Αξιολόγηση Θέματος:
  • 0 Ψήφοι - 0 Μέσος Όρος
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[NewsBeast.gr] «Κούρεμα» 30% στην ελληνική ολυμπιακή παρουσία
#1
Η οικονομική κρίση μαστίζει και τον ελληνικό αθλητισμό

Μειωμένη κατά τουλάχιστον 30% σε σχέση με την αντίστοιχη του 2008 στο Πεκίνο αναμένεται να είναι η πρώτη μεταμνημονιακή ελληνική ολυμπιακή αποστολή που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στους Αγώνες του Λονδίνου (27.7 - 12.8.2012).

Όπως αναφέρει το Βήμα, οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης που μαστίζει και τον ελληνικό αθλητισμό αλλά και των νομοθετικών ρυθμίσεων για τα κίνητρα των αθλητών απεικονίζονται αδρά στον πρωταθλητισμό με τη δραματική μείωση των ολυμπιακών προκρίσεων που έχουν πετύχει μέχρι στιγμής.

Ενώ απομένουν περίπου 150 ημέρες για την έναρξη του εφετινού ολυμπιακού ραντεβού, η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει μόλις 57 θέσεις για το «Λονδίνο 2012» ενώ ως τον Ιούλιο υπάρχει ελπίδα να σφραγιστούν ακόμη 50-60 ολυμπιακά εισιτήρια καθώς απομένουν, μεταξύ άλλων, τα προολυμπιακά τουρνουά στο μπάσκετ ανδρών και στο πόλο ανδρών και γυναικών όπου οι ελληνικές ελπίδες πρόκρισης είναι ισχυρές.

Ακόμη και αν δικαιωθούν οι προσδοκίες για τρεις προκρίσεις στα ομαδικά (πόλο γυναικών - ανδρών και μπάσκετ ανδρών) και επιπλέον υπάρξουν πρόσθετα ολυμπιακά εισιτήρια στις εναπομείνασες ευκαιρίες σε ατομικά αθλήματα, η ελληνική ολυμπιακή αποστολή για το Λονδίνο 2012 δεν προβλέπεται να ξεπεράσει τους 110 αθλητές/τριες.

Έτσι η ελληνική παρουσία στο Λονδίνο θα είναι «κουρεμένη» κατά 30% σε σχέση με το Πεκίνο το 2008 όπου είχαν αγωνιστεί 153 αθλητές, ενώ την πρόκριση είχαν πάρει 156 αλλά «κόπηκαν» λόγω υποθέσεων ντόπινγκ οι στιβικοί Φανή Χαλκιά, Τάσος Γκούσης και Κατερίνα Θάνου.

Η δραματική μείωση στον αριθμό των προκρίσεων που εξασφάλισε και διεκδικεί ο ελληνικός αθλητισμός αντανακλά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει με τον δραστικό περιορισμό των κρατικών επιχορηγήσεων στις ομοσπονδίες που ακόμη και για τα αθλήματα «εθνικής αθλητικής προτεραιότητας» έχει φθάσει στο 50%, αλλά και με την πτώση των ποσών των ιδιωτικών χορηγιών.

Εκκωφαντική ήταν και η πτώση των ποσών για την ολυμπιακή προετοιμασία εν όψει Λονδίνου. Ενώ την τετραετία 2005-2008 η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ) επιχορηγήθηκε από την πολιτεία για την προετοιμασία των αθλητών με 30 εκατ. ευρώ, για το Λονδίνο 2012 δόθηκαν μόλις 7,5 εκατ. ευρώ, όπως έχει επισημάνει ο πρόεδρος της ΕΟΕ κ. Σπύρος Καπράλος αναφέροντας ότι αρχικά η πολιτεία είχε υποσχεθεί περίπου την ίδια ενίσχυση.

Τα δραματικά οικονομικά προβλήματα υποχρέωσαν την ΕΟΕ να προστρέξει στο πρόγραμμα Ολυμπιακής Αλληλεγγύης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής προκειμένου να στηρίξει με υποτροφίες πέντε αθλητές (Βασιλική Βουγιούκα - ξιφασκία, Αθηνά Δούκα - σκοποβολή, Γιάννης Αρζουμανίδης - πάλη, Χρήστος Τσακμάκης - κανόε καγιάκ, Παναγιώτης Γκιώνης - πινγκ πονγκ) και την εθνική πόλο γυναικών.
''Νομίζω ότι οι ιοί των κομπιούτερ θα πρέπει να θεωρηθούν ζωή. Αποκαλύπτει πολλά για την ανθρώπινη φύση το γεγονός ότι η μόνη μορφή ζωής που φτιάξαμε μέχρι σήμερα είναι καθαρά καταστροφική. Φτιάξαμε ζωή κατ’εικόνα και ομοίωσίν μας.''

Stephen Hawking.

[Εικόνα: 111acb66226bcdeaaebaa87be280636b_amg_log...z_logo.jpg]
Απάντηση


Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)