Leoforeia.gr | Forum

Πλήρης Έκδοση: [Nooz.gr] Το Ιράν απειλεί να κλείσει τις στρόφιγγες πετρελαίου
Επί του παρόντος βλέπετε μία λιτή έκδοση του περιεχόμενού μας. Θέαση πλήρης έκδοσης με κατάλληλη διάταξη.
Στο "κόκκινο" η ένταση μεταξύ Δύσης και Ιράν, μετά την ευρωπαϊκή απόφαση για εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο. Το Ιράν απειλεί τώρα να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ και να αφήσει τον κόσμο χωρίς πετρέλαιο.

Πλήγμα για τη χώρα μας απ' το εμπάργκο που θα εφαρμοστεί από τον Ιούλιο.

Ανώτατοι ιρανοί αξιωματούχοι απείλησαν ότι η Ισλαμική Δημοκρατία θα μεταφέρει πολεμικά πλοία στο Ορμούζ ώστε να "μπλοκάρει" την διακίνηση πετρελαίου μέσω του Κόλπου, από όπου διακινείται το ένα πέμπτο του παραγόμενου πετρελαίου.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν προειδοποιήσει με τη σειρά τους ότι μία τέτοια κίνηση εκ μέρους του Ιράν, θα τους προκαλέσει να λάβουν άμεση δράση. Ήδη το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln, μαζί με βρετανικά και γαλλικά πολεμικά πλοία μετακινήθηκαν τα προηγούμενα 24ωρα στον Κόλπο, χωρίς να υπάρξει επεισόδιο.

Απρόθυμο "ναι" από Ελλάδα

Προβληματισμός για τις επιπτώσεις από την επιβολή εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο, από 1ης Ιουλίου, επικρατεί στην ελληνική αγορά καυσίμων, καθώς η Ελλάδα καλύπτει σημαντικό μέρος των αναγκών της σε αργό από το Ιράν.

Επιπτώσεις πάντως έχουν ήδη φανεί στους καταναλωτές τις τελευταίες ημέρες, καθώς η άνοδος των διεθνών τιμών των καυσίμων, ενόψει της επιβολής του εμπάργκο, σε συνδυασμό με την ισχυροποίηση του δολαρίου έναντι του ευρώ, είχαν ως αποτέλεσμα την άνοδο και των λιανικών τιμών.

Ενδεικτικά, η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται σήμερα στο 1,705 ευρώ ανά λίτρο, και έχει αυξηθεί σχεδόν 8 λεπτά από τα μέσα Δεκεμβρίου. Αντίστοιχα το πετρέλαιο θέρμανσης (μέση τιμή) διαμορφώνεται στο 1,01 ευρώ από 95 - 97 λεπτά που ήταν τον Δεκέμβριο.

Το μερίδιο του Ιράν στις προμήθειες των ΕΛΠΕ φθάνει στο 20 με 22% και έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης στη χώρα, καθώς το Ιράν είναι η μόνη χώρα που κάνει πίστωση στην Ελλάδα.