Αξιολόγηση Θέματος:
  • 12 Ψήφοι - 3.5 Μέσος Όρος
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Γραμμή 020 Ψαλίδι - Στ. Αμαρουσίου - Νέα Λέσβος
#1
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Όπως υποδηλώνει και ο αριθμός της, είναι η δεύτερη χρονικά γραμμή που δημιουργήθηκε, και ξεκίνησε να λειτουργεί τον Ιούνιο του 1998, με αφετηρία μπροστά από τις σχολές Ο.Τ.Ε. στο Ψαλίδι, την σημερινή στάση "Σπάρτης". Από τότε ήταν (και παραμένει) η μοναδική από τις εντός του Δήμου Αμαρουσίου γραμμές που δεν έχει αφετηρία τον σταθμό Η.Σ.Α.Π. του Αμαρουσίου.

Η διαδρομή της προς την Νέα Λέσβο, ειδικά μετά τον σταθμό Η.Σ.Α.Π. Αμαρουσίου, δεν έχει υποστεί ιδιαίτερες τροποποιήσεις. Η μοναδική σημαντική αλλαγή ήταν η εκτροπή της προς το Στούντιο Άλφα, ώστε να καλύψει το κενό της καταργηθείσας 070 ΗΣΑΠ - Ηπειρώτικα - Στούντιο Άλφα. Έτσι, αντί να στρίβει δεξιά από την οδό Λουκή Ακρίτα προς την οδό Πεντέλης, τώρα στρίβει αριστερά στην οδό Πεντέλης, δεξιά Αγίας Ειρήνης, δεξιά Στουντίου, ξανά δεξιά ακολουθώντας την Στουντίου, αριστερά Πεντέλης και κατόπιν η αρχική διαδρομή.

Μεγαλύτερες αλλαγές έχουν γίνει στην περιοχή του Ψαλιδίου, λόγω κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, των έργων της Αττικής Οδού αλλά και της ανάγκης για συγκοινωνιακή κάλυψη του Άνω Ψαλιδίου (σύνορα με Ηράκλειο) και των σχολών ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ). Αρχικά η γραμμή τελείωνε στις Σχολές Ο.Τ.Ε., μετά η αφετηρία μεταφέρθηκε πιο κάτω στην πλατεία που σχηματίζουν οι οδοί Πέλικα - Πύλου - Ομορφοκλησιάς - Αίαντος, μια επέκταση που προς στιγμήν καταργήθηκε λόγω των έργων της Αττικής Οδού που απέκοψαν τις οδούς Πέλικα, Ομορφοκκλησιάς και Ερρίκου Μίλλερ. Κατόπιν όμως η γραμμή έφτασε και στο Κάτω Ψαλίδι μέσω της Λεωφ. Κύμης, με την σημερινή αφετηρία στην είσοδο των Σχολών ΑΣΠΑΙΤΕ και του σταθμού Ειρήνης, δίνοντας την δυνατότητα στους κατοίκους του Ψαλιδίου και του Νέου Τέρματος να παίρνουν το λεωφορείο από εκεί αντί για τον σταθμό Αμαρουσίου (κάτι που στην πράξη ελάχιστοι κάνουν). Τέλος, η διαδρομή προς Μαρούσι γίνεται πια μέσω της οδού Εγνατίας (Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής) αντί της οδού Πέλικα, λόγω μονοδρόμησης της δεύτερης. Οι άλλες αλλαγές που έχει υποστεί είναι δευτερεύουσες, όπως προσθήκη νέων στάσεων ή μικρή μετακίνηση υφιστάμενων.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ
Σήμερα, η 020 ξεκινά από την είσοδο των Σχολών ΑΣΠΑΙΤΕ και του σταθμού της Ειρήνης. Αφού πρώτα εξυπηρετεί το Ψαλίδι, βγαίνει στην Λεωφ. Κύμης και μέσω της Βύρωνος (σύνορα με Πεύκη) περνά τις Σχολές Ο.Τ.Ε. και την αρχική της αφετηρία, μέσω της οδού Εγνατίας εξυπηρετεί την νεόδμητη περιοχή κοντά στον Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής, και το Πολυκλαδικό (3ο Ενιαίο σήμερα) Λύκειο. Μετά μέσω των οδών Λ. Κατσώνη, Δωδεκανήσου, Στρ. Λέκκα και Θεμιστοκλέους φτάνει στον σταθμό του Αμαρουσίου, διασχίζει το κέντρο περνώντας από το ΙΚΑ, βγαίνει για λίγο στην Λεωφ. Κηφισίας και κατόπιν ακολουθεί κυκλική διαδρομή εξυπηρετώντας διαδοχικά τις περιοχές των Αναβρύτων, της Νέας Λέσβου, του Στουντίου Άλφα, το Κοιμητήριο Αμαρουσίου και τα Αλώνια. Βγαίνει ξανά Λεωφ. Κηφισίας, την οποία ακολουθεί μέχρι τα Σχολεία (1ο Δημοτικό-Γυμνάσιο-Λύκειο), όπου στρίβει αριστερά και μέσω Αριστοτέλους και Βασ. Όλγας φτάνει πάλι στον σταθμό Αμαρουσίου. Προς Ψαλίδι ακολουθεί τώρα τις οδούς Περικλέους, Κατσίμπαλλη, Αυτ. Ηρακλείου, Κυρίλλου, Πέλικα και Ψαρρών, από όπου βγαίνει ξανά στην Βύρωνος και αριστερά Λεωφ. Κύμης, για να φτάσει στην περιοχή του Άνω Ψαλιδίου, και να επιστρέψει στην αφετηρία της μέσω της οδού Κηφισιάς (παράλληλης προς τις γραμμές των Η.Σ.Α.Π.).

