Leoforeia.gr | Forum

Πλήρης Έκδοση: [Ο Φιλελεύθερος] Κύπρος: απομακρύνουν επικίνδυνα υλικά από το «EDRO III»
Επί του παρόντος βλέπετε μία λιτή έκδοση του περιεχόμενού μας. Θέαση πλήρης έκδοσης με κατάλληλη διάταξη.
Ένα μήνα θα διαρκέσουν οι εργασίες

Πάφος: Η προσπάθεια αποφυγής ρύπανσης της θάλασσας της Πάφου από το προσαραγμένο πλοίο «EDRO III» και τα ρυπογόνα υλικά που βρίσκονται εντός του, μπαίνει από σήμερα στο τελικό της στάδιο.

Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας, Τμήμα Αλιείας , Λιμενική Αστυνομία και άλλες κρατικές υπηρεσίες, αρχίζουν από σήμερα τις διαδικασίες άντλησης των ρυπογόνων υλικών από το εσωτερικό του εμπορικού πλοίου, ώστε να αποφευχθεί η διάχυση τους στη θάλασσα.

Το «EDRO III» προσάραξε στην βραχώδη ακτή της Πέγειας κοντά στις Θαλασσινές Σπηλιές, από την 8η Δεκεμβρίου 2011 και έκτοτε έχει μείνει εκεί, χωρίς να αναληφθεί από την πλοιοκτήτρια αλβανική εταιρεία καμία ενέργεια άρσης της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί.

Ο Ανώτερος Επιθεωρητής Πλοίων του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας Γιάννης Ευστρατίου, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ανέφερε ότι οι διαδικασίες για την απομάκρυνση των επικίνδυνων υλικών από το πλοίο και την καθαριότητα της περιοχής μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και ένα μήνα, αναλόγως των καιρικών συνθηκών.

« Ήδη από αύριο (σήμερα) αυτοί που θα εργαστούν θα πάρουν στην περιοχή τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουν», είπε. « Θα βγάλουν τα πετρελαιοειδή κατάλοιπα, τις μπαταρίες και οτιδήποτε ρυπογόνο υπάρχει στο πλοίο. Είναι μια διαδικασία δύσκολη και χρονοβόρα.

Οι εργασίες θα παρακολουθούνται από προσωπικό του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας, ιδιαίτερα στα πρώτα στάδια. Ο κ. Ευστρατίου ξεκαθάρισε ότι δεν είναι γνωστό τι θα γίνει μετά τις αναγκαίες αυτές εργασίες, ενώ επιβεβαίωσε ότι υπάρχει η πιθανότητα το εμπορικό πλοίο σημαίας Σιέρρα Λεόνε να μείνει για πάντα προσαραγμένο στα αβαθή της Πέγειας.