Αξιολόγηση Θέματος:
  • 0 Ψήφοι - 0 Μέσος Όρος
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Ναυτεμπορική] Tριάντα κλειστά κέντρα φιλοξενίας παράνομων μεταναστών
#1
Τη δημιουργία τριών κέντρων κλειστής φιλοξενίας παράνομων μεταναστών σε κάθε περιφέρεια της χώρας, εκτός της νησιωτικής, προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που παρουσίασε σήμερα ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Όπως ανακοίνωσε συγκεκριμένα ο κ. Χρυσοχοΐδης μετά από σύσκεψη με τους περιφερειάρχες της χώρας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, τα κέντρα φιλοξενίας θα είναι χωρητικότητας 1.000 μεταναστών το καθένα. Για τον λόγο αυτό μάλιστα έχουν ήδη εκταμιευτεί 250 εκατομμύρια ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια έως το 2013.

Σύμφωνα με όσα παρουσίασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στους περιφερειάρχες και τους δημάρχους, σε κάθε χώρο φιλοξενίας δημιουργείται αστυνομικό τμήμα όπου θα υπηρετούν 150 αστυνομικοί, οι οποίοι θα τοποθετούνται με κριτήρια και την εντοπιότητα. Θα υπάρχουν, επίσης, 250 άτομα, 70 άτομα εσωτερικής φύλαξης από ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης έτσι ώστε η μεν ασφάλεια να είναι δεδομένη μαζί με τις υποδομές των κέντρων φιλοξενίας αυτών, αλλά συγχρόνως και να απασχολούνται και πάρα πολλοί ντόπιοι, νέοι κυρίως από τις τοπικές κοινωνίες.

Υπολογίζεται ότι σε κάθε Κέντρο Κλειστής Φιλοξενίας θα απασχολούνται περίπου 1.000 άτομα την ημέρα, σε εβδομαδιαία, μηνιαία, ετήσια βάση, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης κάλεσε τους περιφερειάρχες να υποδείξουν εντός 15 ημερών τους κατάλληλους χώρους, που θα μπορούσαν να πληρούν τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας παράνομων μεταναστών. Ξεκαθάρισε ακόμη ότι σε περίπτωση που οι περιφερειάρχες δεν προτείνουν κάποιον χώρο για την εγκατάσταση των κέντρων, τότε θα φέρει πράξη νομοθετικού περιεχομένου στο υπουργικό συμβούλιο, σε συνεργασία με το υπουργείο Αμυνας, για να καθορίσει το πού θα γίνουν.

Ο υπουργός εκτίμησε ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης θα στείλει το μήνυμα ότι «η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι», ενώ απηύθυνε έκκληση προς τις τοπικές κοινωνίες και στους εκπροσώπους των ΟΤΑ, να συνεργαστούν για να δοθεί απάντηση «στην αγωνία των πολιτών για ασφάλεια, δημόσια υγεία, κοινωνική ειρήνη και κοινωνική συνοχή».

Αντιδράσεις Περιφερειαρχών

Ήδη πάντως ορισμένοι από τους Περιφερειάρχες εκφράζουν τη διαφωνία τους στις εξαγγελίες του κ. Χρυσοχοΐδη. Στη διάρκεια της σύσκεψης, οι Περιφερειάρχες Λάρισας και Δυτικής Μακεδονίας υπογράμμισαν ότι υπάρχουν έντονες αντιδράσεις στις περιοχές τους για τη δημιουργία των κέντρων παράνομων μεταναστών.

Αντιρρήσεις εξέφρασε και ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, Απόστολος Κατσιφάρας, σημειώνοντας ότι η Περιφέρειά του είναι είναι πύλη εξόδου και όχι εισόδου μεταναστών και, κατά συνέπεια, η δημιουργία χώρων προσωρινής κράτησης θα στείλει λάθος μήνυμα στους μετανάστες.

Ο Περιφερειάρχης πέραν των αντιρρήσεων και των αμφιβολιών, που εξέφρασε για τα αποτελέσματα, που θα έχει ο σχεδιασμός του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, υπογράμμισε ότι η συζήτηση δεν μπορεί να γίνεται ερήμην της κοινωνίας και χωρίς στοιχειώδη διαβούλευση.

Αλλά και ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Ευθύμης Φωτόπουλος που συμμετείχε στη συνάντηση με τον κ. Χρυσοχοϊδη, επισήμανε ότι η Περιφέρεια δεν πρόκειται να σταθεί απέναντι στη βούληση των τοπικών κοινωνιών. «Εμείς θα περιμένουμε την τοποθέτηση για τους χώρους που προτείνει το υπουργείο, θα έρθουμε σε επαφή με τους δημάρχους και αν κάποιος δήμος ενδιαφερθεί για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας μεταναστών, συνεκτιμώντας τα ανταποδοτικά οφέλη, θα στείλουμε τις σχετικές αποφάσεις στην Ένωση των Περιφερειών και το υπουργείο. Αν όμως δεν υπάρξει θετική απόφαση δεν θα συναινέσουμε σε καμία απόφαση του υπουργείου», διευκρίνισε.

