Leoforeia.gr | Forum

Πλήρης Έκδοση: [Ελευθερία] Αντί μισθού, πληρωμή με… ψώνια!
Επί του παρόντος βλέπετε μία λιτή έκδοση του περιεχόμενού μας. Θέαση πλήρης έκδοσης με κατάλληλη διάταξη.
Πληροφορίες και για άλλα παρόμοια περιστατικά * Καταγγελία του συλλόγου εμποροϋπαλλήλων

Νέα... «δυναμική» στις εργασιακές σχέσεις -και στο νόημα της «ανταλλακτικής οικονομίας»- δίνει αλυσίδα λιανεμπορίου τροφίμων της Λάρισας, η οποία, σύμφωνα με καταγγελία του Συλλόγου Υπαλλήλων-Εμποροϋπαλλήλων, ανακοίνωσε στους εργαζομένους της ότι αντί προκαταβολής μισθού, θα έχουν τη δυνατότητα να «ξοδεύουν» το ποσό, που θα τους πιστωνόταν, σε αγορές από τα ράφια της. Μετά το περιστατικό, προ μερικών μηνών, που εταιρία εστίασης προσπάθησε να αντικαταστήσει μέρος του μισθού των υπαλλήλων της με... κουπόνια, σειρά έχουν τα... ψώνια, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν κι άλλα παρόμοια κρούσματα στη Λάρισα.

Σύμφωνα με την καταγγελία του Συλλόγου Υπαλλήλων-Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας, η εν λόγω εταιρία λιανεμπορίου τροφίμων ανακοίνωσε στους εργαζομένους της ότι δεν θα γίνεται κατάθεση του ποσού της προκαταβολής των μισθών τους, αρχής γενομένης από το Νοέμβριο, αλλά θα έχουν τη «δυνατότητα» να κάνουν αγορές από τα ράφια της, με αποδείξεις, έναντι μέρους του μισθού τους. Μάλιστα, σε περίπτωση που δεν «ξοδευτεί» όλο το ποσό της προκαταβολής σε ψώνια, το υπόλοιπο θα πιστώνεται εκ νέου, στην «προκαταβολή» του επόμενου μήνα. Σύμφωνα με την καταγγελία, ο λόγος αυτής της εξέλιξης είναι η έλλειψη ρευστότητας που έχει επικαλεστεί η διοίκηση της συγκεκριμένης εταιρίας και προκειμένου να μην προβεί σε απολύσεις, προκρίνει στους εργαζομένους της τη λύση αυτή.

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικούς μήνες, η διοίκηση του ΕΚΛ είχε προχωρήσει σε καταγγελία αλυσίδας εστίασης που είχε αποφασίσει να προχωρήσει στη διανομή κουπονιών, αντί μέρους του μισθού, στους δικούς της εργαζόμενους –τελικά, το «μέτρο» αυτό δεν προχώρησε. Ωστόσο, υπάρχουν πληροφορίες για ακόμη μία ανάλογη περίπτωση (δηλαδή αντικατάστασης μέρους του μισθού με παροχή σε είδος) στη Λάρισα, ενώ ανάλογα περιστατικά έχουν αναφερθεί και σε άλλες πόλεις της χώρας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΛ, Τάσο Τσιαπλέ, το τελευταίο διάστημα έχουν πολλαπλασιαστεί τα κρούσματα απλήρωτης εργασίας και μάλιστα, μεγαλώνει το διάστημα για το οποίο οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι. Επίσης, πληθαίνουν οι καταγγελίες για παράνομες και άκυρες απολύσεις, με ή χωρίς προειδοποίηση.