Αξιολόγηση Θέματος:
  • 4 Ψήφοι - 3 Μέσος Όρος
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Πορτοκαλί επανάσταση απο τους εργαζομένους της ΕΛΒΟ
#1
Στους δρόμους της Θεσσαλονίκης κατέβηκαν χθες οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ), ζητώντας να δοθεί άμεση λύση στο μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η κρατική εταιρεία. «Θα φέρουμε την πορτοκαλί επανάσταση», ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν, σύμφωνα με την εφημερίδα «Μακεδονία», ενώ οι διαδηλωτές φορούσαν πορτοκαλί καπελάκια -το πορτοκαλί είναι το χρώμα της εταιρείας, λένε.

Η ΕΛΒΟ έχει κηρύξει στάση πληρωμών, ενώ από την 1η του Φλεβάρη έχει διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου. Παράλληλα, πιθανή είναι και η διακοπή της παροχής του ρεύματος τις επόμενες ημέρες.

«Αν δεν χαράξει η κυβέρνηση κόκκινες γραμμές για την αμυντική βιομηχανία, θα τις χαράξουμε εμείς. Αυτό είναι το σπίτι μας, και δεν θα το εγκαταλείψουμε. Αν πέσει το ταβάνι να μας πλακώσει, θα είμαστε από κάτω. Το δημόσιο μας χρωστά 7,5 εκατ. ευρώ από προηγούμενες παραδόσεις προϊόντων», δήλωσε στην εφημερίδα «Μακεδονία» ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Γιώργος Μαυρομάτης.

«Εδώ και ενάμιση μήνα έχει σταματήσει η παραγωγή, δεν έχουμε υλικά να δουλέψουμε. Η ΕΛΒΟ δίνει μεροκάματα σε 1.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που μένουν, με τη σειρά τους, απλήρωτες. Πρέπει να ζήσει, για να ζήσουμε όλοι», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος του σωματείου, Παναγιώτης Ευλογημένος.

Το 2010 οι ζημίες της εταιρείας ανήλθαν σε 20 εκατ. ευρώ. Ο τζίρος της ανήλθε στα 29 εκατ. ευρώ, όταν μερικά χρόνια πριν ξεπερνούσε τα 150 εκατ. ευρώ. Επίσης, σημειώνεται ότι από 1.200 εργαζόμενους που απασχολούσε η ΕΛΒΟ κατά την τελευταία δεκαετία σήμερα απασχολεί μόλις 500.

Όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, λύση για το πρόβλημα ρευστότητας της εταιρείας θα αποτελούσε η έγκριση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου κατά 24 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι, μέχρι τώρα έχει ματαιωθεί τρεις φορές η γενική συνέλευση των μετόχων (ο βασικός μέτοχος είναι το ελληνικό δημόσιο, στο δε σχήμα συμμετέχουν και δύο ιδιωτικοί όμιλοι) με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Στο μεταξύ, η εταιρία συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με δύο τράπεζες προκειμένου να δοθεί ανάσα ρευστότητας ύψους 30 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα. Με την κατάλληλη στήριξη η ΕΛΒΟ, σύμφωνα με δηλώσεις του πρόεδρό της Δ. Παπακώστα στην «Ημερησία», μπορεί να μειώσει τις ζημίες της κατά 60% το 2011 και να μπει σε κέρδη το 2012.

«Η ΕΛΒΟ είναι του λαού και όχι τσιφλίκι του κάθε υπουργού», φώναζαν χθες οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στο δικαστικό μέγαρο και με πορεία κατέληξαν στη γενική γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης, όπου το Σωματείο Εργαζομένων συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα Γιώργο Χατζηκωνσταντίνου. Οι εργαζόμενοι σχεδιάζουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων την επόμενη εβδομάδα, ακόμα και με τη συνοδεία βαρέων οχημάτων, όπως έχει ξαναγίνει στο παρελθόν. Πηγή είδησης / tvxs.
''Νομίζω ότι οι ιοί των κομπιούτερ θα πρέπει να θεωρηθούν ζωή. Αποκαλύπτει πολλά για την ανθρώπινη φύση το γεγονός ότι η μόνη μορφή ζωής που φτιάξαμε μέχρι σήμερα είναι καθαρά καταστροφική. Φτιάξαμε ζωή κατ’εικόνα και ομοίωσίν μας.''

Stephen Hawking.

[Εικόνα: 111acb66226bcdeaaebaa87be280636b_amg_log...z_logo.jpg]
Απάντηση
#2
Η ΕΛΒΟ καλα θα κανει να μαθει να φτιαχνει τουλαχιστον τα πολιτικα οχηματα οπως πρεπει.

Μιλω φυσικα για τα λεωφορεια, ωστε να μπορει να χτυπησει εταιριες λειτουργιας του εξωτερικου, μικρες εστω παραγγελιες, να μαθευτει και να γινει επιτελους ανταγωνιστικη.

Με αναθεσεις του δημοσιου δεν συντηρειται τετοιου μεγεθους εταιρια, ποσο μαλλον ενος δημοσιου που ζει και δε ζει, σαν το ελληνικο.

Η υπαρξη της ειναι στρατηγικη, φυσικα, αλλα αν στηριχθουμε πανω σε αυτο, τοτε θα πρεπει να συρρικνωθει.

2 ειναι οι λυσεις, λοιπον, αν θελουν να συνεχισουν να υπαρχουν.

Ειτε να μαθουν να φτιαχνουν λεωφορεια ή και ΙΧ, ειτε να μεινουν οι μισοι και να περιοριστουν στα στρατιωτικα οχηματα.
Απάντηση


Πιθανά Σχετικά Θέματα...
Θέμα: Συντάκτης Απαντήσεις: Προβολές: Τελευταία Δημοσίευση
  [thestival.gr]Πρόεδρος ΟΑΣΘ: Περιμένουμε εντός της ημέρας τη δόση Ιουνίου για να πληρώσουμε τους εργαζόμενους GiannisB 0 2.072 22-05-2017, 10:02 AM
Τελευταία Δημοσίευση: GiannisB

Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)