Leoforeia.gr | Forum

Πλήρης Έκδοση: [Ημερησία] Εσοδα 4,5 δισ. το 2012 από ιδιωτικοποιήσεις
Επί του παρόντος βλέπετε μία λιτή έκδοση του περιεχόμενού μας. Θέαση πλήρης έκδοσης με κατάλληλη διάταξη.
«Επίθεση» σε όλα τα μέτωπα των αποκρατικοποιήσεων προβλέπεται στο νέο Μνημόνιο που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή, αν και ο πήχης των προσδοκιών χαμηλώνει σημαντικά, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων που έκαναν λόγο για έσοδα 50 δις ευρώ. Στο μεταξύ σύμφωνα με το Μνημόνιο προβλέπεται αύξηση στα εισιτήρια του ΟΣΕ και των αστικών συγκοινωνιών, ενώ ανάλογη πρόβλεψη υπάρχει και για τα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Για το 2012 προβλέπονται έσοδα 4,5 δις ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν το σύνολό τους θα προέλθει από κινήσεις που θα ολοκληρωθούν το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αφού από την ώρα που θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες πώλησης εκτιμάται ότι απαιτούνται 6 - 12 μήνες, έως την ολοκλήρωσή τους. Η τρόικα εκτιμά πως το ουσιαστικό είναι να αρχίσει η διαδικασία πώλησης, αφού θα αλλάξει το κλίμα και θα προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον.

Όπως σημειώνεται στο Μνημόνιο, θα ξεκινήσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012 η διαδικασία πώλησης εταιρειών «ορόσημο» όπως ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και IBC και κατά το δεύτερο μισό του έτους να υπάρξουν προσκλήσεις ενδιαφέροντος για λιμένες, αεροδρόμια και την Εγνατία Οδό.

Ξεχωριστά

Η αρχή θα γίνει με τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΣΦΑ. Μάλιστα η τρόικα εμμένει στη θέση της ότι η πώληση θα πρέπει να είναι ξεχωριστά και όχι από κοινού, αν και στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων επιμένουν πως η πώληση θα γίνει με την πιο συμφέρουσα διαδικασία.

Ψηλά στη λίστα είναι επίσης και τα Ελληνικά Πετρέλαια και φαίνεται να υπάρχει πρόθεση στον όμιλο Λάτση να αποκτήσει το προς πώληση ποσοστό, αφού στα σχετικά έγγραφα, προβλέπεται ότι τον Απρίλιο θα υπάρχει η υπογραφή του Memorandum of Understanding (MoU) με την Paneuropean.

Αρκετά στάδια

Όπως αναφέρεται, η διαδικασία αποκρατικοποίησης θα έχει αρκετά στάδια, όπως η μεταφορά περιουσιακών στοιχείων στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και το διορισμό συμβούλων, αλλά και βήματα που περιλαμβάνουν την εκκαθάριση και/ή την αναδιάρθρωση του περιουσιακού στοιχείου, τη συμπλήρωση των κενών της δημόσιας πολιτικής ή της ρυθμιστικής πολιτικής, το σχεδιασμό της διαδικασίας προσφοράς προμηθειών, τις εκκαθαρίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (για προμήθεια, ανταγωνισμό και κρατική βοήθεια), τη διεκπεραίωση της προσφοράς προμήθειας και την απόκτηση όλων των αναγκαίων εγκρίσεων βάσει νομικών κανονισμών.

Τα επόμενα βήμα του προγράμματος είναι:

Διορισμός συμβούλων. Έως το τέλος Μαρτίου θα πρέπει να τοποθετηθούν όλοι οι υπόλοιποι σύμβουλοι για δέκα τρία project 2012-13, τα οποία αυτή τη στιγμή δεν έχουν όλους τους συμβούλους τους.

Μεταφορά περιουσιακών στοιχείων στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΔ). Έως το τέλος Μαρτίου 2012, όλα τα περιουσιακά στοιχεία που περιέχονται στο Πρόγραμμα θα μεταβιβαστούν, πλην των τραπεζικών μετοχών και των περιουσιακών στοιχείων που επιφέρουν απώλεια, τα οποία το ΤΑΙΠΔ δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει πριν από την ιδιωτικοποίησή τους (ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΛΒΟ, ΕΑΣ). Επίσης οι εναπομένουσες μετοχές των δύο μεγάλων λιμένων (ΟΛΠ και ΟΛΘ) θα μεταφερθούν. Τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία θα μεταβιβαστούν με αίτηση του ΤΑΙΠΔ από την Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου (ΕΤΑΔ).