Leoforeia.gr | Forum

Πλήρης Έκδοση: [Ελευθεροτυπία] Αθωωτική η απόφαση για την αεροπορική εταιρεία «Ήλιος»
Επί του παρόντος βλέπετε μία λιτή έκδοση του περιεχόμενού μας. Θέαση πλήρης έκδοσης με κατάλληλη διάταξη.
Οργή στους συγγενείς των θυμάτων προκάλεσε η αθωωτική απόφαση του Κακουργιοδικείου στους υπεύθυνους της αεροπορικής εταιρείας «Ήλιος», αεροσκάφος της οποίας συνετρίβη στις 14 Αυγούστου του 2005 στο Γραμματικό Αττικής, με 121 θύματα.

Σύμφωνα με το Κακουργιοδικείο, το κατηγορητήριο για τον εκτελεστικό πρόεδρο της εταιρείας Ανδρέα Δράκο, την εταιρεία «ΗΛΙΟΣ» ως νομικό πρόσωπο, τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Δημήτρη Πανταζή, τον διευθυντή Πτητικών Προτύπων, Γιώργο Κικκίδη και τον Βούλγαρο αρχιπιλότο της εταιρείας, Γιάνκο Στοϊμένοφ, «είναι ατεκμηρίωτο, αφού δεν υπάρχει μαρτυρία, η οποία να τους συνδέει με την τραγωδία».

Στο άκουσμα της απόφασης, οι συγγενείς των θυμάτων φώναζαν "αίσχος", ενώ αρκετοί ξέσπασαν σε λυγμούς.

Οι κατηγορούμενοι έρχονταν αντιμέτωποι με 1.190 κατηγορίες για αδικήματα, που έκαναν λόγο για ανθρωποκτονία και πρόκληση θανάτου εξ αμελείας.

Η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης είχε αρχίσει τον Σεπτέμβριο του 2009.
Σχεδόν επτά χρόνια μετά το δυστύχημα με το αεροσκάφος της εταιρείας ΗΛΙΟΣ στο Γραμματικό, που κόστισε τις ζωές 121 ανθρώπων, η ελληνική Δικαιοσύνη εξέδωσε την ετυμηγορία της καταδικάζοντας, ερήμην τους, τους υπευθύνους της εταιρείας για την τραγωδία.

Μετά από πολύμηνη διαδικασία το Τριμελές Πλημμελειοδικείο καταδίκασε σε πολυετείς ποινές φυλάκισης τρία στελέχη της ΗΛΙΟΣ και τον μηχανικό που είχε ελέγξει το μοιραίο Boeing 737 που συνετρίβη το μεσημέρι της 14ης Αυγούστου 2005, στο Γραμματικό Αττικής, προερχόμενο από Κύπρο.

Πρόκειται για τους Δημήτρη Πανταζή διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Γιώργο Κικκίδη διευθυντή Πτητικών Επιχειρήσεων, Γιάνκο Στοϊμένοφ αρχιπιλότο και τον μηχανικό 'Αλαν Ίργουϊν, απόντες όλοι από το δικαστήριο.

Οι τρεις πρώτοι ομόφωνα κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία από ενσυνείδητη αμέλεια, ενώ ο μηχανικός, επίσης ομόφωνα, για ανθρωποκτονία από ασυνείδητη αμέλεια.

To δικαστήριο, ομοφώνως, αρνήθηκε να αναγνωρίσει τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, που ζήτησαν οι εκπρόσωποι των κατηγορουμένων .

Συνολικά το δικαστήριο, στον καθένα, επέβαλε ποινή φυλάκισης 123 ετών, με ποινή βάσης τα 3 έτη, για το πρώτο θύμα, και επιπλέον 1 έτος για κάθε ανθρώπινη ζωή που χάθηκε στην αεροπορική τραγωδία. Εκτιτέα από αυτά είναι τα 10 έτη.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα τα τρία στελέχη της εταιρείας «αφενός παρέλειψαν, αν και όφειλαν, να αναθέσουν την πτήση σε χειριστές κατάλληλους και ικανούς και αφετέρου να απαγορεύσουν στους δύο πιλότους της μοιραίας πτήσης να την πραγματοποιήσουν».

