Leoforeia.gr | Forum

Πλήρης Έκδοση: [XanthiPress.gr] Πύρινος κλοιός στην ορεινή Ξάνθη
Επί του παρόντος βλέπετε μία λιτή έκδοση του περιεχόμενού μας. Θέαση πλήρης έκδοσης με κατάλληλη διάταξη.
Σοβαρό είναι πλέον το πρόβλημα με τις πυρκαγιές στην ορεινή Ξάνθη, αφού πλέον από το πρωί της Κυριακής προστίθεται νέα πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στο Λειβαδίτη και, ειδικότερα, στην περιοχή της Καλύβας.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής από την Ξάνθη και τους γύρω Νομούς έχουν πλέον διαμοιραστεί στις δύο πυρκαγιές που βρίσκονται μέσα σε δασικές εκτάσεις, αν και βρισκόμαστε στο Μήνα Δεκέμβριο αλλά με παρατεταμένη ανομβρία. Ο Περιφερειάρχης της Πυροσβεστικής Ταξίαρχος Βασίλης Παυλακάκης συντονίζει τις επιχειρήσεις στην ορεινή περιοχή μαζί με το Διοίκητή της ΠΥ Ξάνθης, ενώ σε επικοινωνία βρίσκεται μαζί του και ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της ΑΔΜΘ Κώστας Κοκκολάκης προκειμένου να υπάρχει συντονισμός με το Κέντρο Επιχειρήσεων.

Σε διαρκή επικοινωνία με τους υπεύθυνους είναι από την Αθήνα, όπου βρίσκεται, ο Αν. Υπουργός Ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης που ενημερώνεται για την κατάσταση ενώ το Δημάριο επισκέφθηκε την Κυριακή και ο Βουλευτής της ΝΔ Αλέξανδρος Κοντός. Η κατάσταση εκεί,στη περιοχή του Δημαρίου (στο κυριότερο από τα μέτωπα της συγκεκριμένη φωτιάς), χαρακτηρίζεται δύσκολη. Παρότι οι υπηρεσίες είναι καθησυχαστικές ότι δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές, οι κάτοικοι στο Δημάριο, μετά από μια εβδομάδα που καίει η φωτιά, την εκτιμούν πλέον ως απειλητική. Εν μέσω αναστάτωσης που έχει επικρατήσει στο χωριό, προχώρησαν στην κατασκευή πρόχειρων αντιπυρικών ζωνών. Παρολα αυτά η Πυροσβεστική επισημαίνει ότι η φωτιά είναι έρπουσα και καίει χαμηλά κάτω από το φύλλωμα.

Δεν μπορούν να επιχειρήσουν τα καναντέρ

Τα πυροσβεστικά αεροσκάφη καναντέρ είναι διαθέσιμα αλλά στις όποιες επιχειρήσεις χρησιμοποιήθηκαν μέσα στην εβδομάδα, δεν ήταν αποτελεσματικά λόγω της γεωμορφολογίας αφού η φωτιά εκδηλώνεται σε χαράδρες αλλά και της φύσης της φωτιάς. Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι, μόνο ελικόπτερα θα μπορούσαν να βοηθήσουν αλλά η χώρα δεν διαθέτει τους χειμερινούς μήνες παρά μόνο στη θερινή αντιπυρική περιόδο καθώς είναι ενοικιαζόμενα. Η φωτιά στο Δημάριο δεν εμφανίζει έντονη φλόγα ενώ η επιπρόσθετη δυσκολία είναι το γεγονός ότι οι πυροσβέστες περπατούν τουλάχιστον 1,5 ώρα για να βτάσουν στο μέτωπο της πυρκαγιάς.

Η πυρκαγιά του Λειβαδίτη καίει από το Σάββατο και νέες δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούν και εκεί σε ένα δύσκολο επίσης μέτωπο με τα ίδια χαρακτηριστικά. Οι Oικολογοι Πράσινοι με δήλωση του Χρήστου Λιάρου στο XanthiPress.gr εκφράζουν την ανησυχία τους ενώ επισημαίνουν ότι καίγεται σημαντικό μέρος του δασικού πλούτου, σε περιοχή που χαρακτηρίζεται καταφύγιο την για την άγρια ζωή. Παρά το γεγονός ότι δεν καίγονται δέντρα αλλά η χαμηλή βλάστηση, η οικολογική καταστροφή είναι σημαντική.

«Δείχνει» κυνηγούς ως υπαίτιους ο Ταξίαρχος- Aπάντηση Θ. Καραγιάννη

Όπως δήλωσε στο XanthiPress.gr ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Ταξίαρχος Βασίλης Παυλακάκης, για την εκδήλωσή τους θεωρεί ότι ευθύνονται κυνηγοί.

Απαντώντας μέσα από το XanthiPress.gr o Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Θανάσης Καραγιάννης ανέφερε ότι ,εφόσον η ηγεσία της Πυροσβεστικής αποδίδει με αποδείξεις την αμέλεια στους κυνηγούς, ο ίδιος δεν έχει παρά να καταδικάσει απερίφραστα το γεγονός. Προσθέτει ότι στις τάξεις των κυνηγών υπάρχουν και άνθρωποι που δεν προσέχουν το περιβάλλον αλλά σημειώνει ότι συνολικά οι κυνηγοί της Ξάνθης είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε τέτοια θέματα, συμβάλλοντας μάλιστα έμπρακτα κάθε χρόνο στην εθελοντική πυροπροστασία της περιοχής.

Πάντως, από την πλευρά το Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κώστας Κοκκολάκης, αναφέρει ως πιθανή εκδοχή και την λαθροϋλοτομία από την οποία μπορεί να προκύψει κάποια μικρή φωτιά και, τελικά, αμέλεια που να οδηγήσει στην πυρκαγιά.