Leoforeia.gr | Forum

Πλήρης Έκδοση: [Η Έρευνα] Τρίκαλα: μελέτη από το Αστικό ΚΤΕΛ για εύρυθμη λειτουργία της πόλης
Επί του παρόντος βλέπετε μία λιτή έκδοση του περιεχόμενού μας. Θέαση πλήρης έκδοσης με κατάλληλη διάταξη.
Του Αποστόλη Ζώη

Για μελέτη την οποία θα χρηματοδοτήσει το Αστικό ΚΤΕΛ για την εύρυθμη λειτουργία της πόλης των Τρικάλων ενώ ο Δήμος θα είναι αρωγός ώστε να παράσχει τα απαραίτητα στοιχεία στους μελετητές, έκανε λόγο χθες ο αντιδήμαρχος κ. Κολότσιος.

Ο ίδιος σημείωσε πως ενημερώθηκε από το Αστικό ΚΤΕΛ για αυτή την πρωτοβουλία, προσθέτοντας πως ο Δήμος Τρικκαίων στοχεύει σε ολοκληρωμένες κυκλοφοριακές παρεμβάσεις πάντα σε συνεργασία με το Αστικό ΚΤΕΛ. Με αυτόν τον τρόπο, εξήγησε ο κ. Κολότσιος, θέλουμε να ενδυναμώσουμε την κυκλοφορία των μέσων μαζικής μεταφοράς και την όσο λιγότερη κυκλοφορία των ΙΧ αυτοκινήτων στην πόλη μας.

Η κατάσταση

Στην Ελλάδα σήμερα το 72% όλων των διαδρομών με αυτοκίνητο αντιστοιχεί σε μετακινήσεις μέσα στην πόλη ενώ τα νοικοκυριά δαπανούν πάνω από το 10% του ετήσιου εισοδήματός τους για μετακινήσεις.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, πόλεις , μικρές και μεγάλες , βρίσκονται αντιμέτωπες με τα προβλήματα που επισσώρευσε η αλματώδης αύξηση της κυκλοφορίας αλλά και της παρουσίας του αυτοκινήτου στον πολεοδομικό τους ιστό : κυκλοφοριακή συμφόρηση, μόλυση της ατμόσφαιρας, κατάχρηση του δημόσιου χώρου, απαξίωση των δημόσιων συγκοινωνιών, φαινόμενα αποκλεισμού ευπαθών κοινωνικών ομάδων (ΑμεΑ, τρίτη ηλικία , παιδιά, μητέρες με μικρά παιδιά κ.λ.π), αισθητική υποβάθμιση, αύξηση των ατυχημάτων με θύματα κυρίως πεζούς , ποδηλάτες και οδηγούς δικύκλων.