Οι δικαστές του Συμβουλίου που εξέδωσαν το βούλευμα, από την μελέτη της ογκώδους δικογραφίας, δέχθηκαν ότι οι δύο κυβερνήτες του αεροσκάφους ,που χάθηκαν με τους επιβαίνοντες όταν αυτό κατέπεσε, δεν έπρεπε να είχαν επιλεγεί από τους αρμόδιους της εταιρείας, καθώς ο κυβερνήτης «εμφάνιζε προβλήματα συμπεριφοράς, συντονισμού και συνεργασίας με τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος», ο δε συγκυβερνήτης «εμφάνιζε αδυναμία στην εκτέλεση διαδικασιών τις οποίες εκτελούσε βιαστικά και χωρίς να τηρεί τα προβλεπόμενα».

Ο καταδικασθείς μηχανικός, σύμφωνα με το κατηγορητήριο σε βάρος του, την επίμαχη μέρα, πριν την πτήση, διενήργησε μη προγραμματισμένο έλεγχο στο πλαίσιο του οποίου «αφού επιχείρησε να πραγματοποιήσει έλεγχο διαρροής πίεσης θαλάμου, μετακινώντας τον επιλογέα τρόπου συμπίεσης από την θέση "auto" στην "manual" , δεν τον επανέφερε όταν ολοκλήρωσε την διαδικασία, όπως θα έπρεπε, από την χειροκίνητη λειτουργία στην αυτόματη».

Η δίκη για την υπόθεση ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο, λίγες μόνο ημέρες μετά την κατά πλειοψηφία απαλλακτική ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, που έκρινε ότι το κατηγορητήριο σε βάρος των υπευθύνων της ΗΛΙΟΣ είναι ατεκμηρίωτο, καθώς απουσιάζει μαρτυρία που να τους συνδέει με την τραγωδία. Κατά της απόφασης αυτής έχει καταχωρηθεί έφεση του γενικού εισαγγελέα, που την θεωρεί εσφαλμένη και η υπόθεση έχει οριστεί σε ακρόαση στις αρχές Μαΐου.
Χρηματική εγγύηση για τα τέσσερα διοικητικά στελέχη της εταιρείας

Την αναστολή εκτέλεσης των ποινών που επέβαλε νωρίτερα, αποφάσισαν τα μέλη του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών στους τέσσερις καταδικασθέντες, υπευθύνους της αεροπορικής εταιρίας ΗΛΙΟΣ, για το μοιραίο δυστύχημα που κόστισε τις ζωές των 123 επιβαινόντων, όταν αεροπλάνο της συνετρίβη στο Γραμματικό στις 14 Αυγούστου 2005.

Συγκεκριμένα, το Πλημμελειοδικείο επέβαλε στους Δημήτρη Πανταζή Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΗΛΙΟΣ, Γιώργο Κικκίδη Διευθυντή Πτητικών Επιχειρήσεων, Ιάνκο Στοιμένοβ Αρχιπιλότο και Άλαν Ίργουιν μηχανικό, καταδίκη ενός χρόνου για κάθε απώλεια ζωής, συν τρία χρόνια ποινή βάσης, που αφορά την ενοχή τους για ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

Συνολικά το δικαστήριο, στον καθένα επέβαλε ποινή φυλάκισης 123 ετών, με ποινή βάσης τα 3 έτη, για το πρώτο θύμα και επιπλέον 1 έτος για κάθε ανθρώπινη ζωή που χάθηκε στην αεροπορική τραγωδία. Εκτιτέα από αυτά είναι τα 10 έτη.

Τα μέλη του δικαστηρίου στη συνέχεια αποσύρθηκαν για να εξετάσουν κατά πόσον η ποινή θα είναι εξαγοράσιμη, όπως ζήτησαν οι συνήγοροι των καταδικασθέντων και κατά πόσο η ποινή θα έχει ανασταλτικό χαρακτήρα μέχρι την εκδίκαση της έφεσης.

Τελικώς, στην εκτέλεση της ποινής των τεσσάρων, δόθηκε αναστολή, με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 10 χιλιάδων ευρώ στον καθένα, ενώ μία δικαστής που μειοψήφησε ζήτησε την επιβολή εγγύησης 50 χιλιάδων ευρώ και υποχρέωση εμφάνισης δύο φορές τον μήνα στις προξενικές αρχές του τόπου κατοικίας των καταδικασθέντων.