Leoforeia.gr | Forum

Πλήρης Έκδοση: [Ypodomes.com] Τραμ Ιωαννίνων: μετά την ολοκλήρωση της β` φάσης ζητείται η συνέχεια
Επί του παρόντος βλέπετε μία λιτή έκδοση του περιεχόμενού μας. Θέαση πλήρης έκδοσης με κατάλληλη διάταξη.
Το Τραμ στα Ιωάννινα είναι ένα όνειρο ανάπτυξης για την ίδια την πόλη. Εδώ και 3 χρόνια γίνεται συστηματική προσπάθεια για να μήν μείνει όνειρο αλλά να περάσει στην πραγματικότητα. Το καλοκαίρι που μας πέρασε παρουσιάστηκε μάλιστα η Β' φάση της μελέτης σκοπιμότητας και βιωσιμότητας του τραμ ενός έργου πνοής που θα συμβάλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών των Ιωαννίνων με την ανάπτυξη νέων, φιλικών προς το περιβάλλον συγκοινωνιακών υποδομών.

Από τότε τα νέα για την ανάπτυξη Τραμ στην πρωτεύουσα της Ηπείρου δεν είναι πολλά αλλά η δουλειά που γίνεται από την Περιφέρεια είναι αθόρυβη. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι το Τραμ είναι στην συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αποδεκτό κα αυτό είναι το μεγαλύτερο "όπλο" για τους φορείς της πόλης προκειμένου να το προωθήσουν.

στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας-Ηπείρου εκπονείται η μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας μέσου σταθερής τροχιάς (τραμ) στα Ιωάννινα. Η μελέτη χωρίζεται σε τρεις φάσεις:

α) Την υφιστάμενη κατάσταση και τις εκτιμήσεις αναγκών και προοπτικές.

β) Την διαμόρφωση, ανάλυση και αξιολόγηση χαράξεων.

γ) Την πολυκριτηριακή ανάλυση, περιγραφή και τεκμηρίωση βέλτιστης λύσης.

Από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα JESSICA έχουν δεσμευθεί από το ΠΕΠ Ηπείρου 15 εκατ. ευρώ για έργα βιώσιμης πράσινης ανάπτυξης.

Κατά την Β' φάση της μελέτης σκοπιμότητας και βιωσιμότητας οι στόχοι ήταν η εξέταση της σκοπιμότητας ανάπτυξης γραμμών Τραμ στην πόλη των Ιωαννίνων, η διερεύνηση εναλλακτικών δυνατοτήτων διέλευσης γραμμής (ή γραμμών) τραμ στην πόλη και η οικονομοτεχνική αξιολόγηση της λύσης.

Οι Πόλοι Μετακινήσεων που λήφθηκαν υπόψη είναι, το κέντρο της πόλης, το ΚΤΕΛ το Δημοτικό Διαμέρισμα Ανατολής, το Αεροδρόμιο, η Πανεπιστημιούπολη, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, τα ΤΕΙ και το Νοσοκομείο «Γ. Χατζηκώστα».

Κλάδοι εναλλακτικών διαδρομών θα είναι:

Κέντρο-ΤΕΙ-Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο-Πανεπιστήμιο-(Πεδινή)
Κέντρο-Ανατολή-(Κατσικάς)
Κέντρο-Αεροδρόμιο-(Ελεούσα)-(ΒΙΠΕ)-(Πέραμα)
Κέντρο-Νοσοκομείο Χατζηκώστα


Υπολογίστηκε ότι θα υπάρξει μετατόπιση της τάξης του 5%-20% από πολίτες που κινούνται με τα αυτοκίνητά τους προς το τραμ, με ουσιαστική βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών στην πόλη παρά τον τοπικό περιορισμό της χωρητικότητας του δικτύου. Επίσης, προτάθηκε αντικατάσταση τμήματος λεωφορειακών γραμμών και συμπλήρωση τμήματος δικτύου του τραμ από νέες λεωφορειακές γραμμές.