Leoforeia.gr | Forum
[Παρασκευή+13] Αντιμέτωποι με την κρίση - Εκτυπώσιμη Έκδοση

+- Leoforeia.gr | Forum (https://leoforeia.gr/forum)
+-- Συζήτηση: Forum Corner (https://leoforeia.gr/forum/forumdisplay.php?fid=69)
+--- Συζήτηση: Καθημερινότητα (https://leoforeia.gr/forum/forumdisplay.php?fid=91)
+--- Θέμα: [Παρασκευή+13] Αντιμέτωποι με την κρίση (/showthread.php?tid=2175)



[Παρασκευή+13] Αντιμέτωποι με την κρίση - Konstantinos MercedesBenz - 21-03-2011

Του Θάνου Πασχάλη

30.000… καταναλωτές στο στόχαστρο της ΔΕΗ
Στα πρόθυρα της ανακοπής βρέθηκε τους δύο πρώτους μήνες του 2011 η ΔΕΗ, καθώς εξαπλώνεται ημέρα με την ημέρα το «κίνημα» του «Δεν πληρώνω» τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Ήδη η επιχείρηση έχει φεσωθεί το 2010 με 415 εκατομμύρια ευρώ, όταν ο τζίρος της φτάνει ετησίως τα 6,5 δισ. ευρώ. Δηλαδή πάνω από το 8% (αύξηση 30%) δεν πληρώνει τους λογαριασμούς ρεύματος είτε από οικονομική αδυναμία, είτε κατ’ εξακολούθηση αλλά εσκεμμένα.
Οι απλήρωτοι λογαριασμοί το 2010 αφορούσαν 120.000 νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις (η χαμηλή τάση), οι οποίοι καθυστερούσαν την εξόφληση ακόμη και 9 μήνες. Αποτέλεσμα το ποσό των ανεξόφλητων λογαριασμών να αυξηθεί κατά 35,5% σε σχέση με το 2009. Αποτέλεσμα το ποσό των ανεξόφλητων λογαριασμών να αυξηθεί κατά 35,5% σε σχέση με το 2009. Εκατοντάδες καταναλωτές -λόγω κυρίως οικονομικής στενότητας- συρρέουν στα γραφεία της ΔΕΗ ώστε να κάνουν διακανονισμό, να πληρώσουν το οφειλόμενο ποσό σε δόσεις και να αποκτήσουν και πάλι παροχή ρεύματος.

Αδυνατούν να πληρώσουν
Όμως εκτός από τους πράγματι ευρισκόμενους σε αδυναμία πελάτες για την πληρωμή του ηλεκτρικού ρεύματος, είχαν καταγραφεί και περίπου 30.000 καταναλωτές, οι οποίοι επωφελούμενοι από την είσοδο στην αγορά των εναλλακτικών παρόχων, είχαν στήσει ένα πραγματικό «γαϊτανάκι» εξαπάτησης της ΔΕΗ, αλλά και των εναλλακτικών παρόχων. Η μέθοδος μοιάζει απλή στη σύλληψη, αλλά και στην εφαρμογή της. Οι κατά συρροή «μπαταχτσήδες» σταματούν να πληρώνουν τη ΔΕΗ, η οποία μετά από μερικούς μήνες τους κόβει το ρεύμα. Στη συνέχεια, απευθύνονται σε έναν από τους εναλλακτικούς παρόχους τον οποίο δεν μπορούν να πληρώσουν κι αυτόν μετά από μερικούς μήνες, και στη συνέχεια απευθύνονται σε άλλον συντηρώντας με τον τρόπο αυτό την παροχή ρεύματος. Αποτέλεσμα οι ζημιές και τα φέσια να μην αφορούν μόνο τη ΔΕΗ, αλλά και τους εναλλακτικούς παρόχους. Στέλεχος της Aegean Power έλεγε ότι «τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε από το νέο αυτό κίνημα του “Δεν πληρώνω” είναι τεράστια», ενώ στέλεχος ενός άλλου εναλλακτικού παρόχου, της Energa, ανέφερε πως «από τους απλήρωτους λογαριασμούς έχουμε συσσωρεύσει οφειλές τουλάχιστον 7 εκατ. ευρώ από ανεξόφλητους λογαριασμούς». Ήδη, οι δύο εναλλακτικοί πάροχοι ρεύματος έχουν προσφύγει στη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), απαιτώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα για τους κακοπληρωτές, ενώ αντίστοιχη προσφυγή ετοιμάζεται να καταθέσει και η ΔΕΗ, απαιτώντας να μπαίνουν σε λίστα κακοπληρωτών, έναν κατάλογο «Τειρεσία» στο χώρο της ενέργειας. Μάλιστα, ο αριθμός των κακοπληρωτών εκτιμάται ότι έφτασε πλέον τους 30.000 και ανάμεσά τους εκτός από οικιακούς καταναλωτές βρίσκονται και μερικές χιλιάδες ιδιοκτήτες καταστημάτων.

