Leoforeia.gr | Forum

Πλήρης Έκδοση: [Το Βήμα] Πειραιάς: αρχισε η διαλογή πλοίων με πλαστά πιστοποιητικά
Επί του παρόντος βλέπετε μία λιτή έκδοση του περιεχόμενού μας. Θέαση πλήρης έκδοσης με κατάλληλη διάταξη.
17 πλοία πήραν πιστοποίηση, 4 κρίθηκαν αναξιόπλοα, 27 αποφεύγουν τον έλεγχο

Διονύσης Βυθούλκας

Στην «ενεργό δράση» επέστρεψαν 17 από τα δεκάδες πλοία στα οποία, πριν δυο μήνες, κατά την διάρκεια έρευνας βρέθηκαν μη έγκυρα πιστοποιητικά κλάσης, που είχαν εκδοθεί από το γραφείο του έλληνα αντιπροσώπου του Ρωσικού Νηογνώμονα στον Πειραιά.

Επρόκειτο για μικρά επιβατηγά της ακτοπλοΐας και δεκάδες τουριστικά πλοιάρια, για τα οποία δόθηκε εντολή από το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας να «δέσουν» μέχρι να γίνει επανέλεγχος τους και εκδοθούν νέα πιστοποιητικά. Αποτέλεσμα ήταν να τροποποιηθούν τα δρομολόγια σε αρκετές πορθμειακές γραμμές.

Στα 17 πλοία δόθηκε το «πράσινο φως» μετά την ολοκλήρωση των επιθεωρήσεων από ελεγκτές των κεντρικών του Ρωσικού Νηογνώμονα, ενώ άλλα 14 βρίσκονται στο στάδιο της επιθεώρησης. Επιπλέον τέσσερα ακόμη, που επιθεωρήθηκαν, δεν κατόρθωσαν να λάβουν πιστοποιητικά κλάσης, καθώς κρίθηκαν αναξιόπλοα.

Σύμφωνα με πληροφορίες για άλλα 27 πλοία, που επίσης ταξίδευαν με πλαστά πιστοποιητικά και παραμένουν σήμερα ακινητοποιημένα, δεν έχει κατατεθεί μέχρις στιγμής αίτηση επανελέγχου. Οπως εκτιμούν αξιωματικοί του λιμενικού τα συγκεκριμένα πλοία έχουν προβλήματα και οι πλοιοκτήτες τους γνωρίζουν ότι κινδυνεύουν να κριθούν αναξιόπλοα και επίσης να μην λάβουν πιστοποιητικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι για δύο από αυτά ξεκίνησαν οι διαδικασίες, αλλά μετά «πάγωσαν» από τους πλοιοκτήτες τους!

Παράλληλα η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης έκδοσης πλαστών πιστοποιητικών βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ αναμένονται οι τελευταίες λεπτομέρειες προκειμένου ο Ρώσικος Νηογνώμονας να ανοίξει δικό του γραφείο στο Πειραιά - όπως έχουν κάνει και άλλοι Νηογνώμονες - και να μην υπάρχει αντιπρόσωπος.

Για την υπόθεση ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του Λιμενικού Σώματος - Ελληνική Ακτοφυλακή είχε ζητήσει την διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης και σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού η Εισαγγελία ζητεί να διερευνηθεί προς πάσα κατεύθυνση εάν έχουν τελεστεί αδικήματα κακουργηματικής φύσης (πλαστογραφία, ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία, παθητική - ενεργητική δωροδοκία, παράβαση καθήκοντος, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, νομιμοποίηση εγκληματικών εσόδων και ενδεχομένως της κακουργηματικής απάτης).