Leoforeia.gr | Forum

Πλήρης Έκδοση: [Τα Νέα] «Είμαστε όλοι Έλληνες», φωνάζουν πολίτες σε όλο τον κόσμο
Επί του παρόντος βλέπετε μία λιτή έκδοση του περιεχόμενού μας. Θέαση πλήρης έκδοσης με κατάλληλη διάταξη.
Παγκόσμια διαδήλωση υπέρ της Ελλάδας πραγματοποιείται σε πολλές πόλεις τους κόσμου. Με το σύνθημα «Είμαστε όλοι Έλληνες», πολίτες συγκεντρώνονται για να διαμαρτυρηθούν για την οικονομική κρίση και τη στάση που τηρεί η διεθνής κοινότητα απέναντι στην Ελλάδα. Συγκέντρωση στο Σύνταγμα πραγματοποιούν από το απόγευμα μαθητές και νέοι.

Διμοιρίες των ΜΑΤ βρίσκονται παραταγμένες έξω από τη Βουλή και ο σταθμός του Μετρό «Σύνταγμα» είναι κλειστός για το κοινό.

Το κάλεσμα έγινε διαδικτυακά, μέσα από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, με το μήνυμα: «ο ελληνικός λαός χρειάζεται διεθνή αλληλεγγύη και ζητούν την υποστήριξή μας. Ας απαντήσουμε στο κάλεσμά τους. Είμαστε όλοι Έλληνες!».

Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται έξω από τις ελληνικές πρεσβείες και τα προξενεία, αλλά και σε κεντρικά σημεία σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, από το Παρίσι ως τη Ρώμη κι από το Ντίσελντορφ ως τη Μαδρίτη.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται επίσης στο Βερολίνο, το Μόναχο και την Κολωνία. Στο Λονδίνο η συγκέντρωση γίνεται έξω από την πρεσβεία της Ελλάδας.

Αντίστοιχη κινητοποίηση προγραμματίζεται και στη Νέα Υόρκη, Σάβατο στο πάρκο Ζουκότι, όπου επί μήνες είχαν κατασκηνώσει τα μέλη του κινήματος Occupy New York.

Η κίνηση αποτελεί πρωτοβουλία των διαχειριστών του ιστότοπου international.democraciarealya.es.

Η λίστα με τις πόλεις που ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή βρίσκεται στην ιστοσελίδα: https://www.facebook.com/events/300173683376937/.

Η πρωτοβουλία αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό ξεκίνησε στη Γαλλία, όταν πολίτες ζήτησαν την ελληνική υπηκοότητα από την ελληνική πρεσβεία με το σύνθημα «Είμαι κι εγώ Έλληνας».

Στο ιστολόγιο «jesuisgrec.blogspot.com» Ευρωπαίοι υπογράφουν κείμενο αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και ζητούν την ελληνική υπηκοότητα, θέλοντας να δηλώσουν μ΄ αυτόν τον τρόπο τη συμπαράστασή τους στον ελληνικό λαό που δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση.

Όπως επισημαίνεται σε διαδικτυακό κάλεσμα προς το διεθνές κοινό, τα μέτρα που ψηφίστηκαν στην ελληνική βουλή την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου επιβάλλουν μεγάλες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις ενώ προβλέπουν και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ευθυγραμμισμένα στις επιταγές της τρόικας που οδηγούν τους Έλληνες στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Οι «Αγανακτισμένοι» προσθέτουν ότι η Ελλάδα «χρησιμοποιείται σαν εργαστήριο πριν γενικευτούν αυτά τα μέτρα», τα οποία χαρακτηρίζονται κοινωνικά άδικα και αντιδημοκρατικά.

«Ο ελληνικός λαός χρειάζεται διεθνή αλληλεγγύη και ζητά την υποστήριξή μας. Ας απαντήσουμε στο κάλεσμά τους. Είμαστε όλοι Έλληνες!», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους.

