Leoforeia.gr | Forum

Πλήρης Έκδοση: [Ημερησία] Προθεσμία 15 ημερών για έργα 400 εκατ. ευρώ
Επί του παρόντος βλέπετε μία λιτή έκδοση του περιεχόμενού μας. Θέαση πλήρης έκδοσης με κατάλληλη διάταξη.
Με απένταξη από τα επιχειρησιακά προγράμματα του υπουργείου Περιβάλλοντος και μεταφορά των πόρων αλλού απειλούνται άμεσα έργα σε όλη τη χώρα, συνολικής αξίας 400 εκατ. ευρώ.

Οπως είπε χτες ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου πρόκειται για έργα που δεν εμφανίζουν καμιά πρόοδο και συνιστούν κίνδυνο απώλειας πόρων για τη χώρα. Ο ίδιος απέφυγε να αναφερθεί συγκεκριμένα στα έργα αυτά, καθώς δεν έχουν ενημερωθεί οι ενδιαφερόμενοι φορείς. Οι δικαιούχοι θα λάβουν ειδοποιήσεις με χρονική προθεσμία 15 ημερών για να εμφανίσουν κάποια εξέλιξη.

Τα έργα είναι ενταγμένα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ).

Εξάλλου, ο υπουργός επανέλαβε πως οι τέσσερις διαγωνισμοί για τη διαχείριση απορριμμάτων της Αττικής θα προκηρυχθούν ως έργα ΣΔΙΤ στις αρχές Φεβρουαρίου. Αναφορικά με την πρόοδο του ΕΠΠΕΡΑΑ, τα έργα που έχουν ενταχθεί είναι προϋπολογισμού 3,3 δισ. ευρώ. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012 αναμένονται να προχωρήσουν, μεταξύ άλλων, η ένταξη έργων:

Αποκατάστασης 250 χωματερών, προϋπολογισμού της τάξης των 150 εκατ. ευρώ (παραμένουν σε λειτουργία ενενήντα χωματερές, αλλά ο υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι δεν θα επιβληθούν τελικά πρόστιμα).

Διαχείρισης υγρών αποβλήτων για Οικισμούς Γ' Προτεραιότητας, προϋπολογισμού 800 εκατ. ευρώ. Το ΥΠΕΚΑ προτείνει την αύξηση των πόρων του Προγράμματος στο Ταμείο Συνοχής κατά 400 - 450 εκατ. ευρώ όσον αφορά τη δημόσια δαπάνη και στο πλαίσιο αυτό συζητά την ένταξη στο εν λόγω Πρόγραμμα έργου 400 εκατ. ευρώ για τη δεύτερη φάση του Μετρό της Θεσσαλονίκης.

Σχετικά με τη μόλυνση του Ασωπού και την επιστολή που έχει αποστείλει το Συμβούλιο της Ευρώπης για τις καθυστερήσεις αποκατάστασης η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ παραδέχθηκε ότι δεν είναι ευχαριστημένη με την πρόοδο των έργων, πρόσθεσε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις για προβλήματα υγείας, χωρίς, ωστόσο, να αναφέρει βάσει ποίων στοιχείων προκύπτει αυτό.