Leoforeia.gr | Forum

Πλήρης Έκδοση: [In.gr] Στις φλόγες έχει παραδοθεί το κέντρο της Αθήνας-Επεισόδια και στην περιφέρεια
Επί του παρόντος βλέπετε μία λιτή έκδοση του περιεχόμενού μας. Θέαση πλήρης έκδοσης με κατάλληλη διάταξη.
Αθήνα
Πεδίο μάχης το κέντρο της Αθήνας μετά το συλλαλητήριο κατά του μνημονίου και πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή.

Λίγο μετά τις εννέα το βράδυ, περίπου 20 κτήρια -ανάμεσά τους οι ιστορικοί κινηματογράφοι «Αττικόν» και «Άστυ» και τα κεντρικά της Alpha- τυλίχθηκαν στις φλόγες.

Δεκάδες άτομα διακομίστηκαν σε νοσοκομεία με ελαφρά τραύματα ή αναπνευστικά προβλήματα. Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική σε ολόκληρο το κέντρο της Αθήνας και αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν στο Twitter ότι υπάρχει πανικός και άνθρωποι ποδοπατούνται.

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, τα επεισόδια μαίνονται στους δρόμους γύρω από το Σύνταγμα, καθώς η αστυνομία έχει απωθήσει τους διαδηλωτές από την πλατεία.

Επεισόδια ξέσπασαν και στη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, την Κέρκυρα, το Αγρίνιο και το Βόλο.

Οι κυριότερες εξελίξεις:

Απόπειρα κατάληψης του δημαρχείου Αθηναίων στην πλατεία Κοτζιά. Τα ΜΑΤ απώθησαν τους κουκουλοφόρους και προχώρησαν σε προσαγωγές, ωστόσο 15 άτομα παραμένουν εγκλωβισμένα στο κτήριο.
Βανδαλισμοί αυτοκινήτων τα μεσάνυχτα στις οδούς Ερμού και Αιόλου, αυτοσχέδια οδοφράγματα στην Πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο.
Παρανάλωμα το κτήριο του καταστήματος Kosta Boda και του κινηματογράφου «Αττικόν» στη γωνία στη γωνία της Χρήστου Λαδά με τη Σταδίου.
Στις φλόγες και ο κινηματογράφος «Άστυ» και η διπλανή καφετέρια στην πλατεία Κοραή.
Συγκρούσεις κουκουλοφόρων και αστυνομικών στο λόφο του Στρέφη λίγο πριν από τα μεσάνυχτα.
Πυρκαγιά στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Τράπεζα Κύπρου στην Αθηνάς.
Πλιάτσικο σε πολλά καταστήματα, ανάμεσά τους το οπλοπωλείο στην Ομόνοια.
Τουλάχιστον 54 πολίτες μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι ή με αναπνευστικά προβλήματα στα νοσοκομεία «Γενικό Κρατικό» και «Σωτηρία». Όλοι, πάντως, αναμένόταν να πάρουν σύντομα εξιτήριο.
Σύμφωνα με την τηλεόραση του Mega, υπάρχουν επίσης 50 τραυματίες αστυνομικοί.
Στις φλόγες και τα κεντρικά γραφεία της Alpha Bank στη γωνία Πεσματζόγλου και Πανεπιστημίου. Σύμφωνα με τη ΝΕΤ, από τα υπόγεια του κτηρίου απεγκλωβίστηκαν εργαζόμενοι.
Περίπου 30 κουκουλοφόροι επιτέθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως, πυρπόλησαν αυτοκίνητα και τραυμάτισαν δύο αστυνομικούς.
Επίθεση και στο ΑΤ Εξαρχείω.
Δύο καταστήματα -μια καφετέρια Starbucks και ένα υποκατάστημα της Eurobank- πυρπολήθηκαν στην οδό Κοραή.
Πυρκαγιά και στο εμπορικό κέντρο στη γωνία της Χαριλάου Τρικούπη με τη Φειδίου.
Πυρκαγιά στην Εθνική Τράπεζα στην οδό Αιόλου.
Στις φλόγες κτήριο στην Ευριπίδου.
Φωτιά και σε τράπεζα στη γωνία Ιπποκράτους και Ακαδημίας.
Φωτιά στο κατάστημα «Γερμανός» στη Μπενάκη.
Νέα επεισόδια στην πλατεία Συντάγματος μετά την επιστροφή των κουκουλοφόρων.
Πόλεμος με πέτρες και μολότοφ σε γύρω δρόμους -Μητροπόλεως, Ακαδημίας, Πανεπιστημίου, Ιπποκράτους, Βουκουρεστίου, Σίνα, Χαριλάου Τρικούπη.
Μέχρι τις 23.00 είχαν γίνει 25 προσαγωγές.
Το κέντρο είναι σχεδόν απρόσιτο για τα πυροσβεστικά οχήματα και τα ασθενοφόρα λόγω των αυτοσχέδιων οδοφραγμάτων, και η πυροσβεστική απηύθυνε έκκληση στους διαδηλωτές να ανοίξουν τους δρόμους. Πυροσβεστικά οχήματα δέχτηκαν επίθεση και δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν.
Ακόμα:
Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης κατήγγειλε τον Χρήστο Παπουτσή ότι του απαγόρευσε να μεταβεί το βράδυ στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ.
Ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε ότι «η κυβέρνηση και ο περιφερειάρχης οφείλουν να σκεφθούν το ενδεχόμενο να κηρυχθεί η Αθήνα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, πριν να είναι πολύ αργά. Οι ευθύνες του αρμόδιου υπουργείου είναι τεράστιες».

