Leoforeia.gr | Forum

Πλήρης Έκδοση: [Ο Φιλελεύθερος] Ένταση στην Επ.Συγκοινωνιών κατά τη συζήτηση για τα αστικά ταξί
Επί του παρόντος βλέπετε μία λιτή έκδοση του περιεχόμενού μας. Θέαση πλήρης έκδοσης με κατάλληλη διάταξη.
Διαμαρτυρία επηρεαζόμενων οδηγών ταξί της Αγίας Νάπας

Λευκωσία: Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την απόφαση της Αναθεωρητικής Αρχής Αδειών τον Απρίλιο του 2010 συζητήθηκαν σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών, στη Βουλή, όπου προκλήθηκε ένταση από οδηγούς αστικών ταξί της Ελεύθερης Περιοχής Αμμοχώστου, οι οποίοι επηρεάστηκαν από την εφαρμογή του νέου συστήματος δημόσιων συγκοινωνιών, καθώς και από τη συγκεκριμένη απόφαση.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών και Εργων, η οποία συζήτησε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες αστικών ταξί στην Ελεύθερη Περιοχή Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Αντωνίου είπε ότι τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και έχουν αυξηθεί μετά την εφαρμογή του νέου συστήματος δημόσιων συγκοινωνιών, αλλά και με την απόφαση της Αναθεωρητικής Αρχής Αδειών τον Απρίλιο του 2010.

«Σύμφωνα με την απόφαση αυτή κατοχυρώνονται τα τέσσερα παραδοσιακά γραφεία της Αγίας Νάπας που έχουν σύνολο 16 ταξί, ενώ οι υπόλοιποι επαγγελματίες ταξί, δυστυχώς, με την απόφαση της Αναθεωρητικής Αρχής δεν έχουν συγκεκριμένο χώρο στάθμευσης, είναι περιπλανώμενοι και αυτό δημιουργεί πάρα πολλά και σοβαρά προβλήματα. Από τις 240 άδειες οδικής χρήσης που υπάρχουν στην περιοχή της Ελεύθερης Περιοχής Αμμοχώστου, οι 170 άδειες είναι στην Αγία Νάπα και ο κύκλος εργασιών περιορίζεται μόνο τρεις με τέσσερις μήνες το χρόνο και γι' αυτό το λόγο δημιουργούνται τα πολλά προβλήματα, λόγω και του μεγάλου αριθμού των αδειών οδικής χρήσης», πρόσθεσε.

Είπε, επίσης, ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών έχει αποφασίσει σήμερα, μετά και από εισήγηση όλων των παρευρισκομένων, του Δημάρχου της Αγίας Νάπας και του Υπουργείου Συγκοινωνιών, να διεξαχθεί ένας εντατικός διάλογος τις αμέσως επόμενες δεκαπέντε μέρες για να εξευρεθεί τρόπος να επιλυθούν τα προβλήματα.

«Το θέμα θα επανέλθει σε δύο εβδομάδες στην Επιτροπή Συγκοινωνιών και Εργων της Βουλής, ούτως ώστε να βρούμε τρόπους να επιλύσουμε το θέμα αυτό που ταλαιπωρεί αρκετές οικογένειες στην περιοχή της Ελεύθερης Αμμοχώστου», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς πόσες άδειες έχουν ανασταλεί, ο κ. Αντωνίου είπε ότι έχουν ανασταλεί περίπου 40 άδειες.

«Μετά την απόφαση της Αναθεωρητικής Αρχής Αδειών είχαν ειδοποιηθεί όλοι οι επηρεαζόμενοι να παρουσιάσουν τις άδειες τους στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών για να γίνει η απαραίτητη διόρθωση όσον αφορά το χώρο που δραστηριοποιούνται, το χώρο στάθμευσης. Αρκετοί από αυτούς δεν είχαν ανταποκριθεί θεωρώντας ότι ήταν άδικη η απόφαση και δεν παρουσιάστηκαν στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών και έτσι η Αρχή Αδειών προχώρησε σε αναστολή των αδειών αυτών,'' είπε.

Εκκρεμούν, συνέχισε, ''δύο προσφυγές στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της απόφασης της Αναθεωρητικής Αρχής Αδειών και αυτό περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Οι αποφάσεις της Αναθεωρητικής Αρχής Αδειών είναι αμετάκλητες, είναι άμεσα εφαρμόσιμες και γι’ αυτό το λόγο προκύπτουν τα μεγάλα και πολλά προβλήματα, τα οποία είχαν διαφανεί και από τους επηρεαζόμενους σήμερα».

Ερωτηθείς για την ένταση που δημιουργήθηκε έξω από την αίθουσα που συνεδρίαζε η Επιτροπή Συγκοινωνιών της Βουλής, ο κ. Αντωνίου είπε ότι μετά το πέρας της συνεδρίας υπήρξε κάποια ένταση από τους επηρεαζόμενους οδηγούς ταξί, αλλά κατά τη διάρκεια της συνεδρίας δεν υπήρξε κανένα απολύτως πρόβλημα.

Σε ερώτηση αν η αυθαίρετη αφαίρεση αδειών είναι νόμιμη, ο κ. Αντωνίου είπε ότι σύμφωνα με την απόφαση της Αναθεωρητικής Αρχής, που είναι άμεσα εφαρμόσιμη, αν κάποιοι δεν εφαρμόζουν τις πρόνοιες αυτής της απόφασης ανακαλείται αυτόματα η άδεια και αυτό έπραξε το Τμήμα Οδικών Μεταφορών.

Εξάλλου, οδηγοί ταξί της Αγίας Νάπας, των οποίων έχουν ανακαλέσει την άδεια οδικής χρήσεως των ταξί και οι οποίοι παρευρέθηκαν στη συνεδρία της Επιτροπής Συγκοινωνιών της Βουλής, με δηλώσεις τους, ζητούν όπως παραμείνουν στη στάση τους, δηλαδή στο χώρο στάθμευσης τους.

Διερωτούνται, παράλληλα, πώς θα ζήσουν μετά την απόφαση της Αναθεωρητικής Αρχής, καθώς μετά την παγοποίηση της άδειας οδικής χρήσεως ταξί, δεν έχουν άδεια να εργαστούν με τα ταξί τους.

Ανέφεραν, τέλος, ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τη στάση τους και δηλώνουν ικανοποιημένοι με τον τρόπο που δουλεύουν.