Αξιολόγηση Θέματος:
  • 0 Ψήφοι - 0 Μέσος Όρος
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Newskosmos.com] Ευθύνεται και ο οδηγός ταξί για την ασφαλή αποβίβαση πελάτη
#1
Μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχουν οι οδηγοί ταξί για ατυχήματα που προκαλούνται όταν σταματούν το αυτοκίνητο για να κατεβεί ο πελάτης και ξεκινούν βιαστικά για το κυνήγι της επόμενης κούρσας, χωρίς να ελέγξουν εάν η αποβίβαση έγινε με ασφάλεια.

Για ένα τέτοιο ατύχημα που συνέβη πριν από οκτώ χρόνια στην Πάτρα, ο Αρειος Πάγος αναγνώρισε 80% υπαιτιότητα στον οδηγό ταξί και 20% στην επιβάτη.

Οπως αναφέρει η δικαστική απόφαση, την ώρα που η πελάτισσα κατέβαινε από το ταξί, ο οδηγός, αντί να οδηγεί με σύνεση ώστε να είναι απολύτως ασφαλής η μεταφορά της, έθεσε βιαστικά και απότομα σε κίνηση το αυτοκίνητο, πριν ολοκληρωθεί η αποβίβασή της και απομακρυνθεί αυτή από το ταξί, με αποτέλεσμα κατά το κλείσιμο της πίσω δεξιάς πόρτας να πιαστεί το κορδόνι του μπουφάν της και να συρθεί σε απόσταση πέντε μέτρων κατά μήκος του δρόμου. Νοσηλεύτηκε με θλαστικά τραύματα και κάταγμα στον αριστερό ώμο στο Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» στην Πάτρα και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση.

Οι αρεοπαγίτες

Οι αρεοπαγίτες, όπως και οι δικαστές του Εφετείου, σε αντίθεση με το Πρωτοδικείο που έκρινε αποκλειστικά υπεύθυνη του ατυχήματος την επιβάτιδα, δέχθηκαν ότι το ατύχημα οφείλεται κυρίως σε αμέλεια του οδηγού, ο οποίος ήταν υποχρεωμένος να περιμένει να κατεβεί η επιβάτης και μετά να ξεκινήσει. Εκριναν ωστόσο ότι στο ατύχημα συνέβαλε και εκείνη, αφού έκλεισε την πόρτα του αυτοκινήτου και επιχείρησε να απομακρυνθεί, χωρίς να βεβαιωθεί ότι δεν παρέμεινε μέσα στο ταξί το κορδόνι του μπουφάν της.

Με αυτά τα υπέρ της εκδικάστηκε αποζημίωση 10.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 9.500 ευρώ για δαπάνες νοσηλίων, οικιακής βοηθού την οποία προσέλαβε για έξι μήνες επειδή ήταν ανίκανη να αυτοεξυπηρετηθεί, αλλά και για την καταστροφή του δερμάτινου παλτού και παντελονιού της.

Αντίθετα, αποφάνθηκε ότι κακώς το Εφετείο απέρριψε ακόμη δύο αιτήματα αποζημίωσης που αφορούσαν ποσό 8.500 ευρώ για χρήση οικιακής βοηθού επί διετία και 9.000 ευρώ για καταστροφή μπλούζας, γυαλιών, παπουτσιών, τσάντας, διαμαντένιων σκουλαρικιών, σταυρού και χρυσού ρολογιού.
Απάντηση


Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)