Leoforeia.gr | Forum

Πλήρης Έκδοση: [Πρώτο Θέμα] Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Έβρος
Επί του παρόντος βλέπετε μία λιτή έκδοση του περιεχόμενού μας. Θέαση πλήρης έκδοσης με κατάλληλη διάταξη.
Πλημμύρες σε Φθιώτιδα - Διακοπές ρεύματος σε Μακεδονία

Κρίσιμη για την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, παραμένει η κατάσταση στον Έβρο, καθώς συνεχίζεται η αυξημένη εισροή νερών στην ελληνική κοίτη του ποταμού, από την Βουλγαρία,

Ήδη από χθες αργά το βράδυ, με απόφαση του Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας Θεόδωρου Μπούφη, η περιφερειακή ενότητα Έβρου έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Μετά τα μεσάνυχτα πραγματοποιήθηκε προληπτική εκκένωση σπιτιών στο Ορμένιο, δίπλα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, καθώς τα νερά του ποταμού Έβρου, έφθασαν μέχρι την πλατεία του χωριού. Συνολικά μετακινήθηκαν 15 άτομα, τα οποία και θα φιλοξενηθούν σε συγγενικά τους πρόσωπα ή ξενοδοχεία της περιοχής. Στο σημείο βρίσκονται ο περιφερειάρχης ΑΜΘ, οχήματα και άνδρες της πυροσβεστικής, του Στρατού, της Αστυνομίας, του δήμου Ορεστιάδας και εθελοντικές ομάδες διάσωσης.

Ταυτόχρονα και ενώ τα πλημμυρικά φαινόμενα είναι σε εξέλιξη, υπάρχει ετοιμότητα για προληπτική εκκένωση των χωριών, Δίκαια, Νέα Βύσσα, παρόχθιες οικίες των Μαρασίων και της παλιάς (κάτω) Σαγήνης Ορεστιάδας, καθώς επίσης, του Πυθίου και Πραγγίου.

Σύμφωνα με τη διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας ΑΜΘ, λόγω τη συνεχούς αύξησης των ποσοτήτων νερού που εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια από τη Βουλγαρία, δια του ποταμού Έβρου και των παραποτάμων 'Αρδα και Τούντζα, είναι βέβαιο ότι τις επόμενες ώρες θα παρατηρηθούν φαινόμενα κατακλυσμού σε όλα σχεδόν τα παρέβρια χωριά, σταδιακά, από βορρά προς Νότο.

Ήδη, με επείγουσα ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας καλούνται οι κάτοικοι των παρόχθιων δήμων του Έβρου να απομακρύνουν αμέσως, αγροτικό εξοπλισμό, ζώα και κάθε χρήσιμο περιουσιακό στοιχείο στις επικίνδυνες για πλημμύρες ζώνες, να μη βρίσκονται μόνοι τους σε αγροικίες και να μην πλησιάζουν τα αναχώματα.

Στο μεταξύ, ασθενείς χιονοπτώσεις σημειώνονται σε όλο το νομό Έβρου, με τα σχολεία στο Σουφλί να είναι κλειστά.

Σε λίμνη μετατράπηκε μεγάλο τμήμα του κάμπου της Λαμίας από την υπερχείλιση του Σπερχειού ποταμού, φαινόμενο που είχε να παρατηρηθεί για περισσότερο από δέκα χρόνια. Η συνεχής χιονόπτωση κατέβασε εκατομμύρια κυβικά νερό με αποτέλεσμα οι όχθες του ποταμού να μην καταφέρουν να το συγκρατήσουν.

Χιλιάδες στρέμματα πλημμύρισαν και η κυκλοφορία στο επαρχιακό δίκτυο μετατράπηκε σε εφιάλτη.

