Leoforeia.gr | Forum

Πλήρης Έκδοση: [Agelioforos.gr] Νέα μάχη για τα ταξί στις λεωφορειολωρίδες
Επί του παρόντος βλέπετε μία λιτή έκδοση του περιεχόμενού μας. Θέαση πλήρης έκδοσης με κατάλληλη διάταξη.
Ρεπορτάζ Ντόνια Κανιτσάκη

Μύλος γίνεται και πάλι με τις λεωφορειολωρίδες της Θεσσαλονίκης και την είσοδο ή όχι των ταξί σε αυτές. Το θέμα έρχεται και πάλι στο προσκήνιο, με αφορμή τις νέες λωρίδες αποκλειστικής κυκλοφορίας των αστικών που θα κατασκευάσει ο δήμος Θεσσαλονίκης, μετά την εκχώρηση της σχετικής αρμοδιότητας από το υπουργείο Υποδομών.

Από τη μια πλευρά βρίσκονται οι ταξιτζήδες, οι οποίοι αρνούνται ακόμη και να συζητήσουν οποιοδήποτε ενδεχόμενο που δεν θα τους επιτρέπει να κυκλοφορούν μέσα στις λεωφορειολωρίδες. Από την άλλη βρίσκεται η Ενωση για τα Δικαιώματα των Πεζών, αλλά και συγκοινωνιολόγοι, οι οποίοι λένε ότι δεν νοείται να κυκλοφορούν ταξί μέσα στις λωρίδες αποκλειστικής κυκλοφορίας των αστικών.

Το θέμα άνοιξε όταν η έγκριση των τεσσάρων νέων λεωφορειολωρίδων, καθώς και των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που θα τις συνοδεύουν, επιχειρήθηκε να περάσει στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, σε πρόσφατη συνεδρίασή του. Ωστόσο, έπειτα από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου Θεσσαλονίκης.

Στην Επιτροπή

«Μέσα σε αυτές τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις καραδοκούσε και η έγκριση της χρήσης τους από τα ταξί, μια αμαρτωλή παραχώρηση του 2007 από τον τότε υπουργό Μιχάλη Λιάπη, που η αρμοδιότητα για την επέκταση ή άρση της παραχωρήθηκε πρόσφατα στην τοπική αυτοδιοίκηση», αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης για τα Δικαιώματα των Πεζών, Γρηγόρης Μαυράκης.

Ο ίδιος σημειώνει ότι η Ενωση, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, υπέβαλε αίτημα για να εκφράσει την άποψή της. «Χωρίς αυτό το αίτημα, το θέμα θα είχε πάρει έγκριση με συνοπτικές διαδικασίες, αφού κανένας δημοτικός σύμβουλος δεν το κράτησε για συζήτηση. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου το έθεσε σε συζήτηση, επειδή το ζήτησε μια κίνηση πολιτών. Παρότι το κλίμα ήταν για μας αρνητικό, με εκφρασμένη την άποψη του δημάρχου και του αντιδημάρχου Αστικού Σχεδιασμού υπέρ της παραχώρησης αυτού του δικαιώματος στα ταξί, η δική μας καταλυτική εισήγηση, αλλά και οι απόψεις άλλων δημοτικών συμβούλων που ζήτησαν το λόγο, ανέστρεψαν το κλίμα και προκάλεσαν διαφοροποιημένη εισήγηση του δημάρχου, με αποτέλεσμα να αφαιρεθεί από τη συνολική έγκριση των λεωφορειολωρίδων το κομμάτι που αφορούσε την είσοδο των ταξί και να παραπεμφθεί για απόφαση στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής», υπογραμμίζει ο κ. Μαυράκης, ο οποίος προαναγγέλλει ότι «η Ενωση για τα Δικαιώματα των Πεζών θα είναι παρούσα στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του δήμου Θεσσαλονίκης, μαζί με τις θέσεις της για ανθρώπινη πόλη, με επιστημονικά επιχειρήματα και με υπογραφές πολιτών».

