Αξιολόγηση Θέματος:
  • 0 Ψήφοι - 0 Μέσος Όρος
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Πρώτο Θέμα] Μέτρα χωρίς τέλος για άλλα 6 δισ. το 2012
#1
Οι Έλληνες θυσία στα πλεονάσματα

Μέτρα… ίσα-ίσα για να επιστρέψουν οι ελεγκτές της Τρόικα την ερχόμενη εβδομάδα εξήγγειλε η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να δώσει την εντύπωση (στο εξωτερικό κυρίως) ότι είναι προσηλωμένη και αποφασισμένη να πετύχει με κάθε θυσία τους στόχους της.

Τα σκληρά μέτρα που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ.Η.Μόσιαλος για το 2011, αλλά και όσα διέρρευσαν από τα μέλη της κυβερνητικής επιτροπής πως επίκεινται έως και το 2014, είναι μόνο η … «μαγιά» για το τελικό πακέτο με το οποίο θα πρέπει να κλείσουν οι «τρύπες» φέτος και του χρόνου. Όπως λέει στην ανακοίνωσή του ο κ.Μόσιαλος «οι συζητήσεις με την Τρόικα θα ολοκληρωθούν μετά την άφιξη των επικεφαλής της στην Αθήνα στην αρχή της επόμενης εβδομάδας».

Τι δεν μας είπε ο κ.Μόσιαλος; Με ποιον τρόπο θα κλείσει η «τρύπα» των 6 δισ. ευρώ που ανοίγει λόγω της ύφεσης (2,2% προβλέπει τώρα το ΔΝΤ αντί ανάπτυξης 0,6%).

Για την ανάγκη λήψεως πρόσθετων μέτρων, πέραν όσων έχουν ήδη ανακοινωθεί, προϊδεάζουν όμως τόσο ο ίδιος όσο και ο κ.Βενιζέλος. Και οι δύο, δεν μιλούν πλέον απλώς και μόνον για «επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2011 και 2012», αλλά εμφανίζουν ως «θεμελιώδη στρατηγική επιλογή της χώρας» να επιστρέψει και πάλι «το ταχύτερο δυνατόν σε πρωτογενή πλεονάσματα».

Ο στόχος πλέον για πρωτογενή πλεονάσματα μετατίθεται και επισήμως για το 2012, αντί για το 2014 που ήταν ο σχεδιασμός στο μεσοπρόθεσμο. Για το 2012 το μεσοπρόθεσμο που ψηφίστηκε πριν 3 μήνες προέβλεπε πρωτογενές έλλειμμα 1,6 δισ. και 1,5 δισ. για το 2013, ενώ πρωτογενές πλεόνασμα θα προέκυπτε το 2014, ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Πλέον όμως ο στόχος είναι πρωτογενές πλεόνασμα 3 δισ. από το 2012 κιόλας!

Έτσι «χρυσώνουν το χάπι» για τα πρόσθετα νέα μέτρα που πρέπει να ανακοινωθούν και να ληφθούν. Δεν είναι τυχαίο ότι λίγο πριν τις ανακοινώσεις Μόσιαλου, ο κ.Βενιζέλος έλεγε στη Βουλή: «ακόμη και αν δεν μας ζητούσαν το 2012 να φθάσουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα, εμείς μόνοι μας έπρεπε να αποφασίσουμε την επιτάχυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής για να φθάσουμε το ταχύτερο δυνατό σε πρωτογενή πλεονάσματα. Είναι θεμελιώδες αυτό».

Στη στροφή αυτή συνέβαλε η πίεση της Γερμανίας και του υπουργού Οικονομικών της χώρας κ.Σόιμπλε, που από τον Ιούλιο ήδη ζητούσε μέτρα «εδώ και τώρα» για να δει ταχύτερα τα πλεονάσματα.

Με τα δεδομένα αυτά, αμφίβολο θεωρείται πλέον και αν αρκούν οι 30.000 απολύσεις και "εφεδρείες" σε στενό και ευρύ δημόσιο τομέα. Αναμενόμενες πλέον πρέπει να θεωρούνται και νέες μειώσεις μισθών, αλλαγές στη φορολογία όπως περαιτέρω μείωση ή πλήρης κατάργηση του αφορολογήτου ορίου και αντικειμενικά κριτήρια εισοδήματος για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, δραστική κατάργηση φοροαπαλλαγών, εισφορές και χαράτσια στα ακίνητα, περικοπές επικουρικών συντάξεων, κατάργηση κρατικών φορέων και έξοδος από το δημόσιο των εργαζομένων τους.

''Νομίζω ότι οι ιοί των κομπιούτερ θα πρέπει να θεωρηθούν ζωή. Αποκαλύπτει πολλά για την ανθρώπινη φύση το γεγονός ότι η μόνη μορφή ζωής που φτιάξαμε μέχρι σήμερα είναι καθαρά καταστροφική. Φτιάξαμε ζωή κατ’εικόνα και ομοίωσίν μας.''

Stephen Hawking.

[Εικόνα: 111acb66226bcdeaaebaa87be280636b_amg_log...z_logo.jpg]
Απάντηση
#2
αντε να δουμε ποσα μετρα θα παρουν ακομη ειναι μεχρι να μας ξετυναξουν και μετα θα ησυχασουν
Απάντηση


Πιθανά Σχετικά Θέματα...
Θέμα: Συντάκτης Απαντήσεις: Προβολές: Τελευταία Δημοσίευση
  [Πρώτο θέμα] Παράταση απόσυρσης μέχρι το τέλος του 2012 GeorgIrisbus 0 1.436 23-12-2011, 12:47 AM
Τελευταία Δημοσίευση: GeorgIrisbus

Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)