Leoforeia.gr | Forum

Πλήρης Έκδοση: [Τα Νέα] Φωτιά σε κρουαζιερόπλοιο της εταιρείας του Costa Concordia
Επί του παρόντος βλέπετε μία λιτή έκδοση του περιεχόμενού μας. Θέαση πλήρης έκδοσης με κατάλληλη διάταξη.
Χωρίς κινητήρα στον Ινδικό ωκεανό

Πυρκαγιά σημειώθηκε στο μηχανοστάσιο του ιταλικού κρουαζιερόπλοιου Costa Allegra ενώ έπλεε Ινδικό ωκεανό, με προορισμό τις Σεϋχέλλες. Εξαιτίας της φωτιάς, ο κινητήρας του πλοίου δεν λειτουργεί και το Costa Allegre πιθανότατα θα πρέπει να ρυμουλκηθεί μέχρι τον προορισμό του.

Το κρουαζιερόπλοιο ανήκει στην ίδια εταιρεία που είχε και το Costa Concordia, που προσάραξε σε ύφηλο κοστίζοντας τη ζωή σε 25 άτομα.

Στο κρουαζιερόπλοιο βρίσκονται 636 επιβάτες και πλήρωμα 413 μελών. Το πλοίο έχει εκπέμψει σήμα για βοήθεια, αλλά οι επιβαίνοντες δεν αντιμετωπίζουν κίνδυνο.

Οι αρχές των Σεϋχελλών έχουν στείλει δύο ρυμουλκά, ένα σκάφος της ακτοφυλακής και ένα αεροσκάφος στο σημείο που βρίσκεται ακινητοποιημένο το Costa Allegre.

Οι ιταλικές αρχές έχουν επίσης ζητήσει από τρία εμπορικά πλοία που βρίσκονταν στην περιοχή να πλεύσουν προς το κρουαζιερόπλοιο.

Το πλοίο είχε αναχωρήσει το Σάββατο από τη Μαδαγασκάρη και θα έφτανε την Τρίτη στις Σεϋχέλλες.
Ένα γαλλικό αλιευτικό σκάφος ρυμούλκησε κατά τη διάρκεια της νύκτας το κρουαζιερόπλοιο Costa Allegra που παρέμενε ακυβέρνητο ανοικτά των Σεϊχελών με περισσότερους από 1.000 επιβάτες, μέχρι το κοντινό νησί Ντεκρός, ανακοίνωσε η ακτοφυλακή

«Η ακτοφυλακή των Σεϊχελών είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ότι ένα γαλλικό αλιευτικό έφθασε στην περιοχή τη νύκτα και ρυμούλκησε το πλοίο μέχρι το νησί Ντεκρός», που βρίσκεται σε απόσταση 240 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του Μαχέ, της πρωτεύουσας των Σεϊχελών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Τζόρτζιο Μορέτι, επικεφαλής ναυσιπλοΐας της εταιρείας Costa Croisieres, στην οποία ανήκει το κρουαζιερόπλοιο Costa Allegra, όπως και το Costa Concordia το οποίο ναυάγησε στις 13 Ιανουαρίου κοντά στο νησί Τζίλιο, είχε ανακοινώσει χθες ότι πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο μηχανοστάσιο του πλοίου, η οποία κατασβέστηκε γρήγορα, αλλά έθεσε εκτός λειτουργίας της γεννήτριες, με αποτέλεσμα να τεθούν εκτός λειτουργίας οι προπέλες, ο κλιματισμός και οι κουζίνες, και να παραμένουν σε λειτουργία μόνο τα φώτα του πλοίου.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιερόπλοιων (CLIA) εξέφρασε τη λύπη της για την πυρκαγιά στο Costa Allegra. Με ανακοίνωσή της η πρόεδρος της Ένωσης Κριστίν Ντάφι εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή της για την ταχύτητα και τον επαγγελματισμό με τον οποίο αντέδρασε το πλήρωμα και για το γεγονός ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί μεταξύ των επιβατών και των μελών του πληρώματος.

Το νέο αυτό περιστατικό σε πλοίο της Costa Croisieres συμβαίνει στη χειρότερη στιγμή για την εταιρεία, θυγατρική της αμερικανικής Carnival, τη στιγμή που κατακλύζεται από μηνύσεις και αγωγές για το ναυάγιο του Costa Concordia. Μόνο στις ΗΠΑ, 39 επιβάτες ζητούν αποζημίωση ύψους 520 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ πολλές άλλες έχουν κατατεθεί εναντίον του πλοιάρχου, μελών του πληρώματος και στελεχών της εταιρείας στην Ιταλία, τη Γερμανία και τη Γαλλία.
Οι επιβάτες του Costa Allegra έφτασαν σήμερα στη Σεϊχέλες. Το πλοίο έμεινε ακυβέρνητο μετά από φωτιά που ξέσπασε στο μηχανοστάσιο με αποτέλεσμα οι επιβάτες να αναγκαστούν να περάσουν τρεις ημέρες στον Ινδικό Ωκεανό χωρίς ηλεκτρικό, τουαλέτες και μαγειρεμένη τροφή.

Τελικά η αποζημίωση που θα τους καταβληθεί είναι δύο φορές η τιμή του εισιτηρίου που πλήρωσαν για την κρουαζιέρα, σύμφωνα με την εταιρεία.

"Όσον αφορά τις αποζημιώσεις θα επιστρέψουμε το ποσό που δαπάνησαν (οι επιβάτες) για την κρουαζιέρα και θα το διπλασιάσουμε", δήλωσε στον Τύπο ο Νόρμπερτ Στικέμα, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της εταιρείας Costa Crociere στην οποία ανήκει το κρουαζιερόπλοιο.

"Επίσης θα τους αποζημιώσουμε και για όλα τα έξοδα που έκαναν στη διάρκεια της κρουαζιέρας πάνω στο πλοίο", πρόσθεσε από την Βικτόρια λίγο μετά την άφιξη του κρουαζιερόπλοιου.

Κάθε επιβάτης μπορεί "είτε να επιστρέψει στην Ευρώπη είτε να παραμείνει στις Σεϊχέλες για ακόμη 7 με 14 ημέρες", σημείωσε. "Όσοι δεν συμφωνούν με την αποζημίωση αυτή μπορούν να προσφύγουν δικαστικά κατά της Costa, όμως δεν πιστεύουμε ότι αυτό θα συμβεί", κατέληξε ο Στικέμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο "δύο ηλικιωμένες γυναίκες", έχουν τραυματιστεί, η μία στον ώμο και η άλλη στον καρπό από πτώσεις.

Το κρουαζιερόπλοιο Costa Allegra, με περισσότερους από 1000 επιβάτες και πλήρωμα, έφθασε σήμερα στο λιμάνι της Βικτώριας ρυμουλκούμενο από ένα γαλλικό αλιευτικό και συνοδευόμενο ως το Μαχέ από σκάφη της ακτοφυλακής των Σεϊχελών για να αποτραπεί ενδεχόμενη επίθεση σομαλών πειρατών.