Αξιολόγηση Θέματος:
  • 5 Ψήφοι - 3.4 Μέσος Όρος
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Χειρόφρενο» λόγω του C4Ι
#1
Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ Φωτ.: ΧΡ. ΛΙΑΤΣΗΣ
Τέσσερα κινητά επιχειρησιακά κέντρα του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκονται σε αχρηστία από τις παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων μέχρι και σήμερα, έχοντας ήδη στοιχίσει στο ελληνικό Δημόσιο εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
<a href="http://s.enet.gr/resources/2009-10/47-5-thumb-large.jpg" title="Κάθε λεωφορείο κόστισε 900.000 ευρώ, αλλά φέρει πλέον απαρχαιωμένο εξοπλισμό." target="_blank">
<img src="http://s.enet.gr/resources/2009-10/47-5-thumb-small.jpg" alt="Κάθε λεωφορείο κόστισε 900.000 ευρώ, αλλά φέρει πλέον απαρχαιωμένο εξοπλισμό." />
</a>
Κάθε λεωφορείο κόστισε 900.000 ευρώ, αλλά φέρει πλέον απαρχαιωμένο εξοπλισμό.
*Παρελήφθησαν το 2007, έφεραν όμως τεχνολογικό εξοπλισμό του 2002! Εκτοτε, ποτέ δεν αναβαθμίστηκαν οι λογισμικές και τηλεπικοινωνιακές τους δυνατοτήτες, «γεγονός που καθιστά τη λειτουργία τους από προβληματική έως ανύπαρκτη», όπως τονίζουν αξιωματικοί της Πυροσβεστικής.

*Στην ουσία πρόκειται για κοινά λεωφορεία τύπου «Mercedes Travego», τα οποία έχουν διαμορφωθεί σε κινητές μονάδες συντονισμού και διαχείρισης κρίσεων (πυρκαγιάς, σεισμού, τρομοκρατικής ενέργειες κ.λπ.). Μπορούν δυνητικά να υποκαταστήσουν το κέντρο επιχειρήσεων και ενημέρωσης στο Χαλάνδρι, γνωστό και ως «199».

Περιπέτεια διαρκείας

«Τα κινητά επιχειρησιακά κέντρα αποτελούν μία ακόμη παρενέργεια του αμαρτωλού C4Ι», υποστηρίζουν αξιωματικοί της διεύθυνσης Πληροφορικής του αρχηγείου. Είναι ένα από τα 31 υποσυστήματα του C4Ι και η αγορά τους αποτελούσε, υποτίθεται, «ένα ακόμη εχέγγυο -ότι εξοπλιζόμαστε επαρκώς για ενδεχόμενη τρομοκρατική ενέργεια».

*Παρέμειναν σταθμευμένα στο Ελληνικό μέχρι και τα μέσα του 2007, γιατί το Δημόσιο δεν παραλάμβανε το σύνολο του C4Ι λόγω αποκλίσεων από τις αρχικές προδιαγραφές. «Τελικά, ύστερα από κάποιες τροποποιήσεις παρελήφθησαν στα μέσα του 2008», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

*Το βασικότερο πλεονέκτημά τους αποτέλεσε όμως και την «αχίλλειο πτέρνα» τους: Θεωρητικά ήταν εξοπλισμένα με προηγμένης τεχνολογίας λογισμικό προσομοίωσης-εξομοίωσης πυρκαγιάς που θα μπορούσε να συνεισφέρει στην πρόβλεψη πορείας της φωτιάς. Στην πράξη, όμως, ποτέ δεν λειτούργησε και ακόμη σήμερα δεν έχει αντικατασταθεί.

*Μόνο μέσα στο καλοκαίρι τοποθετήθηκε στο κέντρο επιχειρήσεων Χαλανδρίου νέο μοντέλο προσομοίωσης πυρκαγιάς (της SAIC) για Αττική και Χαλκιδική όπου υπάρχουν διαθέσιμοι ηλεκτρονικοί χάρτες. Το πρόγραμμα αυτό πιθανότατα θα τοποθετηθεί και στις κινητές μονάδες.