Επεισόδια στο Βόλο

Λίγο μετά τις 23.00, διαδηλωτές πυρπόλησαν το δημαρχείο του Βόλου, έκαναν γυαλιά-καρφιά τα γραφεία της Εφορίας και έκαψαν έγγραφα στο δρόμο.

Επεισόδια και στη Θεσσαλονίκη

Επεισόδια ξέσπασαν στην ουρά της μεγάλης πορείας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όταν ομάδες νεαρών άρχισαν να σπάνε πινακίδες και κάμερες τραπεζικών καταστημάτων στην οδό Μητροπόλεως και οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Κουκουλοφόροι έσπασαν τη βιτρίνα της τράπεζας FB Bank και πέταξαν μέσα πυρσό, χωρίς όμως να προκληθεί πυρκαγιά, και προκάλεσαν φθορές σε ταξιδιωτικό πρακτορείο.

Οι αστυνομικοί απώθησαν τους διαδηλωτές προς την πλατεία Αριστοτέλους, ωστόσο ο πετροπόλεμος συνεχίστηκε και η ατμόσφαιρα παραμένει τεταμένη.

Ομάδες νεαρών βρίσκονται συγκεντρωμένες μεταξύ Μητροπόλεως και Τσιμισκή και έχουν ανάψει φωτιές στο πλακόστρωτο. Τρεις κεντρικοί οδοί -Εγνατία, Τσιμισκή και Μητροπόλεως- είναι κλειστές, καθώς στο οδόστρωμα υπάρχουν αναποδογυρισμένοι κάδοι που φλέγονται.

Ένταση και στο Ηράκλειο

Κατά την διάρκεια της μεγάλης διαδήλωσης στο Ηράκλειο Κρήτης, νεαροί έσπασαν τα τζάμια στην είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου στη Λεωφόρο Δικαιοσύνης.

Επιθέσεις με πέτρες και ξύλα στα γραφεία δύο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, του Βασίλη Κεγκέρογλου στην πλατεία Ελευθερίας και του Μ. Στρατάκη στην πλατεία Κορνάρου.

Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν με μολότοφ τζιπ της αστυνομίας και δέχτηκαν δακρυγόνα.

Επιθέσεις στην Κέρκυρα

Περίπου 500 διαδηλωτές στην Κέρκυρα εισέβαλαν στα γραφεία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Ά. Γκερέκου, και της ΝΔ, Ν. Δένδια, μετά το τέλος της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στις έξι το απόγευμα στην κεντρική πλατείας της πόλης. Οι αστυνομικοί δεν μπόρεσαν να τους σταματήσουν και αφού έσπασαν τις πόρτες των γραφείων κατάστρεψαν ό,τι βρήκαν μέσα στους χώρους.

