Αξιολόγηση Θέματος:
  • 0 Ψήφοι - 0 Μέσος Όρος
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Το Βήμα] Μπαράζ νομοσχεδίων με διατάξεις-ρουσφέτια
#1
Δυσφορία Μαξίμου για «διευθετήσεις» υπουργών και προεκλογικές ευνοϊκές ρυθμίσεις βουλευτών

Λάμπρος Σταυρόπουλος

Σε νομοθετική «κόλαση» έχει μετατραπεί η Βουλή λίγο πριν από την εκπνοή της κοινοβουλευτικής συνόδου (πιθανότατα τη Μεγάλη Τετάρτη) λόγω εθνικών εκλογών, οι οποίες αναμένονται - εκτός απροόπτου - να διενεργηθούν την 6η Μαΐου. Το άνευ κοινοβουλευτικού προηγουμένου νομοθετικό «αλαλούμ» που επικρατεί λόγω του πλήθους των νομοθετημάτων που έχουν εισαχθεί προς ψήφιση και των αναρίθμητων συνεδριάσεων των αρμόδιων νομοπαρασκευαστικών επιτροπών (με το αζημίωτο για τους συμμετέχοντες βουλευτές...) θα κορυφωθεί την εβδομάδα που έρχεται. Σε αυτήν έχουν προγραμματιστεί να ψηφιστούν τα (πολυ)νομοσχέδια του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για τα ταξί και τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και του υπουργείου Ανάπτυξης για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, όπως και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την τοπική ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση. Τελευταίο θα μείνει (για Μ. Δευτέρα - Μ. Τρίτη) το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για τον Κανονισμό Ασφάλισης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Μέσα σε όλα αυτά πρέπει να «στριμωχθεί» και μία συνεδρίαση της Ολομέλειας για να συζητηθεί το πόρισμα της Εξεταστικής για την υπόθεση του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009.

Σπουδή υπουργών, οργή βουλευτών

Οι βουλευτές έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά και στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους δεν διστάζουν να αναγνωρίσουν ότι αδυνατούν να παρακολουθήσουν την όλη διαδικασία. Μόνο την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη οι συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών έφθασαν τις δέκα(!) ανά ημέρα (υπενθυμίζεται ότι κάθε συμμετέχων λαμβάνει 150 ευρώ καθαρά ανά συνεδρίαση).
Ηδη το γραφείο του Πρωθυπουργού έδωσε εντολή στα στελέχη της κυβέρνησης, με σκοπό να διασφαλιστεί η συνοχή του έργου, να το ενημερώνουν για τις τροπολογίες που προτίθενται να καταθέσουν ή να αποδεχθούν. Η δυσφορία του Μεγάρου Μαξίμου, εν όψει μάλιστα της κατάθεσης τροπολογιών που αναμένονται εντός της εβδομάδος, δύσκολα θα αναχαιτίσει τη σπουδή που επέδειξαν ορισμένοι υπουργοί ή υφυπουργοί, οι οποίοι φρόντισαν να εντάξουν στα τελευταία νομοθετήματα της κυβέρνησης Παπαδήμου, στο πλαίσιο των (μνημονιακών) νομοθετικών υποχρεώσεων, διάφορες «διευθετήσεις εκκρεμοτήτων», προκαλώντας σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και την οργισμένη αντίδραση βουλευτών.
Ενδεικτικά ήταν όσα ακούστηκαν στην αρμόδια Επιτροπή όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο Βορίδη για τα ταξί κτλ., το οποίο εξελίχθηκε σε «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για διαφόρων ειδών ρυθμίσεις: από την περιβόητη διάταξη που συνυπολόγιζε στα τεκμήρια διαβίωσης τα πατάρια, τις σοφίτες και τα υπόγεια που είχαν τακτοποιηθεί με τις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους, την οποία πήρε πίσω άρον-άρον ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Π. Οικονόμου, ως τη διάταξη αρμοδιότητας του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού που εντάχθηκε στον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό του ΥΠΕΚΑ, ρύθμιση η οποία θεωρήθηκε σκανδαλώδης.
Πολλοί βουλευτές χαρακτήρισαν απαράδεκτη την «πρεμούρα ορισμένων υπουργών, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, να φέρνουν μαζί με τις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις μας από τα μνημόνια μια σειρά νομοθετικές ρυθμίσεις». Μάλιστα ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Π. Μπεγλίτης είπε ότι αυτό «είναι πολιτικά και κοινοβουλευτικά απαράδεκτο και αποτελεί προσβολή για το Κοινοβούλιο» και προειδοποίησε ότι «δεν πρόκειται να ψηφιστεί καμία άλλη νομοθετική ρύθμιση, πλην εκείνων που έχουμε υποχρέωση απέναντι στους κοινοτικούς μας εταίρους», επισημαίνοντας ότι στο πολυνομοσχέδιο Βορίδη υπάρχουν «πάρα πολλές φωτογραφικές διατάξεις εν όψει εκλογών» και καταλογίζοντάς του ότι «κλείνει το μάτι σε μια σειρά μικροκομματικά συμφέροντα», μεταξύ των οποίων και οι πρώην πιλότοι της Ολυμπιακής.
«Εχουμε ξεφύγει από κάθε όριο» έχει δηλώσει ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Ι. Διαμαντίδης, κάνοντας λόγο για «ρουσφέτια και διευθετήσεις υπουργών», διαπιστώνοντας επιπλέον ότι υπάρχει θέμα αλληλοσύγκρουσης αρμοδιοτήτων των σχετικών επιτροπών της Βουλής που επεξεργάζονται τα νομοσχέδια, ενώ και ο παλαιός κοινοβουλευτικός και πρώην υπουργός του ΠαΣοΚ κ. Κ. Γείτονας δήλωσε αδυναμία ακόμη και να μελετήσει τα νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί, καθώς ξεπερνούν σε όγκο κάθε προηγούμενο. Μόνο το πολυνομοσχέδιο Βορίδη έχει 187 άρθρα και αριθμεί 233 σελίδες, ενώ το πολυνομοσχέδιο της κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου ξεπερνά κάθε ρεκόρ, αφού φθάνει τις 900 σελίδες και τα 327 άρθρα!