Η στάση "Ερεσσού" στην περιοχή της Νέας Λέσβου αποτελεί το σημείο εναρμονισμού με τον χρόνο, όπου το λεωφορείο περιμένει για να καλύψει τυχόν άφιξη νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα, και αλλάζει και την προμετωπίδα. Τυχόν καθυστερήσεις απορροφούνται εδώ (όσο είναι εφικτό) και στην αφετηρία στον σταθμό Ειρήνης.

Συνολικά η γραμμή έχει μήκος 12 χιλιόμετρα περίπου.

ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ
Από Δευτέρα ως Παρασκευή κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας και το πρωϊ του Σαββάτου η γραμμή έχει δρομολόγια κάθε 20-22 λεπτά. Από τις 9:00 το βράδυ τις καθημερινές, απόγευμα και βράδυ Σαββάτου, και τις Κυριακές, κάθε 30-35 λεπτά. Επίσης κάθε 30-35 λεπτά είναι και τα δρομολόγια όταν ισχύει θερινό ωράριο.

ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
Η γραμμή 020 χρειάζεται 3 λεωφορεία για 20λεπτη συχνότητα και 2 για 30λεπτη. Η γραμμή χρησιμοποιεί αποκλειστικά ΜΑΝάκια.

ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΕΣΑ
Η γραμμή έχει σύνδεση με όλες τις άλλες γραμμές της Συγκοινωνίας Αμαρουσίου. Επίσης συνδέεται με την γραμμή των ΗΣΑΠ στο Μαρούσι και την Ειρήνη, και επίσης με τις γραμμές της ΕΘΕΛ Α7/Β7, Α8, 550, Χ92, 410, 446, 448, 501/527, 541, 555, και 642. Τέλος, έχει και κοινές στάσεις στην οδό Βύρωνος με την Δημοτική Συγκοινωνία της Πεύκης.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΗΜΕΙΑ
Η 020 εξυπηρετεί:
- Τις σχολές ΑΣΠΑΙΤΕ
- Τις σχολές του Ο.Τ.Ε.
- Τους σταθμούς Μαρούσι και Ειρήνη των ΗΣΑΠ.
- Το υποκατάστημα του ΙΚΑ Αμαρουσίου
- Το Κοιμητήριο Αμαρουσίου
- Το κλειστό γυμναστήριο "Σπύρος Λούης"
- Διάφορα σχολεία και εκκλησίες.
Απάντηση


Πιθανά Σχετικά Θέματα...
Θέμα: Συντάκτης Απαντήσεις: Προβολές: Τελευταία Δημοσίευση
  Γραμμή 060 Σταθμός Αμαρουσίου - Παράδεισος panos81 0 7.697 12-07-2010, 10:33 AM
Τελευταία Δημοσίευση: panos81
  Γραμμή 050 Σταθμός Αμαρουσίου - Κ.Α.Τ. - Άγιος Νικόλαος panos81 0 5.008 12-07-2010, 10:21 AM
Τελευταία Δημοσίευση: panos81
  Γραμμή 040 Σταθμός Αμαρουσίου - Πολύδροσο panos81 0 16.130 12-07-2010, 09:56 AM
Τελευταία Δημοσίευση: panos81
  Γραμμή 010 Σταθμός Αμαρουσίου - Αγία Φιλοθέη panos81 3 23.244 11-07-2010, 01:28 AM
Τελευταία Δημοσίευση: Cmaniac
  Γραμμή 030 Σταθμός Αμαρουσίου - Σισμανόγλειο panos81 0 16.138 11-02-2010, 03:07 PM
Τελευταία Δημοσίευση: panos81

Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)