Και στο Αγρίνιο

Νεαροί εισέβαλαν στο γραφείο του υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Θάνου Μωραΐτη, και τα έκαναν γυαλιά-καρφιά.

Προβοκάτσια καταγγέλλει το ΚΚΕ

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, η Αλέκα Παπαρήγα κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκίνηση των επεισοδίων: «Το μεγαλύτερο μέρος των κουκουλοφόρων, ο βασικός πυρήνας, είναι δικοί σας μηχανισμοί. Καθαρά πράγματα» είπε, και εκτίμησε ότι ο αριθμός των διαδηλωτών έφτασε τους 50.000.

«Κυριολεκτικά βούλιαξε η Αθήνα, παρά τον κακό καιρό, παρά τις καταιγίδες και παρά το ότι έβρεχε τις περισσότερες ώρες. Και έρχεται ο κ. Βενιζέλος, ή δεν θυμάμαι ποιος δικαιολόγησε αυτή την φοβερή χρήση δακρυγόνων, κρότου-λάμψης, γιατί λέει υπήρχαν 50 κουκουλοφόροι. Και ακριβώς αυτό είναι το σχέδιό σας, να γίνει υγειονομική ζώνη το Σύνταγμα» είπε.

ΣΥΡΙΖΑ: «Να σταματήσει ο χημικός πόλεμος»

«Να σταματήσει τον χημικό πόλεμο που έχει εξαπολύσει εναντίον των διαδηλωτών», αξίωσε από την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ο κ. Λαφαζάνης κατήγγειλε πως οι διαδηλωτές εναντίον του Μνημονίου, μεταξύ των οποίων και οι Μίκης Θεοδωράκης και Μανώλης Γλέζος, αντιμετωπίζουν προβλήματα από τα χημικά της Αστυνομίας - και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «προσπαθεί να κερδοσκοπήσει στην Ελλάδα και διεθνώς, με τις εικόνες από την πλατεία Συντάγματος».

Ο Ιατρικός Σύλλογος για τα χημικά

Τη χρήση χημικών με επιβλαβείς ουσίες καταγγέλλουν η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών(ΙΣΑ). Καλούν τις εισαγγελικές αρχές «να εξετάσουν πως οι ανήμποροι συμπολίτες που έλαβαν μέρος σε μια ειρηνική διαδήλωση, υπέστησαν την όποια επιβάρυνση από την εισπνοή των επιβλαβών αυτών ουσιών».
Επιστολή σε Παπουτσή-Γερουλάνο

Επιστολή στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή και στον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο, σχετικά με τα έκτροπα της Κυριακής στο κέντρο της Αθήνας, απέστειλε ο σύνδεσμος Ελλήνων τουριστικών πρακτόρων «Hatta» ζητώντας, όπως τονίζει, την υπεύθυνη απάντηση της πολιτείας.

Ο σύνδεσμος κάνει λόγο για τεράστια δυσφήμηση της χώρας μας σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη χρονική περίοδο κατά την οποία γίνονται προ-κρατήσεις για το 2012.

Σημειώνει επίσης ότι η διεθνής κοινότητα, έγινε για άλλη μια φορά, μάρτυρας, όχι μόνο απαράδεκτων εικόνων από τη βεβήλωση του ιερού βράχου της Ακρόπολης και τις τεράστιες καταστροφές στο κέντρο της πρωτεύουσας, αλλά και της ολιγωρίας των κρατικών αρχών να αποτρέψουν αυτά τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα.

Ο «Hatta» ζητά μια υπεύθυνη απάντηση για τα γεγονότα από την πολιτεία και ρωτά ποιος σχεδιασμός και ποια μέτρα είχαν ληφθεί για να αποφευχθούν ανάλογα έκτροπα, ποιες οδηγίες είχαν δοθεί στο προσωπικό φύλαξης της Ακρόπολης και αν διενεργήθηκε έρευνα για τον τρόπο που έγινε η «είσοδος» στον ιερό βράχο.