμων και αλυσίδων Super Market και των καρτέλ, με την τεράστια ψαλίδα τιμών από το χωράφι και το στάβλο μέχρι το πιάτο του καταναλωτή.

Ταυτόχρονα αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα αυτοοργάνωσης που αναδεικνύει τις τεράστιες δυνατότητες των παραγωγών και των πολιτών για να παρακάμψουν τους κάθε λογής μεσάζοντες και κυκλώματα.

Αναδεικνύουν τις εγκληματικές ευθύνες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για την αποσάθρωση των αγροτικών συνεταιρισμών, που σήμερα περισσότερο από ποτέ θα μπορούσαν να προστατέψουν το μόχθο των αγροτών και να εξασφαλίσουν φθηνά τρόφιμα στους καταναλωτές.

Αποδεικνύουν περίτρανα ότι την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι μικρομεσαίοι αγρότες καταδικάζονται με τις μνημονιακές πολιτικές στη φτώχεια και στην πείνα, οι μεγαλοεπιχειρηματίες του αγροδιατροφικού τομέα συνεχίζουν να θησαυρίζουν, με τιμές έως και δεκαπλάσιες από τις τιμές παραγωγού.

Η εξασφάλιση της επιβίωσης παραγωγών και καταναλωτών απαιτεί συνολική ανατροπή των εφαρμοζόμενων πολιτικών. Καλούμε το αγροτικό και το γεωτεχνικό κίνημα, τους μικρομεσαίους επαγγελματίες του πρωτογενή τομέα και της μεταποίησης, τους κατοίκους της υπαίθρου, να δυναμώσουν τους αγώνες τους, να ενωθούν με τα κινήματα των εργαζομένων και των πολιτών σε ένα πλατύ ποτάμι λαϊκής αντίστασης και ανατροπής της κυβέρνησης και της πολιτικής της και των συμμάχων της στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Για να πάψει η τροφή να είναι εμπόρευμα στα χέρια των κερδοσκόπων, για μια αγροτική παραγωγή με νέα οικολογικά, κοινωνικά και αναπτυξιακά πρότυπα".
''Νομίζω ότι οι ιοί των κομπιούτερ θα πρέπει να θεωρηθούν ζωή. Αποκαλύπτει πολλά για την ανθρώπινη φύση το γεγονός ότι η μόνη μορφή ζωής που φτιάξαμε μέχρι σήμερα είναι καθαρά καταστροφική. Φτιάξαμε ζωή κατ’εικόνα και ομοίωσίν μας.''

Stephen Hawking.

[Εικόνα: 111acb66226bcdeaaebaa87be280636b_amg_log...z_logo.jpg]
Απάντηση


Πιθανά Σχετικά Θέματα...
Θέμα: Συντάκτης Απαντήσεις: Προβολές: Τελευταία Δημοσίευση
  [News247] Απειλούν να αφήσουν την Ελλάδα στο σκοτάδι Konstantinos MercedesBenz 0 1.734 20-04-2011, 11:23 AM
Τελευταία Δημοσίευση: Konstantinos MercedesBenz

Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)