Leoforeia.gr | Forum

Πλήρης Έκδοση: [Το Βήμα] Δωρεάν από το 2013 τα δημόσια μέσα μεταφοράς στο Ταλίν της Εσθονίας
Επί του παρόντος βλέπετε μία λιτή έκδοση του περιεχόμενού μας. Θέαση πλήρης έκδοσης με κατάλληλη διάταξη.
Ο Έντγκαρ Σαβίσαρ, δήμαρχος της πρωτεύουσας της Εσθονίας Ταλίν, δήλωσε ότι από το 2013 η πόλη θα προσφέρει δωρεάν μετακίνηση στους κατοίκους με λεωφορεία και τραμ, σε μία προσπάθεια «να γίνει η πρώτη πράσινη πρωτεύουσα της Ευρώπης».

Προηγήθηκε δημοψήφισμα, στο οποίο τρεις στους τέσσερις ψηφίσαντες υποστήριξαν την σχετική πρόταση. Ωστόσο, επικριτές λένε πως η κίνηση υποκινείται από πολιτική σκοπιμότητα και προσωπική φιλοδοξία του δημάρχου να επανεκλέγει, ενώ καταγγέλλουν ότι γίνεται διασπάθιση δημοσίου χρήματος και το πραγματικό όφελος, οικονομικό και περιβαλλοντικό, είναι αμφίβολο.

Σήμερα οι εισπράξεις από τα εισιτήρια καλύπτουν μόνο το 33% του κόστους των δημόσιων μεταφορών στο Ταλίν.

Ο δήμος ανακοίνωσε ότι 68,000 άνθρωποι είπαν «ναι» στην ψηφοφορία που έγινε με κάλπες τοποθετημένες σε εμπορικά κέντρα, πανεπιστήμια και κεντρικά σημεία της πόλης και κράτησε μια βδομάδα.

Αλλά μόνο το ένα πέμπτο από τους 416,000 κατοίκους που εδικαιούτο να ψηφίσουν συμμετείχε. Το αντιπολιτευόμενο Κόμμα της Μεταρρύθμισης χαρακτήρισε «εξωφρενικό» το ποσό των 260,000 ευρώ που κόστισε το δημοψήφισμα.

«Το αποτέλεσμα ήταν γνωστό από την αρχή», δήλωσε ο Βάλντο Ραντπέρε, ο αρχηγός του κόμματος. Και πρόσθεσε: «Το Ταλίν φαίνεται να είναι μια από τις πλουσιότερες πόλεις του κόσμου, αλλά για κάποιο λόγο οι δρόμοι της είναι γεμάτοι λακκούβες και δεν υπάρχουν χρήματα για νηπιαγωγεία».

Ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι αυτή η πρόταση θα κοστίσει περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ- κυρίως απώλειες από τα ταμεία του δήμου. Αλλά οι εμπνευστές της ιδέας απαντούν ότι θα μειωθεί κατακόρυφα η χρήση αυτοκινήτων στο Ταλίν, με άμεσα οικονομικά οφέλη για την εσθονική πρωτεύουσα.