Leoforeia.gr | Forum

Πλήρης Έκδοση: [Voria.gr] Θετικό σήμα για τη σύνδεση ΟΣΕ - λιμανιού Αλεξανδρούπολης
Επί του παρόντος βλέπετε μία λιτή έκδοση του περιεχόμενού μας. Θέαση πλήρης έκδοσης με κατάλληλη διάταξη.
Την υποστήριξη του υφυπουργού ΥΠΑΑΝ , αρμόδιου για θέματα Ναυτιλίας, Άδωνι Γεωργιάδη, εξασφάλισε ο Οργανισμός Λιμένα Αλεξανδρούπολης, σε δύο καίρια αναπτυξιακά ζητήματα για να μπορέσει, στην πράξη, να γίνει ό,τι έχει χαρακτηριστεί στα χαρτιά, δηλαδή λιμάνι διεθνούς ενδιαφέροντος και, παράλληλα να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ο Υφυπουργός, που παρέστη στην πρώτη ημέρα των εργασιών της συνάντησης του προγράμματος Watermode (logistics -συνδυασμένες μεταφορές), δεσμεύτηκε να υποστηρίξει τον Ο.Λ.Α. Α.Ε. στις προσπάθειες για σύνδεση του container terminal με το δίκτυο του ΟΣΕ , όπως και για την απευθείας σύνδεση με την Εγνατία Οδό.

Επίσης, τάχθηκε υπέρ μίας πρωτοβουλίας που έχει άμεση σχέση με τη «διεθνοποίηση» του λιμανιού και αφορά στην κατάθεση κοινής πρότασης από πέντε λιμάνια, ώστε στο πλαίσιο του προγράμματος Motorways of the Sea, να εκπονηθεί μελέτη συνδυασμένων μεταφορών , θαλάσσιων και σιδηροδρομικών.

«Είμαστε αποφασισμένοι, μετά την απραξία τόσων χρόνων, να εξασφαλίσουμε τα κονδύλια για να φτάσει το δίκτυο του ΟΣΕ μέχρι το νέο προβλήματα των containers. Δεν απαιτείται μεγάλη επένδυση, επειδή οι γραμμές του ΟΣΕ φτάνουν στο λιμάνι. Η επένδυση υπολογίζεται στο 1 εκατ. ευρώ και , έχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα προσπαθήσουμε με οποιοδήποτε τρόπο, από το ΕΣΠΑ, από κονδύλια του ΥΠΥΜΕΔΙ πιθανώς, να γίνει το έργο», τόνισε στη Voria.gr ο διευθύνων σύμβουλος της Ο.Λ.Α. Α.Ε. κ. Χρήστος Σκεύας.

Εν τω μεταξύ, τα συνεργαζόμενα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας, της Κωστάντζας στη Ρουμανία και τα δύο βουλγαρικά, της Βάρνας και του Μπουργκάς, έχουν ετοιμάσει την πρότασή τους για τη χρηματοδότηση μελέτης που θα αφορά τις συνδυασμένες μεταφορές , στο πρόγραμμα Motorways of the Sea και στο πλαίσιο του TransEuropean Network- Transport Sector, M.O.S. Η πρόταση μάλιστα θα υποβληθεί στις αρχές Ιανουαρίου.

Το θέμα της μελέτης έχει αντικείμενο τη σύνδεση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης , με διπλή σιδηροδρομική γραμμή που θα φτάνει μέχρι τα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα και , πιθανώς μέχρι τη Κωστάντζα. Πρόταση που τα πέντε λιμάνια πιστεύουν ότι θα συγκεντρώσει επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ μπορεί να είναι υποψήφια για χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ, Κοινοτικούς πόρους , διεθνείς οργανισμούς.

Η διοίκηση της Ο.Λ.Α. ζήτησε από τον υφυπουργό ΥΠΑΑΝ να υποστηρίξει και την πρόθεσή της για τη δημιουργία στην Αλεξανδρούπολη παραρτήματος του Ινστιτούτου Λιμενικής Κατάρτισης «Εξάντας», ενώ όπως αποκάλυψε στη Voria.gr ο κ. Σκεύας, ο Οργανισμός πιστεύει, ότι σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, μπορεί στο μέλλον να δημιουργηθεί ένα μεταπτυχιακό Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών στη πόλη.