Αξιολόγηση Θέματος:
  • 9 Ψήφοι - 3 Μέσος Όρος
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Euro2Day] Πρόστιμο 200 ευρώ για μη πληρωμή διοδίων
#1
Πρόστιμο 200 ευρώ και πιθανή αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας και πινακίδων για 20 μέρες θα επιφέρει η μη καταβολή διοδίων, όπως αναφέρει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του ΑΠΕ, κατατέθηκε στη Βουλή προσθήκη στο νομοσχέδιο «Εξυγίανση, Αναδιάρθρωση και Ανάπτυξη των Αστικών Συγκοινωνιών Περιφέρειας Αττικής και άλλες διατάξεις», με την οποία η άρνηση πληρωμής διοδίου καθίσταται παράβαση του ΚΟΚ, ενώ η μη καταβολή κομίστρου στις δημόσιες συγκοινωνίες μετατρέπεται σε πλημμέλημα. Σημειώνεται ότι μέρος των εσόδων από τα πρόστιμα, που επιβάλλονται για τις παραβάσεις του ΚΟΚ, αποδίδονται στους ΟΤΑ.

Όπως αναφέρεται στη σχετική τροπολογία - προσθήκη η λαθρεπιβίβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς θέτει υπό σοβαρή διακινδύνευση την οικονομική και λειτουργική βιωσιμότητα του συστήματος των δημοσίων συγκοινωνιών της χώρας, ενώ η ηθική απαξία της συμπεριφοράς αυτής είναι ιδιαίτερα μεγάλη, δεδομένου ότι η εν λόγω παραβατικότητα επηρεάζει εν τέλει και έχει αρνητικό αντίκτυπο στο σύνολο των πολιτών και της κοινωνίας.

Εξάλλου, η με οποιοδήποτε τρόπο άρνηση ή αποφυγή πληρωμής διοδίων τελών σε αυτοκινητόδρομους, οδούς ταχείας κυκλοφορίας, σήραγγες και γέφυρες συνιστά αποκλίνουσα συμπεριφορά, που προκαλεί κωλυσιεργία, επηρεάζει αρνητικά την κυκλοφορία, αλλά και την ασφάλεια και λειτουργία της συγκοινωνιακής εγκατάστασης.

Σε κάθε περίπτωση, η μη πληρωμή διοδίου, σημειώνει η τροπολογία, βεβαιώνεται από την αρμόδια αστυνομική υπηρεσία και συνεπάγεται για τον παραβάτη την επιβολή του διοικητικού προστίμου 200 ευρώ και τη δυνητική επιβολή των διοικητικών μέτρων της αφαίρεσης άδειας ικανότητας οδηγού, άδεια κυκλοφορίας και κρατικών πινακίδων οχήματος για 20 ημέρες.

Σύμφωνα, εξάλλου, με ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών για τις αστικές συγκοινωνίες και για την περίοδο 2011, με υπουργική απόφαση, ισχύει η δωρεάν μετακίνηση ή μειωμένες κατά 50% τιμές των εισιτηρίων για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών.

Ειδικότερα, δικαίωμα καταβολής μειωμένου κομίστρου σε όλα τα μέσα του ΟΑΣΑ και των θυγατρικών του, κατά 50% παρέχεται, στις κατωτέρω κατηγορίες επιβατών:

α. Άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας ή διαβατηρίου.

β. Παιδιά ηλικίας 7 έως 12 ετών.

γ. Οι μαθητές που είναι κάτοχοι μαθητικού δελτίου ΟΑΣΑ με τους ισχύοντες περιορισμούς, οι φοιτητές/σπουδαστές που είναι κάτοχοι φοιτητικού δελτίου ΟΑΣΑ με τους ισχύοντες περιορισμούς, δικαιούνται μειωμένης τιμής εισιτήρια και κάρτες σε όλα τα μέσα αρμοδιότητας Ο.Α.Σ.Α.

δ. Νέοι ηλικίας 13 έως 18 ετών με την επίδειξη της ταυτότητάς τους ή διαβατηρίου.

ε. Σπουδαστές Δημόσιων και Ιδιωτικών Ι.Ε.Κ. τα οποία λειτουργούν νόμιμα, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, μέχρι την ηλικία των 22 ετών, με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου και βεβαίωσης της Σχολής.

στ. Σπουδαστές Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών (Ε.Ε.Σ), τα οποία λειτουργούν νόμιμα, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, μέχρι την ηλικία των 22 ετών με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου και σχετικής βεβαίωσης της Σχολής.

ζ. Φοιτητές Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή Πανεπιστημίων της αλλοδαπής μέχρι την ηλικία των 25 ετών, με την επίδειξη της φοιτητικής ταυτότητας «student card - university ID» και της ταυτότητας ή του διαβατηρίου, σε όλα τα μέσα αρμοδιότητας ΟΑΣΑ (ΕΘΕΛ - ΗΣΑΠ - ΗΛΠΑΠ - ΤΡΑΜ - ΑΜΕΛ).

η. Οι πολύτεκνοι γονείς και τα μέλη των οικογενειών αυτών, κάτοχοι κάρτας πολυτέκνου.


ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ

Δικαίωμα δωρεάν μετακίνησης παρέχεται στις εξής κατηγορίες επιβατών:

α. Τα παιδιά ηλικίας μέχρι 6 ετών μετακινούνται δωρεάν με τις ημόσιες αστικές συγκοινωνίες.

