Αξιολόγηση Θέματος:
  • 0 Ψήφοι - 0 Μέσος Όρος
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Ναυτεμπορική] Eurogroup: Δεκτά τα αιτήματα Ισπανίας - Κύπρου
#1
Κλιμάκιο της τρόικας μεταβαίνει στη Λευκωσία

Δεκτά έκανε το Eurogroup τα αιτήματα της Κύπρου και της Ισπανίας για υπαγωγή στον προσωρινό μηχανισμό στήριξης, τον EFSF. «Σήμερα σε τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, το αίτημα της Κύπρου έγινε αποδεκτό, μαζί με αυτό και της Ισπανίας» δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης χαιρέτισαν το αίτημα της Κύπρου για την παροχή οικονομικής βοήθειας από τους μηχανισμούς στήριξης της ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι θα λάβει σύντομα στήριξη από τον EFSF και/ή τον ESM, μόλις ολοκληρωθεί η εκτίμηση των αναγκών της χώρας.

Σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια, που σύμφωνα με αξιωματούχους αναμένεται να ανέλθει στα 10 δισ. ευρώ περίπου, η Κύπρος θα πρέπει να δεσμευτεί σε περικοπές δαπανών και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να λάβει μέτρα για την ενίσχυση του χρηματοοικονομικού και τραπεζικού της κλάδου.

Παράλληλα, όπως αναμενόταν, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πως το Ταμείο «παρέλαβε σήμερα πρόσκληση από τις κυπριακές Αρχές να συμμετάσχει στην εξωτερική οικονομική βοήθεια που αποβλέπει στον περιορισμό των κινδύνων με τους οποίους είναι αντιμέτωπη η οικονομία της Κύπρου».

Πρόσθεσε πως το ΔΝΤ θα αποστείλει στη Λευκωσία κλιμάκιο «προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση επιτόπου το συντομότερο δυνατό στο πλαίσιο της προετοιμασίας των συζητήσεων για ένα οικονομικό πρόγραμμα που θα βοηθήσει την Κύπρο να αντιμετωπίσει της οικονομικές προκλήσεις».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, ανακοίνωσε πως κατά πάσα πιθανότητα τη Δευτέρα φθάνει στη Λευκωσία αντιπροσωπεία της τρόικας, δηλαδή ομάδα τεχνοκρατών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Κομισιόν και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η τρόικα θα κάνει σε βάθος μελέτη, την οποία θα υποβάλει στην ομάδα της Ευρωζώνης, ώστε να αποφασιστεί το ύψος της χρηματοδότησης και οι όροι προς την Κύπρο. Πάντως, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μέχρι αργά χθες το απόγευμα η Λευκωσία απέφευγε να μιλήσει για τρόικα και έκανε λόγω μόνο για τεχνοκράτες της Ε.Ε.

Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών απέδωσε και σήμερα το απόγευμα την ανάγκη προσφυγής στον Μηχανισμό Στήριξης «στην έκθεση των κυπριακών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα και στην κακή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας».

Ο κ. Σιαρλή είπε ότι δεν υπάρχει ακόμη απάντηση στις αιτήσεις για διακρατικό δάνειο από την Ρωσία και την Κίνα, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση χαρακτήρισε «άριστες» τις σχέσεις του με τον πρόεδρο Χριστόφια. Σε άλλο σημείο είπε ότι το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου είναι υγιές, προσθέτοντας ότι «θα υπάρξουν κάποιες αρνητικές συνέπειες, τις οποίες θα ξεπεράσουμε με τη βοήθεια του Μηχανισμού Στήριξης».

Σχετικά με την Τράπεζα Κύπρου [BOCr.AT] , η οποία ζήτησε βοήθεια από το κράτος 500 εκ. ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι η περίπτωσή της δεν έχει ακόμη τύχει μελέτης από την κυβέρνηση, αλλά από τη στιγμή, πρόσθεσε, που ζητήθηκε ένταξη στον μηχανισμό στήριξης δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Από 51 έως 62 δισ. για τις ισπανικές τράπεζες

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, το Eurogroup χαιρετίζει και το αίτημα της Ισπανίας, εκτιμώντας ότι η χώρα αναμένεται να λάβει μεταξύ 51-62 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, μαζί με ένα επιπλέον «περιθώριο ασφαλείας». Σύμφωνα με την απόφαση των υπουργών Οικονομικών, η βοήθεια στη Μαδρίτη θα δοθεί από τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης, τον EFSF, μέχρι την έναρξη λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού, του ESM.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters
''Νομίζω ότι οι ιοί των κομπιούτερ θα πρέπει να θεωρηθούν ζωή. Αποκαλύπτει πολλά για την ανθρώπινη φύση το γεγονός ότι η μόνη μορφή ζωής που φτιάξαμε μέχρι σήμερα είναι καθαρά καταστροφική. Φτιάξαμε ζωή κατ’εικόνα και ομοίωσίν μας.''

Stephen Hawking.

[Εικόνα: 111acb66226bcdeaaebaa87be280636b_amg_log...z_logo.jpg]
Απάντηση


Μηνύματα στο Θέμα
[Ναυτεμπορική] Eurogroup: Δεκτά τα αιτήματα Ισπανίας - Κύπρου - από Konstantinos MercedesBenz - 27-06-2012, 08:13 PM

Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)