Leoforeia.gr | Forum
[Έθνος] Συναγερμός για το κρας - τεστ με την τρόικα - Εκτυπώσιμη Έκδοση

+- Leoforeia.gr | Forum (https://leoforeia.gr/forum)
+-- Συζήτηση: Forum Corner (https://leoforeia.gr/forum/forumdisplay.php?fid=69)
+--- Συζήτηση: Καθημερινότητα (https://leoforeia.gr/forum/forumdisplay.php?fid=91)
+--- Θέμα: [Έθνος] Συναγερμός για το κρας - τεστ με την τρόικα (/showthread.php?tid=6846)



[Έθνος] Συναγερμός για το κρας - τεστ με την τρόικα - Konstantinos MercedesBenz - 01-07-2012

Πυρετό κυβερνητικών συσκέψεων προκαλεί η επικείμενη άφιξη της τρόικας που από την ερχόμενη Τρίτη θέτει ξανά την ελληνική οικονομία στο μικροσκόπιο.

Η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση που σχεδιάζει να διεκδικήσει τροποποιητικές επεμβάσεις στο Μνημόνιο και διετή παράταση της προσαρμογής, θα κληθεί να αντιμετωπίσει την, παγιωμένη πια ύστερα από δύο χρόνια ταραχώδους συνεργασίας, δυσπιστία των δανειστών που θεωρούν ότι οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις προωθούνται (όταν προωθούνται) με τους αργότερους δυνατούς ρυθμούς, ενώ στις εκθέσεις τους περιγράφουν εμμέσως πλην σαφώς ως εκτροχιασμένο το ελληνικό πρόγραμμα.

Νέο δεδομένο στη διαπραγμάτευση είναι η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που για πρώτη φορά αποσυνδέει ως ένα βαθμό την αντιμετώπιση προβλημάτων του τραπεζικού τομέα ενός κράτους με αυτή καθ' αυτή την εθνική οικονομία του κράτους.

Η μη υπαγωγή στους προϋπολογισμούς των κρατών, των κεφαλαίων που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ανοίγει παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα να ζητήσει ανάλογη μεταχείριση, ενδεχόμενο που ήδη μελετάται από την κυβέρνηση και ζητείται από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Η ίδια η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όμως θέτει καθαρά ως προαπαιτούμενο της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης (και άρα της ευνοϊκότερης μεταχείρισης) τη συνέπεια που έχουν επιδείξει ή επιδεικνύουν τα κράτη – μέλη. Και αναφέρει κατηγορηματικά ότι οι λύσεις αυτές, αφορούν κράτη - μέλη που «τηρούν τις ανά χώρα συστάσεις και τις λοιπές δεσμεύσεις τους, περιλαμβανομένων των σχετικών χρονοδιαγραμμάτων» . Μνημονεύει μάλιστα τις «καλές επιδόσεις του προγράμματος της Ιρλανδίας».

Το ζήτημα της συνέπειας ως όρο για κάθε ανάλογη απόφαση έσπευσαν να υπερτονίσουν με τις δηλώσεις τους μετά τη Σύνοδο οι περισσότεροι των ευρωπαίων αξιωματούχων.

«Η μπάλα είναι στο δικό μας γήπεδο»

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, εξήγησε πως η κυβέρνηση πρέπει να εκπέμψει συγκεκριμένα μηνύματα κυρίως στο μέτωπο της φορολογίας και των αποκρατικοποιήσεων προκειμένου να πετύχει το στόχο της επαναδιαπραγμάτευσης:

«Εάν από την πλευρά μας υπάρξει αυτό το καινούργιο ξεκίνημα, προωθηθούν διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που καθυστερούν όπως φορολογικός νόμος, μέτρα για τη φοροδιαφυγή, αποκρατικοποιήσεις και λοιπά, στη συνέχεια με αξιοπιστία μπορούμε να πάμε και ζητήσουμε αυτά τα οποία θέλουμε και όσα περισσότερα πράγματα κάνουμε στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών τόσο περισσότερα πράγματα μπορούμε να πετύχουμε στη συνέχεια συμπεριλαμβανομένης και μιας θετικής εξέλιξης ως προς τη μείωση του δημοσίου χρέους με βάση τις ρυθμίσεις οι οποίες έγιναν στην Ιταλία. Αλλά εξαρτάται από εμάς, η μπάλα είναι στο δικό μας γήπεδο και τώρα πρέπει να τρέξουμε και να τρέξουμε γρήγορα».

Συσκέψεις

Το πρωί της Κυριακής ο Αντώνης Σαμαράς είχε συνεργασία με τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο. Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τα αποτελέσματα της Συνόδου, αλλά και τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, καθώς ο κ. Αβραμόπουλος μεταβαίνει στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη.

