Αξιολόγηση Θέματος:
  • 5 Ψήφοι - 3.4 Μέσος Όρος
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Capital.gr] "Επιχορηγήσεις" και στους συνδικαλιστές του ΟΣΕ!
#1
Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Κοινή πρακτική αποτελούσε τις ημέρες των παχέων αγελάδων η οικονομική «ενίσχυση» των συνδικαλιστικών ομοσπονδιών από τις διοικήσεις των δημόσιων οργανισμών. Όπως αποκαλύπτει στο Capital.gr πρώην στέλεχος του ΟΣΕ, η λειτουργία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, πριμοδοτούνταν από την διοίκηση της ΔΕΚΟ μέσω των συλλογικών συμβάσεων εργασίας (ΣΣΕ).

Όπως δηλαδή συμβαίνει στην περίπτωση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, όπου, όπως υποστηρίζουν οι συνδικαλιστές, δεν τίθεται ζήτημα νομιμότητας, καθώς η συνδικαλιστική δράση... ξεδιπλωνόταν με κρατικές δαπάνες, μέσω των ΣΣΕ.

«Σε είδος»

Στην περίπτωση των ελληνικών σιδηροδρόμων, τα συνδικαλιστικά όργανα λαμβάνουν επιχορήγηση... σε είδος.

Η ΔΕΚΟ έχει παραχωρήσει το κτήριο στην οδό Κάνιγγος 6 για χρήση από το σύνολο των σωματείων των σιδηροδρομικών, όπως και το νεοκλασικό κτήριο στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, όπου στεγάζεται ο συνεταιρισμός του προσωπικού.

Ταυτόχρονα έχει χρηματοδοτήσει με 10 εκατ. δραχμές (μεγέθη της περιόδου εκείνης) τα έξοδα των εκλογών των συνδικαλιστών οργάνων που πραγματοποιήθηκαν τα έτη 1998 και2002, σύμφωνα με όσα αναφέρει το στέλεχος του ΟΣΕ.

Παλαιότερες συμβάσεις εργασίας προέβλεπαν την απόσπαση υπαλλήλων του ΟΣΕ στις διοικήσεις των συνδικαλιστικών σωματείων προκειμένου να υποστηρίζουν γραμματειακά το συνδικαλιστικό έργο.

Απάντηση

Ερωτηθείς από το Capital.gr, πρώην συνδικαλιστής του ΟΣΕ (που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του για προσωπικούς λόγους) αναφέρει ότι πράγματι ο ΟΣΕ προσφέρει τα κτήρια του στους συνδικαλιστές, ωστόσο αυτό προβλέπεται από το Νόμο 1264/1982.

Αναφορικά με τους αποσπασμένους υπαλλήλους του ΟΣΕ στην διοίκηση των σωματείων, ο συνδικαλιστής αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ξέρετε πόσοι αποσπασμένοι υπάλληλοι των σιδηροδρόμων εργάζονται σε γραφεία βουλευτών»;

Σχετικά με την χρηματοδότηση των εκλογών, επισημαίνεται ότι αυτή πραγματοποιούνταν σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα 1985 για την κοινωνικοποίηση των εταιρειών. «Πρόκειται για εκλογές κοινωνικοποίησης που δεν είναι συνδικαλιστικές εκλογές και μέσω αυτών αναδεικνύονται τα όργανα συνδιοίκησης της ΔΕΚΟ, όπως είναι τα τοπικά εργασιακά συμβούλια» υποστηρίζει.

Βέβαια, ως γνωστόν, στις λεγόμενες εκλογές κοινωνικοποίησης συμμετέχουν οι εργαζόμενοι που είναι μέλη των συνδικαλιστικών οργάνων...

Σε κάθε περίπτωση η «πριμοδότηση» των συνδικαλιστικών οργάνων του ΟΣΕ από το ίδιο το δημόσιο που αποκαλύπτει σήμερα το Capital.gr, αποτελεί ακόμη μια περίπτωση που έρχεται να προστεθεί στα όσα αποκαλύπτονται για την διαχείριση των κρατικών πόρων επί δεκαετίες, ανάλογη της υπόθεσης με τα υψηλότατα ποσά που φέρεται να μεταφέρθηκαν από τα ταμεία της ΔΕΗ στη ΓΕΝΟΠ την τελευταία δεκαετία.
Απάντηση


Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)