Αξιολόγηση Θέματος:
  • 0 Ψήφοι - 0 Μέσος Όρος
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Τα Νέα] Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νεκρών από το σεισμό στην Τουρκία
#1
Επιπλέον βοήθεια υπόσχεται η κυβέρνηση

Χιλιάδες άτομα αναγκάστηκαν να περάσουν μία δεύτερη, παγωμένη νύχτα σε εξωτερικούς χώρους, μετά τον σεισμό των 7,2 βαθμών και τους δεκάδες μετασεισμούς στην ανατολική Τουρκία. Οι νεκροί ανήλθαν σε 366, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο, αφού πολλοί είναι οι αγνοούμενοι. Οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες μειώνονται συνεχώς και οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν βοηθούν το έργο των σωστικών συνεργείων. Η κυβέρνηση υπόσχεται να στείλει περισσότερη βοήθεια στις πληγείσες περιοχές.

«Ήταν σαν την ημέρα της κρίσεως» δήλωσε ο 18χρονος Μεσούτ Οζάν Γιλμάζ, που επέζησε επί 32 ώρες κάτω από τα συντρίμμια ενός καφέ που βρισκόταν με τους φίλους του.

«Ο χώρος που είχαμε ήταν πολύ στενός. Οι άνθρωποι πολεμούσαν να αποκτήσουν περισσότερο χώρο, προκειμένου να επιζήσουν» ανέφερε ο Γιλμάζ σε συνέντευξη που έδωσε στο CNN Turk.

«Εγώ είχα ακουμπήσει το κεφάλι μου στο πόδι ενός νεκρού. Ξέρω ότι θα ήμουν νεκρός τώρα, εάν άφηνα τον εαυτό μου ψυχολογικά» πρόσθεσε.

Την Τρίτη ο αριθμός των νεκρών ανήλθε στους 366, νούμερο που αναμένεται να αυξηθεί, αφού εκατοντάδες άτομα αγνοούνται ακόμα. Οι τραυματίες είναι 1.301.

Οι κάτοικοι των πόλεων Ερτζίς και Βαν, που έχουν πληγεί περισσότερο από το σεισμό, αναγκάστηκαν να μείνουν σε αυτοκίνητα, κάτω από τέντες, συγκεντρωμένοι γύρω από φωτιές για να προστατευθούν από τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Η τουρκική κυβέρνηση υποσχέθηκε να στείλει περισσότερη βοήθεια. Σύμφωνα με αξιωματούχους, 12.000 επιπλέον σκηνές θα σταλούν στις πόλεις Ερτζίς και Βαν, καθώς και στα γύρω χωριά. Οι σκηνές που είχε ήδη στείλει δεν αρκούσαν για να καλύψουν τις ανάγκες των πληγέντων.

Αξιωματούχοι στήνουν αυτοσχέδια νοσοκομεία και κουζίνες στην περιοχή για να βοηθήσουν τους χιλιάδες ανθρώπους που έμειναν άστεγοι. Ωστόσο, επιζώντες σε περιοχές όπου ζουν Κούρδοι παραπονέθηκαν ότι δεν λαμβάνουν αρκετή βοήθεια.

«Οι σκηνές δεν φτάνουν. Δεν έχουμε φαγητό και εδώ δεν έχουν φτάσει ακόμη τα σωστικά συνεργεία» δήλωσε ο Σερίφ Ταράκσι, αξιωματούχος του χωριού Χαλκάλι, που βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα από την πόλη Βαν.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Καταστροφών και Έκτακτων Περιστατικών, από το σεισμό κατέρρευσαν 2.262 κτίρια.

Ορισμένα από τα χωριά της περιοχής ισοπεδώθηκαν.

Οι προσπάθειες των συνεργείων διάσωσης να ανασύρουν επιζώντες αντιμετωπίζει δυσκολίες, εξαιτίας των δεκάδων μετασεισμών, της χαμηλής θερμοκρασίας, αλλά και της έλλειψης μηχανημάτων.

«Εργαζόμαστε με πρωτόγονα εργαλεία, δεν έχουμε εξοπλισμό» δήλωσε στην εφημερίδα Hurriyet ένας από τους διασώστες.

Παρά τις δυσκολίες, πέντε άτομα ανασύρθηκαν ζωντανά από τα συντρίμμια τη Δευτέρα, από κτίριο στην πόλη Ερτζίς, όταν ένας άνδρας κάλεσε από το κινητό του τηλέφωνο την αστυνομία και έδωσε πληροφορίες για το πού βρίσκονται.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 13:42 το μεσημέρι. Κατά την αμερικανική γεωλογική υπηρεσία ο σεισμός ήταν μεγέθους 7,2 βαθμών. Αυτό επιβεβαίωσε τελικά και το σεισμολογικό κέντρο Καντιλί που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο αρχικά είχε ανακοινώσει ότι η δόνηση ήταν της τάξεως των 6,6 βαθμών.

Περίπου 200 μετασεισμοί έχουν σημειωθεί μετά την κύρια δόνηση με τον μεγαλύτερο να είναι 6 βαθμούς.
''Νομίζω ότι οι ιοί των κομπιούτερ θα πρέπει να θεωρηθούν ζωή. Αποκαλύπτει πολλά για την ανθρώπινη φύση το γεγονός ότι η μόνη μορφή ζωής που φτιάξαμε μέχρι σήμερα είναι καθαρά καταστροφική. Φτιάξαμε ζωή κατ’εικόνα και ομοίωσίν μας.''

Stephen Hawking.

[Εικόνα: 111acb66226bcdeaaebaa87be280636b_amg_log...z_logo.jpg]
Απάντηση


Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)