*Εδώ και πέντε χρόνια όλοι είχαν ξεχάσει την ύπαρξή τους. Ομως κατά τις πρόσφατες πυρκαγιές της Αττικής πολλοί αναρωτήθηκαν γιατί δεν χρησιμοποιούνται ώστε να συντονιστεί η αντιμετώπιση της καταστροφής και ν'αποφευχθεί το χάος.

Σημειώνουμε ότι μεταξύ άλλων διαθέτουν σύστημα ασυρμάτων TETRA, αναλογικούς ασυρμάτους, δορυφορικό σύστημα GPS, χώρο συνεδριάσεων, περιμετρική κάμερα και δορυφορικές τηλεπικοινωνίες, που όμως είναι αναποτελεσματικές κυρίως όσων αφορά την αποστολή εικόνας.

*«Σε δοκιμαστική χρήση κοντά σε φωτιά προέκυψε σοβαρό πρόβλημα: Μπήκε καπνός από το κλιματιστικό και μπλόκαρε το σύστημα. Αλλωστε, διαταγή του αρχηγείου στις 24 Ιουνίου 2008 λέει ρητά ότι μπορούν να λειτουργήσουν μόνο εντός «ψυχρής ζώνης». Η χρήση τους έχει νόημα μόνο σε περίπτωση που τεθεί εκτός λειτουργίας το κέντρο στο Χαλάνδρι -λόγω σεισμού, τρομοκρατικής ενέργειας κ.λπ.- γιατί αποτελούν μικρογραφία του», τονίζουν αξιωματικοί της διεύθυνσης Πληροφορικής.

*Δικαιολογίες για άστοχες ενέργειες που κόστισαν χιλιάδες στρέμματα καμένης γης θεωρεί τα επιχειρήματα των συναδέλφων του ο Αχ. Τζουβάρας, μέλος του δ.σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΟΕΥΠΣ):

«Δεν αξιοποιούνται σωστά τα κέντρα. Μπορούν να τοποθετηθούν σε ασφαλές μέρος κοντά στο θέατρο των επιχειρήσεων και να αποτελούν κέντρα αναφοράς αφού εκεί η ροή των πληροφοριών είναι άμεση και γίνεται ευκολότερα ο συντονισμός που τώρα γίνεται σε. πάρκινγκ. Στα μεγάλα γεγονότα η χρήση τους είναι επιβεβλημένη γιατί το "199" διαχειρίζεται της πυρκαγιές όλης της χώρας».

*«Εδώ και πέντε χρόνια αναζητείται η μεταολυμπιακή τους χρήση. Ως αντικείμενο επιχειρησιακού σχεδιασμού είναι σωστά. Αυτό που απαιτείται είναι να εκσυγχρονιστούν τα υπάρχοντα τεχνολογικά μέρη και να ενισχυθούν με νέες τεχνολογίες: για παράδειγμα σύνδεση με κάμερα ελικοπτέρου, σύνδεση με το νέο λογισμικό του C4Ι, καθώς και με τα συστήματα πρόληψης πυρκαγιάς των νομαρχιών», τονίζει ο Ν. Διαμαντής, υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος εν αποστρατεία και νομικός.

*Κάθε κινητό επιχειρησιακό κέντρο κόστισε 800 με 900 χιλιάδες ευρώ. Δύο απ' αυτά έχουν τοποθετηθεί στη διοίκηση πυροσβεστικής υπηρεσίας Αθηνών, ένα στην Πάτρα κι ένα στη Θεσσαλονίκη. Πολλοί μιλούν για πεταμένο δημόσιο χρήμα, μιας και για την ώρα δεν συζητείται αναβάθμισή τους.

*Γεννάται, λοιπόν, το ερώτημα ποιος θα αναλάβει το υψηλό κόστος: Η SAIC που θεωρεί ότι το σύστημα έχει παραληφθεί το 2004 και άρα έχει λήξει η τριετής εγγύηση ή το Δημόσιο που θεωρεί ότι το παρέλαβε το 2007;
Απάντηση


Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)