Αξιολόγηση Θέματος:
  • 0 Ψήφοι - 0 Μέσος Όρος
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Trikalanews.gr] Αποκλεισμένο για τα αυτοκίνητα, την Πέμπτη το κέντρο του Βόλου
#1
Με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την υιοθέτηση φιλικότερων προς το περιβάλλον τρόπων μετακίνησης, ο Δήμος Βόλου συμμετέχει ενεργά στον φετινό εορτασμό της Εβδομάδας Μετακίνησης και της Ευρωπαϊκής Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο, την ερχόμενη Πέμπτη στις 22 Σεπτεμβρίου, σε συνεργασία και με τη διοίκηση του Αστικού ΚΤΕΛ Βόλου. Στις δράσεις που έχουν προγραμματιστεί περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, αποκλεισμός του κέντρου του Βόλου για τα αυτοκίνητα, δωρεάν μετακίνηση των πολιτών με τα αστικά λεωφορεία, ποδηλατοπορεία μαθητών και εκδήλωση στο Δημαρχείο με τη συμμετοχή ομιλητών, οι οποίοι διαθέτουν σημαντική εμπειρία στο συγκεκριμένο θέμα.

Η εβδομάδα που διανύουμε έχει χαρακτηριστεί πανευρωπαϊκά ως «Εβδομάδα Μετακίνησης», με αποκορύφωμα την Πέμπτη 22.9.2011 η οποία έχει οριστεί ως «Ευρωπαϊκή Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο». Κάθε χρόνο στις 22 Σεπτεμβρίου οι αρχές πολλών πόλεων κλείνουν το κέντρο τους για τα αυτοκίνητα και ενθαρρύνουν τους πολίτες να χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ποδήλατα αλλά και τα πόδια τους. Στη χώρα μας από το 2000 μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει 1.500.000 νέα αυτοκίνητα, επιβαρύνοντας κατά 80% την ατμοσφαιρική ρύπανση, ειδικά τους θερμούς μήνες. Σύμφωνα με τη μελέτη του Α.Π.Θ. η κίνηση των αυτοκινήτων αποτελεί έναν από τους παράγοντες της αερορύπανσης στην πόλη μας.

Όπως έχει δηλώσει ο Δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης, το ζήτημα της βιώσιμης κινητικότητας αποτελεί για την παρούσα Δημοτική Αρχή κορυφαία προτεραιότητα. Γι’ αυτό και, από τον πρώτο κιόλας μήνα της θητείας της, προχώρησε στην κατάρτιση ολοκληρωμένης πρότασης για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος στην πόλη, η οποία τέθηκε σε ευρύτατη διαβούλευση και αναμένεται να συζητηθεί στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Επίσης, στη σύνταξη του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Καλλικράτειου Δήμου Βόλου, η Δημοτική Αρχή προέβλεψε τη δημιουργία Διεύθυνσης για τη Βιώσιμη Κινητικότητα, αναβαθμίζοντας έτσι το αντίστοιχο Τμήμα Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού της Δ/σης Πολεοδομίας.

«Τα τελευταία χρόνια», όπως σημειώνει ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Ν. Μόσχος, «ο εορτασμός της Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο είχε ατονήσει, χωρίς να πραγματοποιείται κάποια εκδήλωση. Ωστόσο η ημέρα αυτή και ο εορτασμός της έχει μια ιδιαίτερη συμβολική αξία, αποτελεί αφορμή για συζητήσεις, προβληματισμούς, εφαρμογή καλών πρακτικών και πολιτικών, δημιουργία διαφορετικής νοοτροπίας».

Έτσι, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας χωρίς Αυτοκίνητο και για συμβολικούς κυρίως λόγους, ο Δήμος Βόλου την Πέμπτη 22.9.2011 θα προχωρήσει στις εξής δράσεις:

Αποκλεισμός του κέντρου του Βόλου για τα αυτοκίνητα (με εξαίρεση τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα ταξι). Συγκεκριμένα θα αποκλειστεί το κέντρο της πόλης στο τμήμα που περικλείεται από τους δρόμους Χατζηαργύρη – Μαυροκορδάτου – Γαζή – Ιάσονος και για τις ώρες 09:00 -12:00.
Τις ίδιες ώρες που το κέντρο της πόλης θα είναι αποκλεισμένο, το Αστικό ΚΤΕΛ θα παρέχει τις υπηρεσίες του στους πολίτες της πόλης, χωρίς εισιτήριο.