Χρηματιστικά, στάνες και Ηρακλής!

Σημειώνεται ότι και ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Κ. Καρτάλης έκανε λόγο για «βομβαρδισμό νομοσχεδίων», κάτι με το οποίο «δεν υπηρετείται η ορθή νομοθετική λειτουργία». Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί όλη αυτή την περίοδο είναι επίσης ότι στο νομοσχέδιο για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που ψηφίστηκε προσφάτως λίγο πριν από το ακροτελεύτιο άρθρο εμφιλοχώρησαν ρυθμίσεις θεμάτων χρηματοπιστωτικού τομέα!
Ενώ ακόμη και την τελευταία στιγμή ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Ν. Σηφουνάκης έκανε δεκτές τέσσερις βουλευτικές τροπολογίες και μία υπουργική στο νομοσχέδιο για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό. Μεταξύ αυτών η ρύθμιση που επιτρέπει τη δόμηση συμπληρωματικών χώρων στις εγκαταστάσεις του Ηρακλή στη Θεσσαλονίκη, η ρύθμιση για την παραχώρηση κάποιων μονάδων «Ξενία» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η παράταση λειτουργίας λατομείων στην Εύβοια, η μείωση στο 20% του ενιαίου ειδικού προστίμου για αυθαίρετες κατασκευές της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, όπως και η ρύθμιση για την ανανέωση των αδειών των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών που εδρεύουν στην Κρήτη και στη Ρόδο.
''Νομίζω ότι οι ιοί των κομπιούτερ θα πρέπει να θεωρηθούν ζωή. Αποκαλύπτει πολλά για την ανθρώπινη φύση το γεγονός ότι η μόνη μορφή ζωής που φτιάξαμε μέχρι σήμερα είναι καθαρά καταστροφική. Φτιάξαμε ζωή κατ’εικόνα και ομοίωσίν μας.''

Stephen Hawking.

[Εικόνα: 111acb66226bcdeaaebaa87be280636b_amg_log...z_logo.jpg]
Απάντηση


Μηνύματα στο Θέμα
[Το Βήμα] Μπαράζ νομοσχεδίων με διατάξεις-ρουσφέτια - από Konstantinos MercedesBenz - 02-04-2012, 10:51 PM

Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)