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το νόμο που βρίσκεται σε ισχύ, τα ταξί επιτρέπεται να κυκλοφορούν στις λεωφορειολωρίδες της Θεσσαλονίκης συγκεκριμένες ώρες, για όσο διάστημα διαρκέσουν οι εργασίες κατασκευής του μετρό.

Οι ταξιτζήδες

Οι ταξιτζήδες της Θεσσαλονίκης θεωρούν αυτονόητο ότι θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν όχι μόνο στις υπάρχουσες λεωφορειολωρίδες, αλλά και στις τέσσερις νέες που θα δημιουργηθούν. «Η είσοδός μας στις λεωφορειολωρίδες, συγκεκριμένες ώρες, αποτελεί για μας κατάκτηση, την οποία δεν παραχωρούμε και δεν διαπραγματευόμαστε», αναφέρει ο γραμματέας του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί Θεσσαλονίκης «Ο Ερμής», Κλήμης Λεοντιάδης.

Υπενθυμίζεται ότι τα ταξί μπορούν να κυκλοφορούν στις λωρίδες αποκλειστικής κυκλοφορίας των αστικών όλες τις ώρες εκτός από τις 6.30 το πρωί μέχρι τις 9.30 το πρωί και εκτός από τις 2 μετά το μεσημέρι μέχρι τις 5 το απόγευμα, απαγορεύσεις οι οποίες δεν ισχύουν τις μέρες των αργιών.

Ο κ. Λεοντιάδης επισημαίνει ότι για να μπορέσουν να λειτουργήσουν σωστά οι νέες λεωφορειολωρίδες, είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν επαρκείς εσοχές για τα ταξί, ώστε να μπορεί να γίνεται εύκολα η επιβίβαση και η αποβίβαση των επιβατών, χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα στην κυκλοφορία.

Ο αντιδήμαρχος

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Αστικού Σχεδιασμού Θεσσαλονίκης, Ανδρέα Κουράκη, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, όπου παραπέμφθηκε το θέμα, θα γνωμοδοτήσει σχετικά. Στη συνέχεια το ζήτημα θα τεθεί εκ νέου στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, το οποίο θα αποφασίσει είτε την κυκλοφορία των ταξί στις νέες λεωφορειολωρίδες είτε την έξοδό τους από αυτές.

«Σε περίπτωση που το δημοτικό συμβούλιο αποφασίσει να μην κυκλοφορούν τα ταξί στις λεωφορειολωρίδες, ο δήμος θα στείλει την απόφασή του στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με τη μορφή εισήγησης. Κι αυτό καθώς στην προκειμένη περίπτωση ο δήμος εισηγείται, αλλά το υπουργείο αποφασίζει», εξηγεί ο κ. Κουράκης.

Ο ίδιος τονίζει ότι για τη λήψη της όποιας απόφασης θα συνεκτιμηθούν όλα τα δεδομένα, καθώς, όπως επισημαίνει, μεταξύ άλλων θα πρέπει να διερευνηθεί αν τυχόν έξοδος των ταξί από τις λεωφορειολωρίδες επιβαρύνει συνολικά την πόλη, δημιουργώντας μεγαλύτερη κυκλοφοριακή επιβάρυνση από όση θα λύσει.

«Τα πάντα είναι ανοιχτά και θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για να γίνει μία συναινετική διαβούλευση. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση θα ληφθεί αφού ακουστούν όλες οι απόψεις», καταλήγει ο κ. Κουράκης.

Οι τέσσερις νέες λεωφορειολωρίδες, που υπολογίζεται ότι θα αρχίσουν να κατασκευάζονται στο τέλος του καλοκαιριού, θα βρίσκονται στις οδούς Γ. Παπανδρέου, Αγγελάκη, Αλεξάνδρου Παπαναστασίου και Λεωφόρο Στρατού.