Από την πλευρά του, υπέρ της δημιουργίας των κέντρων τάχθηκε ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Γιάννης Σγουρός.

Αρνητικό παραμένει την ίδια ώρα το κλίμα στην τοπική κοινωνία του δήμου Βοϊου Κοζάνης, μετά τις αρχικές επισημάνσεις του υπουργείου σχετικά με τη δημιουργία κέντρου προσωρινής φιλοξενίας παράνομων μεταναστών σε πρώην στρατόπεδο, κοντά στον οικισμό της Νεάπολης. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε και σήμερα έξω από το χώρο του πρώην στρατοπέδου, ενώ όπως έγινε γνωστό, μετά από παρέμβαση της δημοτικής αρχής και της επιτροπής αγώνα, απετράπη η εγκατάσταση τηλεφωνικών γραμμών από τον ΟΤΕ [OTEr.AT] στην περιοχή.

«Δεν υπάρχουν στη Δυτική Μακεδονία στρατόπεδα που να πληρούν τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία τέτοιων κέντρων», δήλωσε η πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας, δήμαρχος Εορδαίας, Παρασκευή Βρυζίδου και τόνισε ότι θα γίνει δημοκρατικός διάλογος για το θέμα στα δημοτικά και το περιφερειακό συμβούλιο για το θέμα.

Αντίθετος στη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας μεταναστών εντός των ορίων του δήμου Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, δηλώνει και ο δήμαρχός του Γιάννης Αναστασιάδης, με αφορμή τα σχετικά δημοσιεύματα. «Είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία οποιουδήποτε τέτοιου κέντρου στην περιοχή μας», σχολίασε.

ΚΚΕ: «Όχι» στη δημιουργία «στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών»

Κάλεσμα στους πολίτες να εναντιωθούν στην δημιουργία «στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών» απηύθυνε το ΚΚΕ μετά τις σημερινές εξαγγελίες του υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα κάνει λόγο για «ανελέητη επίθεση στα δικαιώματα ντόπιων και ξένων εργαζομένων», που, όπως επισημαίνει, «δεν στοχεύει στην ανακούφιση από τα εκρηκτικά προβλήματά τους».

«Σκοπεύουν να φυλακίσουν μαζικά ανθρώπους, κάτω από απαράδεκτες και αφόρητες συνθήκες διαβίωσης, για διάστημα μέχρι 18 μήνες, παρόλο που οι περισσότεροι θέλουν να πάνε σε άλλα κράτη της ΕΕ και είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, λόγω της Σένγκεν και του Κανονισμού του Δουβλίνου ΙΙ», αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος.

Όπως υπογραμμίζει τέλος, «τα εκρηκτικά προβλήματα της μαζικής μετανάστευσης και της αύξησης της εγκληματικότητας είναι σύμφυτα με το σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης (…) και δεν λύνονται με μέτρα καταστολής, με στρατόπεδα και φράκτες, από τους υποστηρικτές της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και της ελεύθερης αγοράς».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
''Νομίζω ότι οι ιοί των κομπιούτερ θα πρέπει να θεωρηθούν ζωή. Αποκαλύπτει πολλά για την ανθρώπινη φύση το γεγονός ότι η μόνη μορφή ζωής που φτιάξαμε μέχρι σήμερα είναι καθαρά καταστροφική. Φτιάξαμε ζωή κατ’εικόνα και ομοίωσίν μας.''

Stephen Hawking.

[Εικόνα: 111acb66226bcdeaaebaa87be280636b_amg_log...z_logo.jpg]
Απάντηση


Μηνύματα στο Θέμα
[Ναυτεμπορική] Tριάντα κλειστά κέντρα φιλοξενίας παράνομων μεταναστών - από Konstantinos MercedesBenz - 26-03-2012, 10:01 PM

Πιθανά Σχετικά Θέματα...
Θέμα: Συντάκτης Απαντήσεις: Προβολές: Τελευταία Δημοσίευση
  [Πρώτο Θέμα] Κέντρο κράτησης παράνομων μεταναστών στην Αθήνα Konstantinos MercedesBenz 0 3.164 21-07-2012, 12:24 AM
Τελευταία Δημοσίευση: Konstantinos MercedesBenz

Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)