Leoforeia.gr | Forum

Πλήρης Έκδοση: [Καθημερινή] Πανέτοιμο «δηλώνει» το αεροδρόμιο Χίθροου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Επί του παρόντος βλέπετε μία λιτή έκδοση του περιεχόμενού μας. Θέαση πλήρης έκδοσης με κατάλληλη διάταξη.
Οι καλοκαιρινές άδειες στο προσωπικό των υπηρεσιών μετανάστευσης έχουν ακυρωθεί λόγω των αγώνων.

Ο επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας ελέγχου συνόρων στο αεροδρόμιο Χίθροου δήλωσε ότι το προσωπικό του είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τους 600.000 επιπλέον υπερατλαντικούς επιβάτες που θα επισκεφτούν το Λονδίνο αυτό το καλοκαίρι, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο Μαρκ Όουεν επέλεξε να κάνει δηλώσεις έπειτα από το «πολυθρύλητο» tweet της Τζόαν Κόλινς – την προηγούμενη Δευτέρα παραπονιόταν ότι υπήρχαν χιλιάδες που περίμεναν στην ουρά της αίθουσας υποδοχής μεεταναστών: «Ήταν μια πολυάσχολη μέρα ωστόσο είμασταν εντός των πλαισίων παροχής υπηρεσιών. Η ίδια, μάλιστα, δεν χρειάστηκε να περιμένει τόσο πολύ», σχολίασε ο Όουεν.

Την ίδια στιγμή, άλλοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι αεροσκάφη θα απογειώνονται και θα προσγειώνονται στο Xίθροου αργά το βράδυ και νωρίς το πρωί, σε περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν τις πτήσεις τις πιο «φορτωμένες» μέρες. «Θέλουμε να είμαστε ένας καλός γείτονας. Θα λειτουργούμε το βράδυ, τόσο, όσο χρειάζεται για να βρίσκουν όλοι το δρόμο τους».

Ένας από τους κυριότερους λόγους για τις πιθανές καθυστερήσεις είναι ο βρετανικός καιρός – μάλιστα, η περίοδος κατά την οποία θα γίνουν οι αγώνες θεωρείται ως η πιο «κατάλληλη» για καταιγίδες, με δυο ή τρεις ημέρες τον μήνα να εμφανίζουν «σημαντική» θυελλώδη δραστηριότητα.

Οι αξιωματικοί ασφαλείας πάντως προσπάθηκαν να διαβεβαιώσουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι, μετά από τη δημοσιότητα που πήρε η ανάπτυξη στρατιωτικών πλοίων και αντιπυραυλικών συστημάτων γύρω από το Λονδίνο, η στρατιωτική προετοιμασία δεν είναι μεγαλύτερη απ’ ότι στους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«O στρατός πρέπει απλά να εξασκεί τη δυνατότητα που του δίνεται σε περίπτωση που χρειαστεί. Πιστεύουμε ότι κινούμαστε πολύ ισορροπημένα», λέει ο Tσαρλς Φαρ, επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας ασφαλείας.

Ήδη το υπουργείο Εσωτερικών έχει στη διάθεσή του 475 επιπλέον εκπαιδευμένους ένστολους εθελοντές. Οι καλοκαιρινές άδειες στο προσωπικό των υπηρεσιών μετανάστευσης έχουν ακυρωθεί λόγω των αγώνων ενώ την ίδια στιγμή οι αρχές έχουν δεσμευτεί για 100% ελέγχους στα διαβατήρια κατά την κάθε άφιξη, ξεχωριστά. Παράλληλα, το προσωρινό προσωπικό θα εποπτεύεται συνεχώς.

Ο κ. Όουεν επιβεβαίωσε μάλιστα ότι ειδικοί διάδρομοι ελέγχου θα δημιουργηθούν για τα 70.000 μέλη της Ολυμπιακής οικογένειας: αθλητές και αξιωματούχους. Τα στελέχη του αεροδρομίου καθώς και οι βρετανικές αρχές δηλώνουν αυτοπεποίθηση για την εξυπηρέτηση όλων των διερχομένων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η 13η Αυγούστου, η επόμενη μέρα από την τελετή λήξης, θα είναι η πιο πολυάσχολη μέρα στην ιστορία του αεροδρομίου – αναμένεται να «πετάξουν» 137.000 επιπλέον άνθρωποι.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Guardian