Μέτρα για το «πείραγμα» του μετρητή
Ένα άλλο φαινόμενο που τείνει να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις είναι και η επέμβαση που κάνουν εκατοντάδες ιδιοκτήτες κυρίως καταστημάτων στο μετρητή ρεύματος (ρολόι) για να επανασυνδέσουν μόνοι τους το ρεύμα, όταν η ΔΕΗ έχει προχωρήσει σε διακοπή. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιούν και επαγγελματίες ηλεκτρολόγους που γνωρίζουν τον τρόπο επανασύνδεσης. Εκτός αυτού ορισμένοι έχουν προχωρήσει και στη «ρευματοκλοπή». Συνδέουν δηλαδή τις ηλεκτρολογικές τους εγκαταστάσεις από παροχές τρίτων, είτε οι τελευταίοι το γνωρίζουν είτε όχι.

Απαγόρευση διακοπών και κοινωνικό τιμολόγιο
Η οικονομική δυσκολία που αντιμετωπίζουν χιλιάδες νοικοκυριά, αλλά και μικρές επιχειρήσεις, ανάγκασε το υπουργείο Περιβάλλοντος να καταθέσει πρόσφατα στη Βουλή τροπολογία με την οποία απαγορεύει στη ΔΕΗ τη διακοπή ρεύματος σε όσους αποδεδειγμένα δεν έχουν να πληρώσουν το λογαριασμό. Επίσης, δεν θα μπορεί να κόβει το ρεύμα από τον Ιούνιο έως και το Σεπτέμβριο, στην περίοδο δηλαδή των διακοπών, αλλά και των αναγκών για οικογένειες και άτομα με ειδικές ανάγκες, που σε περίοδο καύσωνα το ρεύμα είναι λίαν απαραίτητο για τον κλιματισμό. Με την ίδια τροπολογία οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι άποροι και οι άνεργοι θα μπορούν να εξοφλούν τους λογαριασμούς ρεύματος, αλλά και φυσικού αερίου με δόσεις.
Στο μεταξύ, το κοινωνικό τιμολόγιο είχε εξαγγελθεί από πέρυσι σε μια απόπειρα της κυβέρνησης να μετριάσει τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι απανωτές αυξήσεις (ανάλογα με τις κιλοβατώρες που καταναλώνει κάποιος) που έγιναν στο ηλεκτρικό ρεύμα και οι οποίες γίνονται ήδη αντιληπτές από όσους καταναλωτές λαμβάνουν τώρα τα εκκαθαριστικά του τετραμήνου. Μέχρι σήμερα αιτήσεις για το μειωμένο κατά 20-30% τιμολόγιο έχουν καταθέσει περίπου 300.000 καταναλωτές, που ανήκουν στις χαμηλόμισθες και ευπαθείς ομάδες καταναλωτών. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν εισόδημα μέχρι το αφορολόγητο όριο (12.000 ευρώ), ενώ οι ίδιες εκπτώσεις ισχύουν για άτομα με ειδικές ανάγκες, άπορους, άνεργους κ.λπ.

Και το κράτος έχει… χρέη
Κάποιοι σίγουρα θα εκπλαγούν μαθαίνοντας ότι υπουργεία, δήμοι κ.λπ. χρωστούν και αυτοί στη ΔΕΗ και μάλιστα εκατομμύρια ευρώ από κατανάλωση ρεύματος. Σε ερώτηση στη Βουλή του βουλευτή της Ν.Δ. Νίκου Νικολόπουλου, υπουργεία και δημόσιοι φορείς απάντησαν τι ποσά οφείλουν στη ΔΕΗ και τα οποία δεν είχαν εξοφλήσει και ουδείς γνωρίζει πότε θα το κάνουν.

ΤΙ ΧΡΩΣΤΑ
• Υπουργείο Εθνικής Άμυνας 1,7 εκατ. ευρώ
• Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη 6,3 εκατ. ευρώ
• Υπουργείο Εσωτερικών 11,5 εκατ. ευρώ
• Υπουργείο Δικαιοσύνης 4 εκατ. ευρώ
• Υπουργείο Οικονομικών 2,5 εκατ. ευρώ