Αξιολόγηση Θέματος:
  • 0 Ψήφοι - 0 Μέσος Όρος
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Newsbomb.gr] Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη Παπαδήμου – πολιτικών αρχηγών
#1
Μετά από 7 ώρες συνεδρίαση, το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε: «Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί συναντήθηκαν και εξέτασαν σε βάθος το περιεχόμενο του νέου οικονομικού προγράμματος που συνοδεύει τη χρηματοοικονομική στήριξη της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Συμφώνησαν σε όλα τα σημεία του προγράμματος με εξαίρεση ένα το οποίο απαιτεί περαιτέρω επεξεργασία και συζήτηση με την τρόικα. Η συζήτηση αυτή θα γίνει αμέσως ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup».

Μετά την αποχώρηση των πολιτικών αρχηγών, στο Μέγαρο Μαξίμου εισήλθαν οι επικεφαλής της τρόικας, που συζητούν εκ νέου με τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος εξουσιοδοτήθηκε από τους πολιτικούς αρχηγούς για να κλείσει απόψε τη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει απόψει, γι αυτό δεν αποκλείεται, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα, να συγκληθεί εκ νέου σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Όπως αναφέρει και η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών κατέληξε σε συμφωνία για όλα τα ζητήματα, πλην αυτού που αφορά τις επικουρικές συντάξεις.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση είχε πολιτικό χαρακτήρα, ενώ ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος επικοινώνησε τηλεφωνικά με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Όλι Ρεν.

Διαφώνησαν Παπανδρέου-Σαμαράς για τις συντάξεις
Πληροφορίες από το ΠΑΣΟΚ αναφέρουν ότι κατά τη σύσκεψη υπήρξε διαφωνία του Γιώργου Παπανδρέου με τον Αντώνη Σαμαρά όσον αφορά την περικοπή των συντάξεων.

Από την περικοπή των επικουρικών συντάξεων θα πρέπει το κράτος να περικόψει 600 εκατ. ευρώ. Ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται να διαφωνεί και να προτείνει να περικοπούν τα 300 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα να βρεθούν από τις κύριες συντάξεις. Σε αυτό φέρεται να διαφωνεί ο Γιώργος Παπανδρέου που ζητά και τα 600 εκατ. ευρώ να δοθούν από τις επικουρικές.

Η αποχώρηση των πολιτικών αρχηγών
Αποχωρώντας από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Καρατζαφέρης προχώρησε σε μια αινιγματική δήλωση, χρησιμοποιώντας έναν στίχο του Κωνσταντίνου Π. Καβάφη: ««Ο αρνηθείς δεν μετανιώνει. Αν ρωτιούνταν πάλι, όχι θα ξαναέλεγε», ενώ στη συνέχεια, έξω από τα γραφεία του ΛΑΟΣ στην Καλλιρρόης υποστήριξε ότι ζήτησε διαβεβαιώσεις ότι τα μέτρα θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση.

Ο Αντώνης Σαμαράς μετά τη σύσκεψη μετέβη στα γραφεία του κόμματος της Συγγρού, ωστόσο αρνήθηκε να κάνει την οποιαδήποτε δήλωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε διαφωνία του προέδρου της ΝΔ με τον Γιώργο Παπανδρέου για το ζήτημα των συντάξεων.

Στη συνέχεια, ο κ. Σαμαράς συγκάλεσε σύσκεψη με τους δύο αντιπροέδρους της ΝΔ, Σταύρο Δήμα και Δημήτρη Αβραμόπουλο, καθώς και στενούς του συνεργάτες.

Πηγές από τη Λεωφόρο Συγγρού υποστηρίζουν ότι ο κ. Σαμαράς έδωσε μάχη για όλες τις συντάξεις, και τις επικουρικές και τις κύριες, οι οποίες έχουν υποστεί μεγάλες περικοπές.

Συνεδρίαζαν για πάνω από 7 ώρες

Η σύσκεψη ξεκίνησε στις 5 το απόγευμα, ενώ χρειάστηκε να διακοπεί, λόγω των επικοινωνιών του Λ. Παπαδήμου με τους Όλι Ρεν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Κριστίν Λαγκάρντ.

Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Γιούνκερ συνομίλησε και με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι τον διαβεβαίωσαν ότι θα καταλήξουν σήμερα σε συμφωνία.

Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης

Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης είναι αυτά που αφορούν τα εργασιακά και τις περικοπές στις συντάξεις, με αποτέλεσμα η πρόοδος των συζητήσεων να είναι πολύ μικρή.

Η ΝΔ ζητά να μην παγώσουν οι ωριμάνσεις, ώστε να ισχύσει η μείωση του κατώτατου μισθού μόνο για τους νεοπροσλαμβανόμενους καθώς και να μην περικοπούν οι συντάξεις, τόσο οι κύριες όσο και οι επικουρικές.

Ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται ότι ζητά να μπει μεγαλύτερο πλαφόν στις επικουρικές συντάξεις που θα περικοπούν, ενώ ο Γιώργος Καρατζαφέρης φέρεται ότι εμμένει στη θέση του για γνωμοδότηση της νομιμότητας της συμφωνίας από το Ελεγκτικό Συνέδριο και το Νομικό Συμβούλιο του κράτους.

Πως δένουν τους πολιτικούς αρχηγούς

To κείμενο είναι γραμμένο στα αγγλικά όπως άλλωστε και το δίκαιο για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων.

Έντονες αντιδράσεις υπήρξαν και από τη ΝΔ, καθώς στελέχη του κόμματος υποστήριζαν ότι η μετάφραση δεν είχε καμία σχέση με το αγγλικό πρωτότυπο, κάτι που, όπως έλεγαν, μαρτυρά την προχειρότητα της διαδικασίας.

Στο αγγλικό κείμενο υπάρχει παράγραφος που «δένει» τα χέρια των πολιτικών αρχηγών για την στήριξη των σκληρών μέτρων της νέας δανειακής σύμβασης.

Αυτή αναφέρει:

«Τhis letter, memorandum and attachments have been reviewed by leaders of the coalition parties supporting the government. They support the objectives and policies and have indicated that they will not pursue policies that are inconsistent with them».

Η ελληνική μετάφραση: «Η επιστολή αυτή, το μνημόνιο και τα συνημμένα επιθεωρήθηκαν από τους ηγέτες των κομμάτων του συνασπισμού που στηρίζει την κυβέρνηση. Υποστηρίζουν τους στόχους και τις πολιτικές και δεν θα ακολουθήσουν πολιτικές που δεν είναι συνεπείς με αυτούς».

Το κείμενο περιέχει επίσης και νέα στοιχεία όπως την πρόβλεψη ότι το θέμα των συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να αποτελέσει ξανά αντικείμενο διαπραγμάτευσης προκειμένου να φτάσουν στα επίπεδα των ανταγωνιστικών χωρών.

Οι βασικές προτάσεις της τρόικας για το Μνημόνιο 2 φέρεται να κλειδώνουν στις παρακάτω:

- Μείωση 22% στον κατώτατο μισθό, κάτι που θα επηρεάσει και τα υπόλοιπα μισθολογικά κλιμάκια.

- Μείωση κατά 15% μεσοσταθμικά στις επικουρικές συντάξεις και ενδεχόμενο μείωσης στις κύριες συντάξεις των ευγενών ταμείων (ΔΕΗ, ΟΤΕ).

- Κατάργηση της μονιμότητας στις ΔΕΚΟ με πράξη νομοθετικού περιεχομένου

- Κατάργηση επιδομάτων γάμου και πολυτέκνων

- Νέα μείωση στο αφορολόγητο όριο

- Απολύσεις 15.000 υπαλλήλων στο Δημόσιο μέσα στο 2012 (δεν εξαιρούνται εκπαιδευτικοί και ένστολοι)

- Μετάθεση της συζήτησης για τον 13ο και 14ο μισθό τον Ιούνιο
Απάντηση


Μηνύματα στο Θέμα
[Newsbomb.gr] Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη Παπαδήμου – πολιτικών αρχηγών - από Paul - 09-02-2012, 02:35 AM

Πιθανά Σχετικά Θέματα...
Θέμα: Συντάκτης Απαντήσεις: Προβολές: Τελευταία Δημοσίευση
  [Πρώτο Θέμα] Κρίσιμη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών Konstantinos MercedesBenz 0 3.096 18-07-2012, 12:33 PM
Τελευταία Δημοσίευση: Konstantinos MercedesBenz

Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)