Leoforeia.gr | Forum

Πλήρης Έκδοση: [Ο Φιλελεύθερος] Οι παγίδες των φτηνών αεροπορικών εισιτηρίων
Επί του παρόντος βλέπετε μία λιτή έκδοση του περιεχόμενού μας. Θέαση πλήρης έκδοσης με κατάλληλη διάταξη.
«Οι εταιρείες δε λένε όλη την αλήθεια»

Λευκωσία: Την παραπλάνηση της κοινής γνώμης από αεροπορικές εταιρείες που προσφέρουν εισιτήρια σε πολύ χαμηλές τιμές, σχεδόν δωρεάν, παραδέχεται στη Βουλή, το Υπουργείο Συγκοινωνιών. Καταγγέλλει ότι αεροπορικές εταιρείες δεν λένε όλη την αλήθεια για τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων που προσφέρουν. «Είναι πρόδηλο ότι η ενημέρωση του κοινού στην τιμολόγηση του εισιτηρίου δεν είναι η πλέον ορθή», αναφέρει χαρακτηριστικά το Υπουργείο. Συνεπώς, όσοι ακούνε και διαβάζουν για αεροπορικά εισιτήρια των €9 και €20 να είναι διπλά και τριπλά προσεκτικοί.

Αιτία για να τοποθετηθεί επί του θέματος το Υπουργείο Συγκοινωνιών αποτέλεσε ερώτηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Άριστου Δαμιανού.

Ερώτηση, που απηύθυνε προς τον υπουργό Συγκοινωνιών κατά τη διάρκεια συνεδρίας της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, η οποία εξέτασε την ετήσια έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας για το έτος 2010 που αφορούσε στο Υπουργείο.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, της εν λόγω συνεδρίας, ο κ. Δαμιανού υπέδειξε ότι τα τέλη αερολιμένων είναι γενικά πολύ ψηλά. Και κάλεσε το Υπουργείο να τοποθετηθεί επί του θέματος, υποβάλλοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τον προορισμό Λάρνακας - Αθήνας, ο οποίος, όπως ανέφερε ο κ. Δαμιανού, στοιχίζει €280 από τα οποία τα €140 είναι τέλη αερολιμένων.

Η γραπτή απάντηση του Υπουργείου είναι αρκούντως κατατοπιστική και έχει ως εξής: «Για δρομολόγια εντός της Ε.Ε. εφαρμόζεται το κεκτημένο στις αερομεταφορές, όπου η κάθε αεροπορική εταιρεία ανεξαρτήτως ιδιοκτησιακού καθεστώτος ή κοινοτικής χώρας προέλευσης δύναται να εκτελέσει το οποιοδήποτε δρομολόγιο. Ο Κανονισμός 1008/2008 επιτρέπει στις αεροπορικές εταιρείες να θέτουν τα ναύλα ελεύθερα. Επιπρόσθετα, ο ίδιος Κανονισμός, ζητεί όπως υπάρχει διαφάνεια στον καθορισμό του αεροπορικού εισιτηρίου και πως ο επιβάτης θα πρέπει να γνωρίζει τη σύνθεση των επί μέρους συνιστάμενων που αφορούν στην τελική τιμή του εισιτηρίου. Επειδή έγινε αναφορά στο δρομολόγιο Λάρνακα - Αθήνα, με αναφορά ότι οι φόροι είναι οι ίδιοι με τα ναύλα (€140) σημειώνεται ότι τα επιβατικά τέλη που χρεώνει η Hermes από Λάρνακα είναι €23,27 και το Athens International Airport από Αθήνα είναι €32,27.

Επομένως, το ύψος των φόρων όπως διαφημίζουν οι αεροπορικές εταιρείες περιλαμβάνει άλλες επιβαρύνσεις όπως επίναυλο καυσίμων.

Από έρευνα στο διαδίκτυο (3/4/2012) οι Κυπριακές Αερογραμμές στο δρομολόγιο Λάρνακα - Αθήνα - Λάρνακα παρουσιάζουν τους φόρους και άλλα τέλη ως €137,85 ενώ η Αegean ως €62. Το άρθρο 23 του Κανονισμού 1008/2008 αναφέρει ότι, εκτός της τελικής τιμής του εισιτηρίου, πρέπει να επισημαίνονται τουλάχιστον τα εξής: ο αεροπορικός ναύλος, οι φόροι, τα τέλη αερολιμένα και λοιπές επιβαρύνσεις, προσαυξήσεις ή τέλη όπως αυτά που αφορούν στην προστασία από έκνομες ενέργειες ή τα καύσιμα.

Είναι πρόδηλο ότι η ενημέρωση του κοινού στην τιμολόγηση του εισιτηρίου δεν είναι η πλέον ορθή», καταλήγει το Υπουργείο. Συνεπώς, όσοι ακούνε και διαβάζουν για αεροπορικά εισιτήρια των €9 και €20 να είναι διπλά και τριπλά προσεκτικοί.