Leoforeia.gr | Forum

Πλήρης Έκδοση: [Πρώτο Θέμα] Πάνω από ένα εκατ. ευρώ οι καταστροφές στην Αθήνα το 2011
Επί του παρόντος βλέπετε μία λιτή έκδοση του περιεχόμενού μας. Θέαση πλήρης έκδοσης με κατάλληλη διάταξη.
Πληρώνουμε «χρυσά» τα … σπασμένα

Πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ υπολογίζεται πως θα στοιχίσει στο Δήμο της Αθήνας η αποκατάσταση των καταστροφών που προκλήθηκαν στις διαδηλώσεις και τις πορείες που πραγματοποιήθηκαν από την αρχή της χρονιάς μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου, μόνο για την αποκατάσταση των καταστροφών που … καταγράφηκαν τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο, δύο άκρως «ταραχώδεις» μήνες για την πρωτεύουσα, ο Δήμος, δηλαδή όλοι μας, θα καταβάλλουμε το ποσόν των 992.000 ευρώ. Συγκεκριμένα τα … σπασμένα του Ιουνίου ανήλθαν στις 612.000 ενώ για τον Οκτώβριο στις 380.000.

Να σημειωθεί πως ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ο τεχνικός έλεγχος για τις καταστροφές του … μηνός Δεκεμβρίου, ενώ δεν έχουν συνυπολογιστεί και τα ποσά από μικρότερης κλίμακας διαδηλώσεις που σημειώθηκαν μέσα στο2011.

Όπως δηλώνει η αντιδήμαρχος οικονομικών της Αθήνας κ. Εύα Κοντοσταθάκου, αν υπολογιστούν όλα, το ποσό των ζημιών θα ξεπεράσει το 1 εκατ. ευρώ.

Οι ζημιές αυτές αφορούν μόνο στα ταμεία του δήμου Αθηναίων καθώς υπάρχουν καταστροφές που την ευθύνη για την αποκατάσταση τους φέρουν το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ, η Αττικό Μετρό και ο ΗΣΑΠ.

Οι καταστροφές αφορούν μαρμάρινα στοιχεία, γωνίες και κράσπεδα, σιντριβάνια, περιμετρικά τοιχία πλατείας, κλιμακοστάσια, βάσεις αγαλμάτων, ασφαλτοτάπητες, κάγκελα, καθίσματα και λοιπά στοιχεία εξοπλισμού. Κατά κύρια βάση οι καταστροφές προκλήθηκαν στις οδούς Αμαλίας, Σταδίου, Β. Σοφίας, Πανεπιστημίου, Φιλελλήνων, Ακαδημίας, Ερμού Βουκουρεστίου, Όθωνος, Γεωργίου και στις πλατείες Ομονοίας, Συντάγματος, Κοραή, Κλαυθμώνος, Κολοκοτρώνη, όπως και στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι πολλές από τις καταστροφές αφορούν και ιστορικής αξίας αντικείμενα όπως είναι τα κλιμακοστάσια τις πλατείας Συντάγματος καθώς τα μάρμαρα είναι τοποθετημένα από την εποχή του Όθωνα.

Η αντιδήμαρχος τονίζει ότι η κατάσταση αυτή αποβαίνει σε βάρος άλλων περιοχών του Δήμου καθώς αποδυναμώνονται τόσο οικονομικά, όσο και από προσωπικό, αφού όλοι και όλα διοχετεύονται για την αποκατάσταση των καταστροφών στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα επιτρέπεται μεν η κάθε μορφής διαμαρτυρία, φτάνει να πραγματοποιείται ειρηνικά και όχι εις βάρος του κοινωνικού συνόλου ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα πάσης φύσεως επεισόδια που πραγματοποιούνται στις διαδηλώσεις εμφανώς προκαλούνται από μεμονωμένες ομάδες με προφανή σκοπούς και στόχους …