Leoforeia.gr | Forum

Πλήρης Έκδοση: [Ζούγκλα] Δώδεκα μήνες χωρίς τρένο η Φλώρινα
Επί του παρόντος βλέπετε μία λιτή έκδοση του περιεχόμενού μας. Θέαση πλήρης έκδοσης με κατάλληλη διάταξη.
Εδώ και ένα χρόνο, οι κάτοικοι της Φλώρινας δυσκολεύονται ιδιαίτερα να κινηθούν καθώς ο Ο.Σ.Ε., από τις 29 Ιανουαρίου του 2011, έχει κόψει τα δρομολόγια από την Έδεσσα προς την πόλη της Δυτικής Μακεδονίας.

Οι δημότες της ακριτικής πόλης μπορούν να μετακινηθούν μόνο με Ι.Χ. και ΚΤΕΛ γεγονός το οποίο τους δυσκολεύει ιδιαίτερα λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στη περιοχή ειδικότερα τον χειμώνα.

Το συγκεκριμένο θέμα το πρόβαλαν οι δημότες της Φλώρινας δημιουργώντας την κίνηση «Φίλοι Τρένου Φλώρινας». Ο εκπρόσωπος της, κ. Μιχάλης Πετράκος, μιλώντας στη zougla.gr, τονίζει ότι πλέον η μετακίνηση τους έχει γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνη και ακριβή.

«Οι συνθήκες εδώ τους μήνες του χειμώνα είναι ακραίες και φοβόμαστε, εκτός αυτού όμως μας έχει τσακίσει η αύξηση στις τιμές των καυσίμων, τα διόδια της Εγνατίας και η αυξημένη τιμή του εισιτηρίου στα ΚΤΕΛ» τονίζει.

Διακοπή... λόγω κρίσης

Οι αρμόδιοι του Ο.Σ.Ε. παραδέχτηκαν πως ήταν λάθος η κίνηση να κοπούν τα δρομολόγια προς την Φλώρινα, επισημαίνοντας ότι για τις περικοπές των συρμών φταίει η οικονομική πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια λόγω μνημονίου. Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος σιδηροδρομικός σταθμός δεν επιβάρυνε ιδιαίτερα τα ταμεία του οργανισμού.

Η κίνηση «Φίλοι Τρένου Φλώρινας» μετά από μια σειρά κινητοποιήσεων που έλαβαν χώρα το 2011 πήραν πολλές δεσμεύσεις από τους αρμόδιους φορείς, οι οποίοι έδειξαν κάποια πρόθεση να λύσουν το πρόβλημα, ωστόσο η κατάσταση δεν άλλαξε.

Μια πόλη φοιτητών χωρίς τρένο

Μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται και στην μετακίνηση των χιλιάδων φοιτητών που σπουδάζουν στη Φλώρινα, καθώς στη πόλη λειτουργούν τέσσερα τμήματα Πανεπιστημίου και τρία τμήματα Τ.Ε.Ι.

Εδώ και ένα χρόνο πολλοί είναι οι φοιτητές που έχουν ζητήσει να σταματήσουν τις σπουδές τους αφού στερούνται την δυνατότητα ασφαλούς και οικονομικής μεταφοράς από και προς την ακριτική πόλη.

Αυτό έχει αντίκτυπό και στην οικονομία διότι μεγάλο μέρος του τζίρου των καταστημάτων οφείλεται στην παρουσία των φοιτητών.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν φοιτητές που λένε πως δε θα πήγαιναν για σπουδές στη Φλώρινα εάν ήξεραν τη κατάσταση που επικρατεί στη πόλη με τα τρένα. Το μόνο μέσο για να πάνε οι φοιτητές στο σπίτι τους είναι το ΚΤΕΛ το οποίο και αυτό μειώνει δρομολόγια. Ειδικότερα οι φοιτητές που πήγαν στη Φλώρινα για σπουδές απ’ τη νότια Ελλάδα έχουν πολύ περιορισμένη πρόσβαση, καθώς δεν έχουν ούτε λεφτά, ούτε ΙΧ για να κινηθούν» αναφέρει ο κ. Πετράκος.

Υποσχέσεις όμως υπάρχουν

Παρ’ ότι οι κάτοικοι της πόλης έχουν προσπαθήσει επανειλημμένα να βρουν κάποια λύση, ζητώντας ακόμα και τοπική χρηματοδότηση προκειμένου να επανέλθει η σιδηροδρομική γραμμή, η κατάσταση παραμένει ως έχει.

«Είναι πολύ σημαντικό πως τα δυο πράγματα που χρειαζόμαστε είναι πλήρη δρομολόγια και οικονομική τιμή εισιτήριων. Έχουμε κάνει μια τεράστια προσπάθεια να επαναλειτουργήσει το τρένο. Αναμένουμε να πραγματοποιηθούν οι ανεπίσημες υποσχέσεις που μας δόθηκαν. Σε περίπτωση που οι αρμόδιοι φορείς δεν κάνουν πραγματικότητα τα όσα μας έταξαν θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις » καταλήγει ο εκπρόσωπος των «φίλων τρένου Φλώρινας».