Αξιολόγηση Θέματος:
  • 0 Ψήφοι - 0 Μέσος Όρος
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[NewsBomb] Ένα εκατομμύριο Έλληνες ψάχνουν το δίκιο τους!
#1
Πολυνομοσχέδιο για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης που αγγίζει τα όρια της αρνησιδικίας φέρνει στη Βουλή τον Νοέμβριο ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

«Ένα εκατομμύριο Έλληνες έχουν προσφύγει για να βρουν το δίκιο τους στη δικαιοσύνη και δεν το βρίσκουν. Η χώρα μας επιπλέον έχει καταδικαστεί αλλεπάλληλες φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για καθυστερήσεις στη δικαιοσύνη. Αυτό τα λέει όλα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαϊωάννου, περιγράφοντας τη δραματική εικόνα της ελληνικής δικαιοσύνης.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκκρεμούν 35.631 υποθέσεις και στο Ελεγκτικό Συνέδριο 30.365 υποθέσεις. Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ο αριθμός των μηνύσεων που έχουν κατατεθεί αγγίζει τις 238.230 χιλιάδες, ενώ στα Διοικητικά Πρωτοδικεία ο αριθμός των υποθέσεων που εκκρεμούν φτάνει στις 421.946 υποθέσεις.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, τα Διοικητικά Πρωτοδικεία, χωρίς να εισαχθούν άλλες υποθέσεις, χρειάζονται περίπου έξι χρόνια, για να μηδενίσουν τη σημερινή εκκρεμότητά τους, ενώ τα Εφετεία, στα οποία εκκρεμούν 41.111 υποθέσεις, χρειάζονται υπό τις ίδιες συνθήκες περίπου τρία χρόνια.

Με τις προτάσεις που παρουσίασε ο υπουργός, αποτέλεσμα των πολύωρων συσκέψεων που είχε τις προηγούμενες μέρες με τις ηγεσίες των ανωτάτων δικαστηρίων, τις δικαστικές ενώσεις, τους δικηγόρους και τους δικαστικούς και που έχουν τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου, προβλέπονται:

* Επέκταση ωραρίου λειτουργίας των δικαστηρίων μέχρι δύο ώρες.
* Επαναπροσδιορισμός χρόνου δικαστικών διακοπών
*Ψηφιακή δικαιοσύνη
*Αναβάθμιση του θεσμού της επιθεώρησης των δικαστηρίων
*Απελευθέρωση δικηγορικού και συμβολαιογραφικού επαγγέλματος
*Ενίσχυση του θεσμού της δικαστικής διαμεσολάβησης
*Μεταφορά δικαστηριακής ύλης , όπως συναινετικά διαζύγια και προσημειώσεις, σε ειρηνοδικεία ή συμβολαιογράφους με υποχρεωτική παράσταση δικηγόρων
*Σύντομη έκδοση προσωρινών διαταγών σε διαδικασίες ασφαλιστικών μέτρων
*Περιορισμός της αναιρετικής διαδικασίας
*Αρχειοθέτηση μηνύσεων από τον εισαγγελέα και κατάργηση της υποχρεωτικής αιτιολόγησης
*Αποποινικοποίηση ήσσονος ποινικής απαξίας αδικημάτων
*Κατάργηση της υποχρεωτικής προκαταρκτικής εξέτασης
*Δημιουργία Μονομελών Εφετείων Κακουργημάτων
*Περιορισμός αιτήσεων εξαιρέσεων και αναβολών
*Ομαδοποίηση εκκρεμών υποθέσεων στα διοικητικά δικαστήρια και ορθολογική κατάταξη όμοιων υποθέσεων .
''Νομίζω ότι οι ιοί των κομπιούτερ θα πρέπει να θεωρηθούν ζωή. Αποκαλύπτει πολλά για την ανθρώπινη φύση το γεγονός ότι η μόνη μορφή ζωής που φτιάξαμε μέχρι σήμερα είναι καθαρά καταστροφική. Φτιάξαμε ζωή κατ’εικόνα και ομοίωσίν μας.''

Stephen Hawking.

[Εικόνα: 111acb66226bcdeaaebaa87be280636b_amg_log...z_logo.jpg]
Απάντηση


Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)