Leoforeia.gr | Forum

Πλήρης Έκδοση: [Ypodomes.com] Μετρό: οι επεκτάσεις παίρνουν θέση εκκίνησης
Επί του παρόντος βλέπετε μία λιτή έκδοση του περιεχόμενού μας. Θέαση πλήρης έκδοσης με κατάλληλη διάταξη.
Οι επεκτάσεις του Μετρό Θεσσαλονίκης φαντάζουν ως ένα μακρινό πλάνο καθώς ακόμα βρισκόμαστε στην διάρκεια κατασκευής της πρώτης βασικής γραμμής. Η αλήθεια είναι πως υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στο σχεδιασμό του Μετρό καθώς οι ανάγκες της Θεσσαλονίκης είναι μεγάλες.

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

Η αρχή έχει γίνει με την επέκταση προς Καλαμαριά που με ξεκίνημα τον σταθμό ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ θα καταλήγει στην Καλαμαριά στην άκρη κυριολεκτικά τη πόλης. Στις 21 Μαΐου 2012 θα κατατεθούν οι οικονομικές προσφορές των 4 κοινοπραξιών που διεκδικούν το έργο. Ο προϋπολογισμός του είναι 515.000.000 ευρώ και αν δεν έχουμε παρατράγουδα με ενστάσεις κλπ. στις αρχές του 2013 το έργο θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται με σκοπό το 2018 να είναι έτοιμο.

Το έργο έχει μήκος 4,8χλμ και 5 σταθμούς (ΝΟΜΑΡΧΙΑ, ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, ΑΡΕΤΣΟΥ, ΝΕΑ ΚΡΗΝΗ, ΜΙΚΡΑ). Με την λειτουργία της επέκτασης θα εξυπηρετηθεί όλη η Νότιο-Ανατολική πλευρά της πόλης.

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ-ΕΥΚΑΡΠΙΑ

Μεγάλη επέκταση που ανήκει στην πρώτη γενιά επεκτάσεων μαζί με αυτή της Καλαμαριάς. Η επέκταση προς Σταυρούπολη και Ευκαρπία περιλαμβάνει 6χλμ και 5 σταθμούς (ΝΕΑΠΟΛΗ, ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ, ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ, ΠΟΛΙΧΝΗ, ΕΥΚΑΡΠΙΑ). Είναι μία σημαντική επέκταση για την εμπορική επιτυχία του Μετρό μιας και θα περνά από τα πυκνοκατοικημένα βόρειο-δυτικά προάστια της πόλης. Ο προϋπολογισμός αναμένεται να είναι γύρω στα 500.000.000 ευρώ.

Θα ξεκινά από το σταθμό ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ της βασικής γραμμής και θα καταλήγει αρχικά στην Περιφερειακή στην Ευκαρπία και πιο μελλοντικά στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Η δημοπράτηση του έργου δεν προβλέπεται πριν το 2014 ενώ η ολοκλήρωση πιθανόν να είναι στα τέλη της τρέχουσας δεκαετίας.

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΕΥΟΣΜΟ- ΕΛ.ΚΟΡΔΕΛΙΟ

Η επέκταση αυτή αφορά την επέκταση της βασικής γραμμής από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό στο Ελευθέριο Κορδελιό στο ύψος της Περιφερειακής Οδού. Πρόκειται επίσης για μια σπουδαία επέκταση στα δυτικά προάστια. Το μήκος της γραμμής είναι περίπου 4χλμ με 4 σταθμούς (ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ, ΜΕΝΕΜΕΝΗ, ΕΥΟΣΜΟΣ, ΕΛ.ΚΟΡΔΕΛΙΟ).

Ουσιαστικά θα είναι η πρώτη επέκταση της βασικής γραμμής αλλά η χρηματοδότηση παραμένει άγνωστη καθώς προτεραιότητα έχει η επέκταση προς Σταυρούπολη - Ευκαρπία. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να ενταχθεί στο επόμενο ΚΠΣ και να λειτουργήσει στις αρχές της επόμενης δεκαετίας.

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΜΠΑ-ΧΑΡΙΛΑΟΥ

Είναι μία νέα γραμμή που προς το παρόν απεικονίζεται στον χάρτη ως παρακλάδι της βασικής γραμμής που θα ξεκινά από το σταθμό Πανεπιστήμιο και θα καταλήγει στην περιοχή της Νέας Ελβετίας μέσω Τούμπας και Χαριλάου. Επειδή πρόκειται για πολύ αρχικό στάδιο σχεδιασμού θα πρέπει να περιμένουμε την τελική της χάραξη καθώς και όπως και στο Μετρό της Αθήνας πολλά έργα ξεκίνησαν ως παρακλάδια και έφτασαν τελικά να είναι αυτόνομες γραμμές. Δεν περιμένουμε κάτι σύντομα.

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΜΙΚΡΑ-ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

Είναι μία επέκταση που δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη (περίπου 5χλμ) αλλά προς το παρόν δεν γνωρίζουμε το μέσον με το οποίο θα κατασκευαστεί. Έχει επικρατήσει η ιδέα ενός συστήματος monorail αλλά δεν θα ήταν ιδιαίτερα πετυχημένο από ένα υπόγειο μέσο να μετεπιβιβάζεσαι σε ένα αποκλειστικά υπέργειο μέσο.

Το παράδειγμα της Κοπεγχάγης (που είναι «δίδυμο αδελφάκι» με το Μετρό Θεσσαλονίκης) μας έχει το δικό του παράδειγμα, με το Μετρό να ανυψώνεται στην επιφάνεια αρχικά και κατόπιν να γίνεται υπέργειο μέχρι και το Αεροδρόμιο, χωρίς την ανάγκη μετεπιβίβασης. Σε περίπτωση που υπάρξει η απόφαση για το Μετρό η απόσταση Αεροδρόμιο-Πανεπιστήμιο θα γίνεται σε λιγότερο από 30 λεπτά. Εδώ θα περιμένουμε τις τελικές αποφάσεις τα επόμενα χρόνια με μεγάλο ενδιαφέρον.