Leoforeia.gr | Forum

Πλήρης Έκδοση: [NewsIt.gr] "Κλειδώνουν" την Πέμπτη τα νέα μέτρα μέχρι το 2015
Επί του παρόντος βλέπετε μία λιτή έκδοση του περιεχόμενού μας. Θέαση πλήρης έκδοσης με κατάλληλη διάταξη.
- Την Πέμπτη η κρίσιμη συνάντηση Λουκά Παπαδήμου με την τρόικα
- Δείτε αναλυτικά το περίγραμμα των μέτρων που ζητά η τρόικα για ιδιωτικό και δημόσιο τομέα
- Στόχος τους η Ελλάδα να έχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2012 400 εκατ. ευρώ
- Τα μέτρα που θα ζητήσει η τρόικα αθροίζονται σε 13 δισεκατομμύρια ευρώ


Πραξιτέλης Σαραντόπουλος

Την Πέμπτη οριστικοποιούνται τα μέτρα για την περίοδο 2012-2015 και τα οποία αντιστοιχούν στο 6,1% του ΑΕΠ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου με την τρόικα, μέτρα που πρόκειται να συμπεριληφθούν στο μνημόνιο του PSI, αλλά και στα μέτρα, προκειμένου να κυρωθεί η νέα δανειακή σύμβαση ίσως τον Μάρτιο.

Η τρόικα παραδέχεται ότι τόσο τα μέτρα που αποφασίστηκαν τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο αποδείχθηκαν ανεπαρκή για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, αλλά φυσικά δεν γίνεται κουβέντα για ευθύνες δικές τους, αλλά αντίθετα ρίχνουν το βάρος στις δυσμενείς μακροοικονομικές εξελίξεις, τις αδυναμίες του ελληνικού φοροεισπρακτικού μηχανισμού και τις καθυστερήσεις της ελληνικής κυβέρνηησης.

Η τρόικα μετά από τις εξελίξεις αυτές, θεωρούν πως για να μπορέσει η Ελλάδα να έχει τους επόμενους μήνες πρωτογενές πλεόνασμα, χρειάζεται και νέα δέσμη μέτρων, και μάλιστα διπλάσια σε σχέση με αυτά που είχαν αποφασιστεί τον Οκτώβριο και τα οποία αποτελούσαν το 3,2% του ΑΕΠ έως το 2015.

Με τα νέα αυτά μέτρα η τρόικα ευελπιστεί η ελληνική κυβέρνηση να εισπράξει αθροιστικά 13 δισεκατομμύρια ευρώ, θα καλυφθούν τα πολλά κενά στον προϋπολογισμό και οι όποιες υστερήσεις εσόδων παρουσιάζονται για το 2012. Έτσι με αυτό τον τρόπο υπολογίζουν πως η Ελλάδα θα καταγράψει έως το τέλος του 2012 πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ.

Όλα αυτά τα μέτρα θα εξετασθούν με λεπτομέρεια την Πέμπτη στη συνάντηση του κ. Παπαδήμου με την τρόικα, προκειμένου αρχικά η Ελλάδα να λάβει τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, αλλά και για να υπογραφτεί τελικά η δανειακή σύμβαση.

Τα βασικά σημεία ή μέτρα που ζητά η τρόικα είναι τα εξής:

ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΚΟ

- Οι ωριμάνσεις μισθών
- Η έλλειψη σύνδεσης των αποδοχών με την επίδοση του εργαζομένου
- Οι πολλαπλές παροχές με βάση τις συλλογικέρς συμβάσεις εργασίας και τα προβλεπόμενα από τις εθνικές συμβάσεις.
- Η ανελαστικότητα σε ό,τι αφορά τον τόπο εργασίας
- Οι υπερωρίες, που είναι περισσότερες και ακριβότερες σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα
- Οι πιο υψηλές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης

ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

- Κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που η τρόικα θεωρεί ότι προκαλεί δυσκαμψίες και για αυτό το λόγο προτείνει την κατάργησή του και να δοθεί το δικαίωμα στις επιχειρήσεις να δίνουν με τη μορφή μπόνους χρήματα στους εργαζόμενους αλλά προαιρετικά και μετά από ατομικές συμφωνίες εργοδοτών και εργαζομένων.

- Ζητούν όλες οι συλλογικές συμβάσεις που λήγουν να μετατρέπονται σε ιδιωτικές σε περίπτωση που περάσουν έξι μήνες και δεν ανανεωθούν.

- Η τρόικα είναι αντίθετη με τις απαγορεύσεις της υπερωριακής απασχόλησης, της απασχόλησης το Σαββατοκύριακο και ζητά ελαστικοποίηση του χρόνου απασχόλησης. Μάλιστα, ζητούν η μείωση του ωραρίου μέσω της μερικής απασχόλησης να γίνεται μόνο με μείωση ημερών και όχι των ωρών της ημερήσιας απασχόλησης.

- Η τρόικα ζητά επίσης κατάργηση των περιορισμών στις προσλήψεις και τις απολύσεις.

- Ελαστικοποίηση των μηχανισμών μεσολάβησης και διαιτησίας, τους οποίους χαρακτηρίζουν χρονοβόρους.

- Η τρόικα ζητά την υιοθέτηση διαδικασιών που εφαρμόζονται στα ειδικά φορολογικά δικαστήρια προκειμένου να μην είναι τόσο χρονοβόρες οι δικαστικές διαδικασίες.

Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και το νέο "φιρμάνι" της τρόικας για τις αποκρατικοποιήσεις όπου οι καθυστερήσεις έχουν προκαλέσει σοβαρή δυσαρέσκεια και έτσι πλέον ζητούν να πουληθούν ό,τι υπάρχει και γρήγορα.