Το μεσημέρι, ο κ. Σαμαράς συνάντησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου, τον διευθυντή του γραφείου του Κ. Μπούρα και τον συνεργάτη του Γ. Μουρούτη.

Χθες ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους κ.κ Στουρνάρα, Χατζηδάκη, Ζαννιά και Σταϊκούρα, ενόψει τρόικας και προγραμματικών δηλώσεων. Στη συνάντηση πήρε μέρος και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Εξονυχιστικό έλεγχο ξεκινά η τρόικα

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα θα ελέγξει την πορεία των δαπανών στο Δημόσιο και θα ζητήσει να προχωρήσουν άμεσα τα λουκέτα σε φορείς του δημοσίου, ενώ αναμένεται να επιμείνει και στο θέμα των απολύσεων.

Μιλώντας στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο, ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Ανδρέας Ρουμελιώτης, εκτίμησε ότι η τρόικα επιστρέφει με άγριες διαθέσεις, ζητά αναλυτικές εξηγήσεις για τις καθυστερήσεις αλλά και συγκεκριμένες απαντήσεις για το πως θα επιτευχθούν οι στόχοι για τη μείωση του ελλείμματος.

Απαντήσεις - εξπρές σχεδιάζει η κυβέρνηση

Όπως αναφέρει το Εθνος της Κυριακής, (ρεπορτάζ: Κώστας Αντωνάκος) η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να υιοθετήσει νέα επιθετική στρατηγική για είσοδο ιδιωτών σε όλες τις ΔΕΚΟ και τις κρατικές τράπεζες και πλήρη αποχώρηση του Δημοσίου από την επιχειρηματική δράση, προχωρώντας αμέσως και με διαδικασίες-εξπρές στην αποκρατικοποίηση του ΟΣΕ και της Αγροτικής Τράπεζας.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν ότι με αυτές τις δύο δραστικές κινήσεις η κυβέρνηση θα δώσει καθαρό και σαφές δείγμα γραφής στην ΕΕ για την πρόθεσή της να επιταχύνει και να εμβαθύνει τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο ιδιωτικοποιήσεις που αποτελούν το εναρκτήριο λάκτισμα του νέου προγράμματος θα ανακοινωθούν εντός των προσεχών ημερών, με στόχο να σταλεί μήνυμα στις αγορές και στους Ευρωπαίους εταίρους για ισχυρή πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Την ίδια ώρα ο νέος υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας θέτει επτά βασικές προτεραιότητες στην οικονομική πολιτική, με προεξάρχουσα την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής και την ανάσχεση της ύφεσης.

Και σενάρια εξόδου από το Focus

Σάλο προκάλεσε το σαββατοκύριακο, ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού «Focus» σύμφωνα με το οποίο «η γερμανική κυβέρνηση προετοιμάζεται για χρεοκοπία των Ελλήνων».. Το ρεπορτάζ επρόκειτο να δημοσιευτεί στην έντυπη έκδοση της Δευτέρας αλλά τελικά αναρτήθηκε online παρά τη διάψευση του υφυπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Στέφεν Κάμπετερ.

Το περιοδικό επικαλούνταν κυβερνητικό έγγραφο και σχετικές δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών, ενόψει της ψηφοφορίας για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο και τον μηχανισμό ESM.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο, η κυβέρνηση της Γερμανίας, προκειμένου να περιορίσει τους κινδύνους από μια χρεοκοπία και έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, θα χρησιμοποιήσει «τέχνασμα»: «Η Ελλάδα θα χρειαστεί, το αργότερο στα μέσα Αυγούστου, φρέσκο χρήμα.

Τότε λήγει ένα ομόλογο που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», όπως υποστηρίζει το περιοδικό ότι πληροφορήθηκε από έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

«Η εκκρεμούσα ακόμη Έκθεση της τρόικας θα καταλήξει, κατά τις εκτιμήσεις της γερμανικής κυβέρνησης, μάλλον στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει καθυστερήσει όσον αφορά την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της», αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει ότι ο κ. Σόιμπλε προετοίμασε τους βουλευτές του CDU και του CSU, εξηγώντας τους ότι στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τη μετεξέλιξη του ESM περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, «απαραιτήτως διαδικασία χρεοκοπίας κρατών».

Βουλευτές, των οποίων τη μαρτυρία επικαλείται το Focus, τόνισαν ότι ο Γερμανός υπουργός τους δήλωσε ότι πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι οι Έλληνες δεν θα τα καταφέρουν χωρίς «εξωτερική υποτίμηση».