Λίγο μετά τις 7 το πρωί, τρία άτομα με δύο αυτοκίνητα που επιχείρησαν να περάσουν τον επαρχιακό δρόμο Λαμίας Υπάτης, παρασύρθηκαν με τα οχήματά τους από τα ορμητικά νερά που είχαν καλύψει το οδόστρωμα, ξέφυγαν από τον δρόμο και εγκλωβίστηκαν. Χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής με ειδικό μηχάνημα για να μεταφερθούν χωρίς προβλήματα έξω από τα παγωμένα νερά.

Η αστυνομία έχει αποκλείσει την κυκλοφορία από το πρωί σε αρκετά τμήματα του επαρχιακού δικτύου, απ΄όπου διέρχονται είτε χείμαρροι, είτε ο Σπερχειός, λόγω των έντονων πλημμυρικών φαινομένων.

Εξάλλου, αρκετά χωριά της Φθιώτιδας παραμένουν από χθες το βράδυ χωρίς ρεύμα μετά τους δυνατούς ανέμους και την παρατεταμένη έντονη βροχόπτωση, που προκάλεσαν προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Για την αποκατάστασή τους εργάζονται πυρετωδώς συνεργεία της ΔΕΗ.

Σήμερα, από τις πρώτες πρωινές ώρες άρχισε χιονόπτωση, με ιδιαίτερη ένταση, στα βόρεια του νομού, στην περιφέρεια Δομοκού. Τα σχολεία στην περιοχή δεν λειτουργούν.

Όλη νύχτα η κυκλοφορία γινόταν με αλυσίδες. Εκχιονιστικά της Περιφέρειας Στερεάς έχουν ρίξει τόνους αλάτι για να κρατήσουν την κυκλοφορία ανοιχτή.

Παρόμοιες συνθήκες επικρατούν και στους δρόμους Λαμίας - 'Αμφισσας και Λαμίας - Καρπενησίου, όπου τα μηχανήματα ρίχνουν αλάτι για να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς.

Μεγάλα προβλήματα στην παροχή ρεύματος έχει προκαλέσει η κακοκαιρία καθώς λόγω των ισχυρών ανέμων κόβονται συνεχώς τα καλώδια της ΔΕΗ. Από χθες το απόγευμα, οπότε άρχισαν να πνέουν ισχυροί άνεμοι, εκατοντάδες διακοπές ρεύματος σημειώνονται σε όλες τις περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι εντονότερο στην περιοχή της Αρναίας και του Πολυγύρου όπου παρουσιάζονται βλάβες στην παροχή της μέσης τάσης, τα καλώδια της οποίας περνούν από δασώδεις περιοχές εκτός οικισμών, συνεπώς είναι δύσκολο να επισκευαστούν.

«Οι βλάβες οφείλονται κυρίως στον αέρα καθώς κόβονται τα καλώδια από κλαδιά δέντρων. Επίσης ο αέρας και το χιόνι επικάθονται στους αγωγούς δημιουργώντας μεγάλες δυνάμεις που σπάζουν τους μονωτήρες, τις τραβέρσες και τους στύλους» εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο βοηθός διευθυντή, στην Διεύθυνση της Περιφέρειας Μακεδονίας - Θράκης της ΔΕΗ, Ιορδάνης Αμανατίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι περισσότερες διακοπές ρεύματος οφείλονται σε βλάβες στα καλώδια χαμηλής τάσης, οι οποίες αποκαθίστανται εύκολα. «Μέσα σε δύο με τρεις ώρες επιδιορθώνονται οι βλάβες, επειδή τα καλώδια περνούν από κατοικημένες περιοχές και η προσέγγισή σε αυτά είναι εύκολη» σημειώνει. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, το πρόβλημα δημιουργείται στις περιοχές από όπου περνούν τα καλώδια της μέσης τάσης. Τα συνεργεία της ΔΕΗ δεν έχουν πρόσβαση σε πολλές ορεινές και δασώσεις περιοχές, όπως αυτές της ορεινής Χαλκιδικής και για το λόγο αυτό έχουν ζητήσει τη συνδρομή της υπηρεσίας της Πολιτικής Προστασίας ώστε να ανοίξουν διόδους προς τους πυλώνες και τις κολώνες των καλωδίω