β. Οι οπλίτες θητείας όλων των Σωμάτων μετακινούνται ελεύθερα σε όλα τα μέσα αρμοδιότητας ΟΑΣΑ (ΕΘΕΛ - ΗΣΑΠ - ΗΛΠΑΠ - ΑΜΕΛ - ΤΡΑΜ), με την επίδειξη της στρατιωτικής ταυτότητας.

γ. Οι κάτοχοι των καρτών ΑμεΑ του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μετακινούνται δωρεάν με όλα τα μέσα αρμοδιότητας ΟΑΣΑ (ΕΘΕΛ - ΗΣΑΠ - ΗΛΠΑΠ - ΑΜΕΛ - ΤΡΑΜ).

Ανάλογες ρυθμίσεις προωθούνται σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ώστε να ισχύσουν και για κατηγορίες ανέργων πολιτών. Ως γνωστόν, στο νέο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, και η σύναψη προγραμματικών συμβάσεων ανάμεσα στους συγκοινωνιακούς φορείς και τα κατά περίπτωση Υπουργεία, Νομικά Πρόσωπα ή Φορείς, ώστε να διατίθεται αισθητά μειωμένο εισιτήριο σε κατηγορίες πολιτών, που εμπίπτουν στην άσκηση στοχευμένης κοινωνικής πολιτικής.
Απάντηση
#2
Θα σταθώ στα διόδια......... δεν νομίζω ότι η απόφαση έχει μεγάλη ισχύ, τη στιγμή που πρόκειται για διαφορά μεταξύ ιδιωτών (οδηγός - εργολάβος). Αντίθετα όμως, σε σταθμούς κρατικών συμφερόντων (Μάλγαρα) βεβαίως και ισχύει!
Και αν δεν κάνω λάθος, υπάρχει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία οι οδηγοί δεν υποχρεούνται να πληρώνουν διόδια σε δρόμους υπό κατασκευή (λέγε με Αθηνών - Λαμίας, ή Τέμπη), ή δρόμους που δεν πληρούν ορισμένες στοιχειώδεις προδιαγραφές (λέγε με Κορίνθου - Πατρών). Το μέτρο έχει ισχύ σε ολοκληρωμένους αυτοκινητόδρομους με ορισμένα στάνταρ (πχ Εγνατία).Όσον αφορά τα ΜΜΜ, το ζήτημα είναι τελείως διαφορετικό!
Και δεν εννοώ την πληρωμή ή όχι του κομίστρου, αλλά - το λέω για πολλοστή φορά - την ΕΛΛΙΠΕΣΤΑΤΗ διάθεση των εισιτηρίων αφ' ενός, και αφ' ετέρου τις νομικές κυρώσεις. ΔΕΝ μπορείς σε καμία περίπτωση να πετάς στον ίδιο κουβά αυτόν που ξέχασε το εισιτήριο του, και αυτόν που το παίζει τζάμπα μάγκας!!!! Πόσο μάλλον να σέρνεις στα δικαστήρια την πρώτη κατηγορία!!!!!
114, 115, 149, 170, Ε22 (το Γ1 να 'ταν κι άλλο.........)
Απάντηση
#3
ας πανε τωρα ολοι οι "αεριτζηδες" στον κ.Τσιπρα να τους δωσει την 200αρα για να πληρωσουν!!!μαγκα,κλανια κ εξατμιση ο κ.Τσιπρας κ ολοι οι "αριστεροι υπερασπιστες" των αδικημενων!!!!!
ΑΣΣΟΣ κ πασης Ελλαδος...-1-
Απάντηση
#4
Σωστος.
''Νομίζω ότι οι ιοί των κομπιούτερ θα πρέπει να θεωρηθούν ζωή. Αποκαλύπτει πολλά για την ανθρώπινη φύση το γεγονός ότι η μόνη μορφή ζωής που φτιάξαμε μέχρι σήμερα είναι καθαρά καταστροφική. Φτιάξαμε ζωή κατ’εικόνα και ομοίωσίν μας.''

Stephen Hawking.

[Εικόνα: Mercedes_Amg_Logo_4.jpg]

Απάντηση
#5
Οχι, αλλα θα τον παραδωσει στην αστυνομια..
Απάντηση
#6
Ελα ομως που εγω ειχα δει στον Πειραια ελεγκτη να αφηνει αλλοδαπο που δεν ειχε εισιτηριο και χαρτια για το προστιμο και οταν τον ρωτησα μου ειπε που να μπλεκω τωρα μ'αυτους.
''Νομίζω ότι οι ιοί των κομπιούτερ θα πρέπει να θεωρηθούν ζωή. Αποκαλύπτει πολλά για την ανθρώπινη φύση το γεγονός ότι η μόνη μορφή ζωής που φτιάξαμε μέχρι σήμερα είναι καθαρά καταστροφική. Φτιάξαμε ζωή κατ’εικόνα και ομοίωσίν μας.''

Stephen Hawking.

[Εικόνα: Mercedes_Amg_Logo_4.jpg]

Απάντηση
#7
Συνήθως, αν δεν πληρωθεί το πρόστιμο επί τόπου (από κάποιον "ψαρωμένο"), χάνεται... Γιατί η αστυνομία, το μόνο που μπορεί να κάνει με τους μετανάστες χωρίς χαρτιά, είναι μετά από ολιγοήμερη "φιλοξενία", να τους δώσει ένα πιστοποιητικό, σύμφωνα με το οποίο υποχρεούνται με ιδία μέσα να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός 30 ημερών (!)
114, 115, 149, 170, Ε22 (το Γ1 να 'ταν κι άλλο.........)
Απάντηση


Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)