Στην Κύπρο

Το συμβολικό «παρών» της στις διεθνείς συγκεντρώσεις αλληλεγγύης προς την Ελλάδα έδωσε η Κύπρος, με εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη συμβολή των οδών Λήδρας και Ονασαγόρου στη Λευκωσία.

Κρατώντας την ελληνική σημαία, πολλοί πολίτες εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους προς τον ελληνικό λαό, που δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση, και διαμαρτυρήθηκαν για τη σκληρή στάση Ευρωπαίων ηγετών και της τρόικας κατά της Ελλάδας.

«Είμαστε όλοι Έλληνες», «Συμπαράσταση στην Ελλάδα», «Αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό», έγραφαν στα πλακάτ τους οι διαδηλωτές.

Χαρακτήρισαν «επαίσχυντα τα μέτρα» κατά της Ελλάδας και δήλωσαν εξοργισμένοι. Επίσης, τόνισαν ότι η στάση των Ευρωπαίων ηγετών «στρέφεται όχι μόνο κατά της κυριαρχίας της Ελλάδας, αλλά και της κυριαρχίας άλλων λαών».

Η διαδήλωση στο Παρίσι

Με συνθήματα «όχι στην Ευρώπη των αρπακτικών του καπιταλισμού, ναι στην Ευρώπη της αλληλεγγύης» οργανώθηκε στο Παρίσι, διαδήλωση -διαμαρτυρία υπέρ της Ελλάδας.

Το ραντεβού δόθηκε στην πλατεία του Τροκαντερό, γνωστή ως πλατεία των «Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Στα συνθήματα που κυκλοφόρησαν, οι διαμαρτυρόμενοι μιλούν για «δικτατορία των χρηματιστηριακών αγορών» και τη θέληση για «δίκαιο μοίρασμα του πλούτου και των κοινών αγαθών» ανάμεσα στους λαούς της Ευρώπης.

Πάνω από 17 οργανώσεις δήλωσαν συμμετοχή κάτω από τον συντονισμό της "Union Syndicales de Solidarite" (Ένωση Συνδικαλιστικών οργανώσεων αλληλεγγύης ).

Ανάμεσά τους πολλές συνδικαλιστικές και άλλες αριστερές οργανώσεις, το κίνημα των Αγανακτισμένων, καθώς και η «Πρωτοβουλία Ελλήνων φοιτητών και εργαζομένων».

Ένα πρώτο κάλεσμα συμπαράστασης στην Ελλάδα είχε γίνει πριν μια εβδομάδα από την εφημερίδα Ουμανιτέ, με σύνθημα: «Είμαστε όλοι Έλληνες, για να μην υποστούμε αύριο αυτά που υφίσταται σήμερα ο ελληνικός λαός».

Στο Βερολίνο

Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στο Βερολίνο. Δεκάδες Ελλήνων, αλλά και Γερμανών, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Wittenberg, έξω από το ελληνικό Προξενείο, προκειμένου να διακηρύξουν τη συμπαράστασή τους στον ελληνικό λαό.

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης ακούστηκαν τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και συνθήματα όπως "Διεθνής Αλληλεγγύη", ενώ διαβάστηκαν μηνύματα συμπαράστασης.

Διαδήλωση στη Νέα Υόρκη

Κινητοποίηση προγραμματίζεται και στη Νέα Υόρκη στο πάρκο Ζουκότι όπου επί μήνες είχαν κατασκηνώσει τα μέλη του κινήματος Occupy New York.

Στον διαδικτυακό τόπο http://jesuisgrec.blogspot.com Ευρωπαίοι πολίτες υπογράφουν κείμενο αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και ζητούν την ελληνική υπηκοότητα, θέλοντας να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε στη Γαλλία, όταν πολίτες ζήτησαν την ελληνική υπηκοότητα από την ελληνική πρεσβεία με το σύνθημα «Είμαι και εγώ Έλληνας».

Στο facebook υπάρχει, μάλιστα, ομάδα που ονομάζεται: «We are all Greeks»