Αξιολόγηση Θέματος:
  • 1 Ψήφοι - 4 Μέσος Όρος
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[News247] Η γενιά των greeklish
#1
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο καθηγητής Γλωσσολογίας, Γεώργιος Μπαμπινιώτης, για την ολοένα και αυξανόμενη χρήση των greeklish

Με τα greeklish να έχουν διαδοθεί και να χρησιμοποιούνται σε απίστευτο βαθμό από τους νέους, ο καθηγητής Γλωσσολογίας, Γεώργιος Μπαμπινιώτης, επισήμανε τον κίνδυνο της αποξένωσης από την εικόνα των ελληνικών λέξεων.

"Εγώ θα έλεγα στον κόσμο που μας ακούει "τη γλώσσα και τα μάτια σας". Θα έλεγα ότι σε ημέρες κρίσης θα πρέπει να σκύψουμε σε ό,τι καλύτερο διαθέτει αυτός ο τόπος, που είναι ο πολιτισμός μας, η παράδοση μας και με τον πιο εύγλωττο τρόπο η γλώσσα μας", σημείωσε, μιλώντας σε ημερίδα του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου για τη γλώσσα στα Χανιά.

Ανέφερε πως η γλώσσα δεν είναι απλό εργαλείο, αλλά ο πολιτισμός μας, η ιστορία μας, η σκέψη μας, η νοοτροπία μας, η ταυτότητά μας, υπογραμμίζοντας πως η γλώσσα είναι πάνω από όλα αξία.
"Τα greeklish είναι ο καλύτερος δρόμος αποξένωσης από την εικόνα της λέξης. Αυτό μπορεί οι νέοι άνθρωποι να το πληρώσουν ακριβά. Έχουμε ελληνικές γραμματοσειρές και μπορούμε, αξιοποιώντας το Διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά μέσα, να χρησιμοποιούμε τις ελληνικές γραμματοσειρές που έχουν το προτέρημα να δίνουν την εικόνα της λέξης, το οπτικό ίνδαλμα, και να μας συμφιλιώνουν με την ορθογραφία της λέξης και με τη σημασία της", σημείωσε ο Ομότιμος και Επίτιμος Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής και πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.
''Νομίζω ότι οι ιοί των κομπιούτερ θα πρέπει να θεωρηθούν ζωή. Αποκαλύπτει πολλά για την ανθρώπινη φύση το γεγονός ότι η μόνη μορφή ζωής που φτιάξαμε μέχρι σήμερα είναι καθαρά καταστροφική. Φτιάξαμε ζωή κατ’εικόνα και ομοίωσίν μας.''

Stephen Hawking.

[Εικόνα: 111acb66226bcdeaaebaa87be280636b_amg_log...z_logo.jpg]
Απάντηση


Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)