Στις 10:30 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση μαθητών στον Αγ. Νικόλαο, με τα ποδήλατα τους και στη συνέχεια θα ακολουθήσει ποδηλατοπορεία στο αποκλεισμένο από τα αυτοκίνητα κέντρο της πόλης.

Στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί Συζήτηση στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου με θέμα τη «Βιώσιμη Κινητικότητα». Ομιλητές θα είναι :

α) Νίκος Ηλιού, Αν. Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

β) Βασίλης Σγουρής, Δ/ντης ΑΝΕΒΟ, με θέμα «Χαρακτηριστικά Μετακινήσεων και στάθμευσης στο κέντρο του Βόλου. Σκέψεις και Προτάσεις»

γ) Γεωργία Ζαπάντη, Προϊσταμένη Τμήματος Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού της Δ/σης Πολεοδομίας του Δήμου Βόλου με θέμα «Εναλλακτικές Μορφές Μετακίνησης»

Θα πραγματοποιηθεί προβολή video με καλές πρακτικές ευρωπαϊκών πόλεων για τα θέματα της βιώσιμης κινητικότητας. Στον ίδιο χώρο του Δημαρχείου θα παρουσιαστεί έκθεση με έργα των μαθητών του ΔΙΕΚ για τη Βιώσιμη Κινητικότητα. Ο Δήμαρχος Βόλου κάλεσε τους υπαλλήλους του Δήμου εκείνη την ημέρα να μην χρησιμοποιήσουν το αυτοκίνητο τους, αλλά να μετακινηθούν με τα πόδια, τα Μ.Μ.Μ και τα ποδήλατα.

Εκτός από τη συγκέντρωση μαθητών στον Άγιο Νικόλαο και την ποδηλατοπορεία, ο Δήμος Βόλου σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας διοργανώνει επίσης σειρά δράσεων και εκδηλώσεων στα σχολεία, με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών, όπως: δημιουργία έργων ζωγραφικής, ανάρτηση σχετικών πανό ή πλακάτ με μηνύματα σχετικά με τη μέρα αυτή, δρώμενα ή άλλα διαδραστικά παιχνίδια, εικαστικές παρεμβάσεις στον τόπο των εκδηλώσεων.

Σε σχετική επιστολή της προς τους Διευθυντές των σχολείων η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής παιδείας κ. Σ. Μπαρτζιώκα αναφέρει ότι, όσοι μαθητές δεν παρευρεθούν στην πλατεία Αγίου Νικολάου, μπορούν με ευθύνη των δασκάλων τους να δημιουργήσουν στο χώρο του σχολείου τους εικαστικά έργα (ελεύθερου χαρακτήρα ως προς τις διαστάσεις και τα υλικά, αλλά με αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα) τα οποία θα σταλούν στο ΔΙΕΚ, ώστε να εκτεθούν στο χώρο του Δημαρχείου το απόγευμα της συγκεκριμένης μέρας. Το καλύτερο από αυτά, μετά από απόφαση κριτικής επιτροπής η οποία θα συσταθεί για το συγκεκριμένο σκοπό, θα βραβευθεί και θα αποτελέσει το εικαστικό μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ημέρας χωρίς Αυτοκίνητο για τον Δήμο Βόλου.
Απάντηση


Πιθανά Σχετικά Θέματα...
Θέμα: Συντάκτης Απαντήσεις: Προβολές: Τελευταία Δημοσίευση
  [Trikalanews.gr] Στήριξη στις προτάσεις του Δήμου Βόλου για το κυκλοφοριακό Konstantinos MercedesBenz 0 2.037 18-03-2011, 06:42 PM
Τελευταία Δημοσίευση: Konstantinos MercedesBenz

Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)