Αξιολόγηση Θέματος:
  • 8 Ψήφοι - 1.75 Μέσος Όρος
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Εξαγορά της ΕΛ.Β.Ο απο την γερμανική RHEINMETALL
#1
Η γερμανική Rheinmetall επιθυμεί να εξαγοράσει την ΕΛΒΟ, αλλά θέτει 5 όρους για να προχωρήσει.....
Ουσιαστικά θέλουν να ξεφορτωθούν τα Marder και να πάρουν όποιο πρόγραμμα έχει στα σκαριά ο ΕΣ από την πίσω πόρτα αγοράζοντας την ΕΛΒΟ. Δεν ακούγεται κακή πρόταση αν την δει με μια πρώτη ματιά κανείς αλλά επειδή στις λεπτομέρειες κρύβεται ο διάβολος δεν μπορούμε να έχουμε σαφή άποψη για το τι τελικά πρέπει να περιμένουμε. Η αλήθεια είναι πάντως ότι τίποτε από όσα μας προτείνουν δεν μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας ή να βρούμε ένα εταίρο ωστε να τα πραγματοποιήσουμε. Προτρέποντας και κάνοντας μια εκτίμηση πιστεύω ότι απλά οι κυβέρνηση έχει προσυμφωνήσει το μοίρασμα της ελληνικής "προίκας" στους δανειστές μας. Νέο έργο με τους ίδιους πρωταγωνιστές, τελικά δεν θα πάρουμε ποτέ τις τύχες της χώρας στα χέρια μας. Γαλλογερμανικό και μελλοντικά τουρκικό προτεκτοράτο.

ΠΗΓΗ :ΝΙΚΗ, Σελ.17, 16/10/2010

5 απαιτήσεις της Rheinmetall για την εξαγορά της ΕΛΒΟ

Του Κ. Παπαδόπουλου

Την τελική έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης και του Πενταγώνου περιμένει ο γερμανικός κολοσσός Rheinmetall, προκειμένου να αλλάξει χέρια το μεγαλύτερο ποσοστό της ΕΛΒΟ. Ο σχετικός φάκελος με την προσφορά της εταιρείας αμυντικών συστημάτων βρίσκεται ήδη στα χέρια του Χάρη Παμπούκη, ο οποίος είναι πλέον ο αρμόδιος υπουργός για τις ξένες επενδύσεις στη χώρας. Η «Ν» παρουσιάζει την πρόταση της Rheinmetall και αναλύει τους βασικούς άξονες αυτής.

1) Το πρώτο σκέλος αφορά το τεθωρακισμένο όχημα μάχης Marder, για το οποίο ο γερμανικός κολοσσός προτίθεται να διαθέσει την τεχνογνωσία στην ΕΛΒΟ. Όχι βέβαια χωρίς αντάλλαγμα, καθώς για να γίνει αυτό θα πρέπει η ελληνική πλευρά να προβεί στην αγορά του συγκεκριμένου ΤΟΜΑ, ένα κονδύλι το οποίο αγγίζει τα 200 εκατ. ευρώ. Μία κίνηση, η οποία μακροπρόθεσμα αναμένεται να ενισχύσει την ελληνική αμυντική βιομηχανία, απαιτεί μεγάλα κονδύλια «εδώ και τώρα».

2) Το δεύτερο αφορά τη μεταφορά τεχνογνωσίας και οργάνωση για την κατασκευή ενός κέντρου υποστήριξης κάθε είδους οπλικού συστήματος της Rheinmetall, τόσο αυτά που βρίσκονται σε υπηρεσία στην Ελλάδα (περισσότερα από 1.000) όσο και στο εξωτερικό.

3) Το τρίτο έχει να κάνει με τη μεταστροφή της ΕΛΒΟ στηνπαραγωγή στρατιωτικών φορτηγών για χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αναβαθμίζοντας την ταυτόχρονα σε τοπικό εταίρο.

4) Το τέταρτο δίνει στην Eλλάδα τη δυνατότητα συμμετοχής με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος (περί τα 10 εκατ. ευρώ) στην ανάπτυξη του νέου τροχοφόρου 8χ8 οχήματος της εταιρείας. Οι Γερμανοί, σημειώνουν στην πρόταση τους ότι η τεχνογνωσία που θα αποκτήσει η ΕΛΒΟ θα της δώσει σημαντικές πιθανότητες να επιλεγεί από τη Rheinmetall ως εργοστάσιο παραγωγής του συγκεκριμένου οχήματος.

5) Το πέμπτο και τελευταίο σκέλος προβλέπει τη μεταφορά τεχνογνωσίας από πλευράς Rheinmetall (και συγκεκριμένα του προγράμματος ΤΟΜΑ «Puma») για την κατασκευή του μελλοντικού τεθωρακισμένου οχήματος μάχης για το πεζικό του Ελληνικού Στρατού.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι η κατάσταση στην ΕΛΒΟ το τελευταίο διάστημα περιγράφεται ως ιδιαίτερα κρίσιμη, ενώ υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσον το Δημόσιο θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις άμεσες οικονομικές υποχρεώσεις. Αυτό έχει να κάνει τόσο με τους προμηθευτές της εταιρείας, όσο και με τους 450 υπαλλήλους που δε νιώθουν και ιδιαίτερα βολικά στην καρέκλα τους. Αν κρίνουμε πάντως από το «πείραμα» των ΕΝΑΕ με την HDW, τότε η ελληνική πλευρά θα πρέπει να το σκεφτεί δύο και τρεις φορές πριν προβεί σε οποιαδήποτε συμφωνία για την ΕΛΒΟ.

http://greekdefence.net/index.php?option...id=38:news

Αυτό φυσικά σημαίνει ότι λεωφορεία Στοπ αν προχωρήσει η συμφωνία...
Απάντηση


Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)