Leoforeia.gr | Forum

Πλήρης Έκδοση: [Newscode.gr] H E.E δεν έχει δώσει ακόμα το «πράσινο φως» για τον ΟΣΕ
Επί του παρόντος βλέπετε μία λιτή έκδοση του περιεχόμενού μας. Θέαση πλήρης έκδοσης με κατάλληλη διάταξη.
O πρώτος μήνας κατά τον οποίο η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα εμφανίσει λειτουργικό πλεόνασμα, αναμένεται να είναι ο Δεκέμβριος, μετά το σχέδιο εξυγίανσης που λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο.

Παρόλα αυτά το σχέδιο εξυγίανσης δεν έχει λάβει ακόμη την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία βρίσκει εμπόδια στο ζήτημα των κρατικών ενισχύσεων που περιλαμβάνονται σε αυτό και μεταξύ άλλων αφορούν στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ. Εχει μάλιστα ζητήσει πρόσθετες διευκρινίσεις από την ελληνική πλευρά.

Το θέμα έφερε στην Βουλή με ερώτησή του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος επισημαίνει ότι το σχέδιο προέβλεπε ανάληψη των χρεών του ΟΣΕ από το Δημόσιο με παράλληλη μεταβίβαση της ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ στο Δημόσιο, ως αντιστάθμισμα για την ανάληψη του χρέους.

Όπως όμως τονίζει, η μεταφορά χρεών δεν φαίνεται να είναι απλή υπόθεση, αφού, όπως προκύπτει από την εξέλιξη των πραγμάτων μέχρι σήμερα, ο ΟΣΕ συνεχίζει να είναι "πρωτοφειλέτης" στα δάνεια που έχει συνάψει με τις τράπεζες και οποιαδήποτε αλλαγή της περιουσιακής του κατάστασης θα προκαλούσε προβλήματα στις δανειακές συμβάσεις καθιστώντας τα δάνεια ληξιπρόθεσμα και το ανεξόφλητο ποσό άμεσα απαιτητό.