Leoforeia.gr | Forum

Πλήρης Έκδοση: [Η Σημερινή] Κύπρος: μειωμένη επιβατική κίνηση στα λιμάνια
Επί του παρόντος βλέπετε μία λιτή έκδοση του περιεχόμενού μας. Θέαση πλήρης έκδοσης με κατάλληλη διάταξη.
Κατά ενενήντα περίπου χιλιάδες άτομα μειώθηκε φέτος η επιβατική κίνηση στα λιμάνια της Κύπρου, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, γεγονός που αποδίδεται από την Αρχή Λιμένων Κύπρου πρωτίστως στην πολιτική αστάθεια και τις εξελίξεις σε γειτονικές μας χώρες, όπως η Αίγυπτος και η Συρία, αλλά και στη διεθνή οικονομική κρίση. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Αρχής, η συνολική διακίνηση επιβατών μέσω των λιμανιών μας από τις αρχές του 2011 μέχρι και τον περασμένο Οκτώβριο ανήλθε σε 254 χιλιάδες επιβάτες, σε σύγκριση με 346 τους αντίστοιχους μήνες του 2010, σημειώνοντας μια μείωση πέριξ του 25%.

Μείωση λόγω της οικονομικής ύφεσης παρατηρείται στη διακίνηση των φορτίων γενικότερα, αφού η κρίση στην οικονομία είχε ως αποτέλεσμα την κάθετη μείωση των εισαγωγών διαφόρων προϊόντων με προορισμό την κυπριακή αγορά. Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία της Αρχής Λιμένων για την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου του 2011, έχουν εξυπηρετηθεί από το λιμάνι Λεμεσού 2.716 πλοία, σε σύγκριση με 2.844 που είχαν εξυπηρετηθεί την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2010, με τη μείωση να ανέρχεται σε ποσοστό στο 4,5%.

Λιγότερη μείωση στη Λάρνακα

Στο λιμάνι της Λάρνακας έχουν εξυπηρετηθεί 449 πλοία, σε σύγκριση με 483 πλοία, με μείωση 7,4%. Όσον αφορά τη διακίνηση φορτίων, κατά το 2011 έχουν διακινηθεί μέσω των λιμανιών συνολικά 3,8 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι σε κυπριακό φορτίο, σε σύγκριση με 3,4 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2010, δηλαδή σημειώθηκε μείωση 2,26%.