Leoforeia.gr | Forum

Πλήρης Έκδοση: [Ypodomes.com] Λιμάνι Θεσσαλονίκης: διαγωνισμός για την παραχώρηση τμήματος προβλήτας
Επί του παρόντος βλέπετε μία λιτή έκδοση του περιεχόμενού μας. Θέαση πλήρης έκδοσης με κατάλληλη διάταξη.
Προκήρυξη διαγωνισμού με θέμα την παραχώρηση τμήματος του 4ου Προβλήτα Ζώνης Λιμένος Θεσσαλονίκης με ΣΙΛΟ δημητριακών για την αναβάθμιση και λειτουργία του για περίοδο παραχώρησης εικοσιπέντε (25) ετών διεξάγει ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ).

Ο διαγωνισμός είναι πλειοδοτικός και με κριτήριο ανάθεσης την υψηλότερη οικονομική προσφορά για την επιλογή αναδόχου για την παραχώρηση τμήματος του 4ου προβλήτα της Ζώνης Λιμένος Θεσσαλονίκης με σιλό δημητριακών, έναντι, αφενός μεν αυτοχρηματοδοτούμενης επένδυσης με σκοπό την αναβάθμιση, εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη της υπάρχουσας υποδομής και αφετέρου οικονομικού ανταλλάγματος στην ΟΛΘ ΑΕ.

Η εκτιμώμενη αξία ορίστηκε στα 5.000.000 ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ). Η ημέρα διεξαγωγής του διαγωνισμού είναι στις 6 Φεβρουαρίου 2012. Σημαντικό κριτήριο του διαγωνισμού είναι τόσο η διαχείριση σιλό δημητριακών δυναμικότητας αθροιστικά, τουλάχιστον 8.000 τόνων το 2010 ή 2011 καθώς και η χρηματοοικονομική επάρκεια τους.

Η ΟΛΘ ΑΕ λειτουργεί σήμερα στον Προβλήτα Νο 4 υφιστάμενο συγκρότημα αποθήκης σιλό δημητριακών με πυλώνα φορτοεκφόρτωσης πλοίου, πλησίον του κρηπιδώματος Νο 16 του Λιμένα Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για πολυώροφο κτίριο 12 ορόφων, έτους κατασκευής 1963, χωρητικότητας αποθήκευσης σιτηρών 20 000 τόνων. Η θέση του σιλό προσφέρει:
  • Άμεση φορτοεκφόρτωση πλοίου από τον πυλώνα στο κρηπίδωμα Νο 16. Επαρκές μήκος 320 μέτρων και βάθος 10,10 μέτρων στο κρηπίδωμα 16 για την πλεύριση πλοίων μεταφοράς χύδην φορτίων-σιτηρών. Δυνατότητα χρησιμοποίησης του κρηπιδώματος Νο 17 με μήκος 190 μέτρων και βάθος 11,10 μέτρων για την πλεύριση πλοίων με μεγαλύτερο βύθισμα,
  • Άμεση πρόσβαση στο διεθνές οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο (σύνδεση τόσο στα διευρωπαϊκά δίκτυα -ΠΑΘΕ, Εγνατία, όσο και στους πανευρωπαϊκούς διαδρόμους IV και X),
  • Λειτουργία εντός της ελεύθερης ζώνης τύπου 1 της ΟΛΘ ΑΕ που διευκολύνει τα in transit φορτία,
  • Ασφαλές περιβάλλον αποθήκευσης σιτηρών, με 24ωρο σύστημα παρακολούθησης, σύμφωνα με το εγκεκριμένο σχέδιο ασφάλειας λιμενικής εγκατάστασης του ISPS.

Με τον παρόντα διαγωνισμό έχει αποφασιστεί η παραχώρηση σε ανάδοχο τμήματος του 4ου Προβλήτα, όπου βρίσκεται το υφιστάμενο κτίριο σιλό με πυλώνα και εξοπλισμό φορτοεκφόρτωσης, καθώς επίσης όμορου στο κτίριο υπαίθριου χώρου 2.050 τετραγωνικών μέτρων για την ανέγερση νέου συγκροτήματος μεταλλικών σιλό.

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ

Η παραχώρηση έχει σκοπό την επισκευή και αναβάθμιση του υφιστάμενου σιλό του λιμένος Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τις κατά το δυνατόν καλύτερες διεθνείς προδιαγραφές για το υπάρχον κτίριο, την εγκατάσταση νέου, σύγχρονου συγκροτήματος μεταλλικών σιλό, τον εκσυγχρονισμό και αύξηση του εξοπλισμού φορτοεκφορτώσεως δημητριακών, ώστε να ανταποκριθεί η ΟΛΘ ΑΕ με επιτυχία στον εντεινόμενο λιμενικό ανταγωνισμό και στις προκλήσεις της παρούσης οικονομικής κρίσης.