Leoforeia.gr | Forum

Πλήρης Έκδοση: [NewPost] ΕΛ.ΑΣ.: Βαριά «οπλισμένες» ήταν οι θύρες στο ΟΑΚΑ
Επί του παρόντος βλέπετε μία λιτή έκδοση του περιεχόμενού μας. Θέαση πλήρης έκδοσης με κατάλληλη διάταξη.
Με βαρύ «οπλισμό» μπήκαν ομάδες χούλιγκαν στην θύρα 13 καθώς και σε άλλες θύρες του ΟΑΚΑ για τον χτεσινό αγώνα μεταξύ Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού, ο οποίος δεν έληξε ποτέ λόγω θλιβερών επεισοδίων.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι χούλιγκαν του Παναθηναϊκού ετοίμαζαν αρκετές μέρες πριν τα επεισόδια στο ΟΑΚΑ. Παρά την πρωτοφανή σε αριθμό αστυνομικών παρουσία των ΜΑΤ στο γήπεδο τα επεισόδια ήταν αναπόφευκτα σύμφωνα με πηγές της Αστυνομίας καθώς στη θύρα 3 είχαν μπει άτομα με σφυριά, μολότοφ και πλήθος φωτοβολίδων «εξοπλισμένοι» για επεισόδια.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των αστυνομικών επιχειρήσεων κατασχέθηκαν έξω από θύρα τρία δοχεία των 16 λίτρων έκαστο με εύφλεκτο υλικό, τρεις αυτούσιες βόμβες μολότοφ και αρκετά υπολείμματα άλλων, δεκαπέντε βεγγαλικά και κροτίδες, καθώς και ένα σφυρί. Η Αστυνομία υποστηρίζει ότι ο κατασχεμένος... οπλισμός είναι μόνο ένα μέρος των συνολικών αντικειμένων που έφεραν μαζί τους οι οπαδοί. Οι ενισχυμένες δυνάμεις των ΜΑΤ προσπάθησαν να αναστείλουν τα επεισόδια, ωστόσο οι χούλιγκαν ήταν καλά οργανωμένοι σχεδιάζοντας τις επιθέσεις από την περασμένη εβδομάδα.

Σε ανακοίνωσή της η Αστυνομία αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τα μέτρα που σχεδίασε και έλαβε η ΕΛ.ΑΣ. για τον συγκεκριμένο ποδοσφαιρικό αγώνα, αφορούσαν, πέραν της ίδιας της αθλητικής εγκατάστασης και όλο το αστικό περιβάλλον της Αττικής.

Ενδεικτικό του μεγέθους των αστυνομικών μέτρων είναι ότι διατέθηκαν αστυνομικές δυνάμεις και σε σταθμούς μεταφοράς, στις διαδρομές, σε χώρους συνάθροισης οπαδών και φιλάθλων, στους χώρους διαμονής και στις διαδρομές μετακίνησης των αθλητικών αποστολών, ενώ εντός και περιφερειακά της αθλητικής εγκατάστασης διατέθηκαν σημαντικές δυνάμεις με ιδιαίτερο προστατευτικό εξοπλισμό» .

Το χρονικό των θλιβερών επεισοδίων

Εικόνες ντροπής και ανεξέλεγκτης βίας εκτυλίχθηκαν χτες το βράδυ στο ΟΑΚΑ, όταν ομάδες χούλιγκαν έριξαν φωτοβολίδες και μολότοφ μέσα στον αγωνιστικό χώρο κατά τη διάρκεια του δεύτερου ημιχρόνου. Στο 83΄διεκόπη οριστικά ο αγώνας καθώς διμοίριες των ΜΑΤ μπήκαν στο γήπεδο για να προστατέψουν τους παίκτες. Ακολούθησαν εκτεταμένα επεισόδια με ξυλοδαρμούς φιλάθλων και βίαιες επιθέσεις στους αστυνομικούς, ενώ παίκτες και φίλαθλοι έτρεχαν άρον άρον να φύγουν από το γήπεδο.

Οι επιθέσεις άρχισαν τουλάχιστον δύο ώρες πριν την έναρξη του αγώνα και συνεχίσθηκαν μέχρι και την οριστική διακοπή του.

Αρχικά, ομάδα χουλίγκαν επιτέθηκε κατά των αστυνομικών δυνάμεων με μολότοφ, φωτοβολίδες, σίδερα, πέτρες καθώς και άλλα αντικείμενα με σκοπό να εισέλθει στο γήπεδο χωρίς εισιτήριο.

Πριν την έναρξη του αγώνα άτομα που είχαν εισέλθει μετά από έλεγχο σε ορισμένες κερκίδες εξήλθαν από αυτές σπάζοντας τις θύρες επιτιθέμενοι στις αστυνομικές δυνάμεις, ταυτόχρονα με άτομα που ανέμεναν να υποβληθούν σε έλεγχο με αποτέλεσμα να εισέλθουν στις κερκίδες άτομα χωρίς να ελεγχθούν.

Στη συνέχεια στο πρώτο ημιχρόνο σημειώνονταν επιθέσεις με ρίψεις φωτοβολίδων και άλλων αντικειμένων κατά των αστυνομικών δυνάμεων.

Με τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου, οπαδοί εξήλθαν από κερκίδες του σταδίου, επιτέθηκαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων με ρίψη φωτοβολίδων βομβών μολότοφ.

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου ημιχρόνου, χούλιγκαν έσπασαν τα κιγκλιδώματα και πέταξαν βόμβες μολότοφ, φωτοβολίδες και άλλα αντικείμενα στις κερκίδες. Πολλές θύρες τυλίχτηγκαν στις φλόγες και υπήρξαν πολλοί τραυματίες φιλάθλων, ενώ έγιναν 23 συλλήψεις.

Αναστασία Γαλάνη