Leoforeia.gr | Forum

Πλήρης Έκδοση: [Πρώτο θέμα] Δεμένα τα πλοία Μεγάλη Τρίτη - Μεγάλη Τετάρτη
Επί του παρόντος βλέπετε μία λιτή έκδοση του περιεχόμενού μας. Θέαση πλήρης έκδοσης με κατάλληλη διάταξη.
Μέσα στις γιορτές το Πάσχα αποφάσισαν να «ξαναχτυπήσουν» οι ναυτεργάτες.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας αποφάσισε 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση την Μεγάλη Τρίτη και την Μεγάλη Τετάρτη, όταν αρχίζει η έξοδος των ταξιδιωτών του Πάσχα.

Η ΠΝΟ κάνει λόγο για επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις, γεγονός που θα πυροδοτήσει το κλίμα τις επόμενες ώρες και ημέρες.

Οι ναυτεργάτες ζητάνε να αποσυρθούν όλες οι τροπολογίες που τους αφορούν όπως για τον Οίκο Ναύτου, το εφάπαξ και να επανεξετασθούν μετά τις εκλογές.

Στην ουσία της υπόθεσης είναι ότι το μεγάλο πλήγμα θα το δεχθεί η ακτοπλοΐα και όχι η κυβέρνηση αφού οι επιχειρήσεις περιμένουν το Πάσχα για να πάρουν μία οικονομική ανάσα.

Πλήγμα μεγάλο θα δεχθεί και η οικονομία των νησιών που προετοιμάζεται για τη Μεγάλη Εβδομάδα να υποδεχθεί τουρίστες. Αναμένονται μεγάλες αντιδράσεις κυρίως από τους νησιώτες που βλέπουν να βρίσκονται όμηροι συνδικαλιστικών διεκδικήσεων, χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν
Παρατείνεται η αγωνία για την απεργία στα πλοία. Διαβάστε πότε θα πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις οι ναυτεργάτες

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση της υπουργού Ανάπτυξης και Ναυτιλίας Άννας Διαμαντοπούλου με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας που πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα.

"Είμαστε μακριά από αυτά που ζητάμε", ανέφερε ο γγ της ΠΝΟ Ι.Χαλάς μετά τη συνάντηση.

Εκπρόσωποι των νησιών και του εμπορικού κόσμου ζητούν από τους ναυτεργάτες να μην υλοποιήσουν την απόφασή τους για απεργία τη Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ την ίδια ώρα οι ακτοπλοϊκές εταιρείες κάνουν, ήδη, λόγο για ακυρώσεις και μεταφορές εισιτηρίων σε άλλες ημέρες.

"Ζητάμε από την υπουργό Ανάπτυξης Άννα Διαμαντοπούλου να αποσύρει τα δύο διατάγματα για την άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα και την ένταξη του Οίκου Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ", δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού ΠΕΜΕΝ Σάββας Τσιμπόγλου.

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, αναμένεται να συνεδριάσει τη Παρασκευή προκειμένου να καθορίσει τη στάση της.
Ύστατη προσπάθεια για λύση

Νέα συνάντηση με τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), θα έχει στις 5 το απόγευμα της Κυριακής , στο Υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, στην ακτή Βασιλειάδη, η υπουργός Αννα Διαμαντοπούλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιστολή που απέστειλε το μεσημέρι η υπουργός προς τον γενικό γραμματέα της ομοσπονδίας των ναυτικών Γιάννη Χαλά, για νέες συνομιλίες και για εξάντληση όλων των περιθωρίων διαλόγου για το συμφέρον της εθνικής οικονομίας, έγινε δεκτή από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ.

Η υπουργός, στην επιστολή της αναφέρει ότι το υπουργείο δημοσιοποίησε θέσεις και δεσμεύσεις για όλα τα θέματα που έθεσαν οι ναυτεργάτες, μεταξύ των οποίων και αυτό που αφορά τον Οίκο Ναύτου.

Τη Δευτέρα, επιβεβαίωσε επίσης η υπουργός, η ΠΝΟ θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο για τον Οίκο Ναύτου, ένα θέμα που είναι από τα κυριότερα στις διεκδικήσεις των ναυτικών.

Εξάλλου, έκκληση στους συνδικαλιστές της ΠΝΟ να προσέλθουν ξανά στο τραπέζι του διαλόγου, απηύθυνε το μεσημέρι εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, η εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Φώφη Γεννηματά, σημειώνοντας ότι «οι ακτοπλοϊκές γραμμές πρέπει να μείνουν ανοιχτές». Υπογράμμισε ότι «μια απεργία μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα θα είναι ένα μεγάλο πλήγμα για τη νησιωτική Ελλάδα και τον τουρισμό».

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, αποφάσισε χθες να πραγματοποιηθεί κανονικά η 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση για τη Μ. Τρίτη και Μ. Τετάρτη, καθώς δεν ικανοποιήθηκε από τις απαντήσεις της υπουργού στα αιτήματα των ναυτεργατών και παρά τις έντονες αντιδράσεις τουριστικών φορέων και παραγωγικών ομάδων.

Η απεργία συμπεριλαμβάνει τα πληρώματα σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με έναρξη τη Μ. Τρίτη 10 Απριλίου 2012 και από ώρα 00.01 μετά τα μεσάνυχτα και λήξη τη Μ. Τετάρτη 11 Απριλίου 2012 και ώρα 24.00.
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Εμπορικοί φορείς κάνουν λόγο για καταστροφή στην τουριστική κίνηση των νησιών, αν τελικά πραγματοποιηθεί η απεργία, ενώ οι ακτοπλοϊκές εταιρείες δέχονται συνεχώς ακυρώσεις και μεταθέσεις εισιτηρίων για άλλες ημέρες.

O Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η απόφαση της ΠΝΟ αποτελεί «μνημείο αναλγησίας», ενώ την καλεί να αναλογιστεί το εργασιακό μέλλον των ίδιων των ναυτικών όταν οι εταιρείες στις οποίες απασχολούνται υφίστανται συνεχώς ζημίες.