Leoforeia.gr | Forum

Πλήρης Έκδοση: [NewsBomb] Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί το δημοψήφισμα
Επί του παρόντος βλέπετε μία λιτή έκδοση του περιεχόμενού μας. Θέαση πλήρης έκδοσης με κατάλληλη διάταξη.
Θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σοβαρούς τριγμούς στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και σύγχυση στην κοινωνία, έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και να προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος μόλις καταρτιστεί η νέα δανειακή σύμβαση εν όψει της υλοποίησης της συμφωνίας της προηγούμενης εβδομάδας στις Βρυξέλλες.

Είναι πλέον πασιφανές ότι αν και ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου απέρριψε τις εκλογές, μιλώντας στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, ανοίγει πλέον ο δρόμος για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, σε περίπτωση αρνητικής απάντησης στο δίλημμα του δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών κ. Χ. Καστανίδη, το δημοψήφισμα θα γίνει στις αρχές Ιανουαρίου όταν θα είναι έτοιμη η δανειακή σύμβαση και προτού αυτή πάει στη Βουλή για ψήφιση. Αν το δημοψήφισμα προηγηθεί της κατάθεσης στη Βουλή της νέας δανειακής σύμβασης για να είναι το αποτέλεσμά του δεσμευτικό θα πρέπει να συμμετέχει σε αυτό το 40% των πολιτών. Αν πραγματοποιηθεί μετά τότε χρειάζεται συμμετοχή του 50% των ψηφοφόρων και έγκριση από 180 βουλευτές.

Υπό το βάρος των τελευταίων εξελίξεων, η σημερινή συζήτηση στη Βουλή ματαιώνεται και αύριο Τετάρτη θα αρχίσει η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση η οποία θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή.

Από την ώρα της ανακοίνωσης της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, πληθαίνουν οι φωνές περί της συνταγματικότητάς του, καθώς έχει ως αντικείμενο δημοσιονομικά θέματα. Οι αντιδρώντες στη διεξαγωγή του ισχυρίζονται ότι είναι πολιτικά ανεφάρμοστο και οικονομικά και πολιτικά επικίνδυνο.

Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός φέρνει το θέμα του δημοψηφίσματος τώρα, για να βγει από τη δύσκολη θέση στην οποία τον έχουν φέρει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ελπίζοντας να καταφέρει να «περάσει» τη νέα δανειακή σύμβαση με τις «πλάτες» του λαού.

Η απόφασή του βασίζεται στο σκεπτικό ότι αν επιχειρήσει να περάσει τη σύμβαση από τη Βουλή, ΝΔ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ θα τον κατηγορήσουν ότι το ΠΑΣΟΚ «καταστρέφει τη χώρα».

Την ίδια ώρα τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα έχουν βγει από τη δύσκολη θέση, αφού η σύμβαση θα επικυρωθεί με ψήφους μόνο του ΠΑΣΟΚ, ώστε και να ληφθούν τα σκληρά και απαραίτητα μέτρα αλλά και να μην αναλάβουν το πολιτικό κόστος.
Βραδιά ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων


«Χιονοστιβάδα» πολιτικών εξελίξεων προκάλεσε η απόφαση του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να ζητήσει την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή και να παραπέμψει στον λαό -διά δημοψηφίσματος- την απόφαση για εφαρμογή ή μη της νέας δανειακής σύμβασης. Λίγο μετά τις οκτώ το βράδυ ξεκίνησε η έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου αναμένεται ο πρόεδρος της κυβέρνησης να πάρει θέση για τις νέες εξελίξεις που δρομολογούνται από το πρωί. Προηγήθηκαν οι ανεξαρτητοποιήσεις και δηλώσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ότι δεν θα στηρίξουν την κυβέρνηση.


Το μεσημέρι η βουλευτής Β΄ Αθηνών Μιλένα Αποστολάκη ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή της, αποχωρώντας από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, και χαρακτήρισε «βαθιά διχαστική διαδικασία» την πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Παράλληλα, η βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή απέστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι αν επιμείνει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, η ίδια θα ανεξαρτητοποιηθεί. Παράλληλα ζήτησε σχηματισμό κυβέρνησης σωτηρίας με άλλον πρωθυπουργό.

Επιπλέον, η βουλευτής Β΄ Αθηνών του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να σχηματισθεί κυβέρνηση σωτηρίας με χρονικό ορίζοντα την διασφάλιση του πακέτου στήριξης, και στη συνέχεια να διεξαχθούν εκλογές.

Εν τω μεταξύ, την παραίτηση του πρωθυπουργού ζήτησαν έξι μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για τους Γιώργο Θωμά, Βαγγέλη Μαλέσιο, Στέφανο Μανίκα, Δημήτρη Μπατζελή, Γιάννη Νικολάου και Μηνά Σταυρακάκη.

Τη μεσολάβηση του Προέδρου της Δημοκρατίας προκειμένου να επιτευχθεί μία στοιχειώδης συμφωνία μεταξύ των κυρίων Παπανδρέου και Σαμαρά πρότεινε ο βουλευτής Β΄ Αθηνών του ΠΑΣΟΚ Μίμης Ανδρουλάκης.

Ταυτόχρονα, επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής με την οποία εκφράζει την αντίθεση της στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και προτείνει τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας με κοινοβουλευτικά και μη μέλη, απέστειλε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χαρά Κεφαλίδου.

«Η χθεσινή αιφνιδιαστική και αψυχολόγητη αναγγελία του δημοψηφίσματος με έχει κάνει να αμφιβάλω για κάτι που μέχρι χθες θεωρούσα βέβαιο ότι είμαι μέλος μιας ομάδας που πασχίζει να σώσει την πατρίδα από τη χρεοκοπία», επισημαίνει μεταξύ άλλων η βουλευτής Δράμας. Όπως τονίζει η κ. Κεφαλίδου, η αναστάτωση που προκάλεσε η ενέργεια αυτή στην Ευρώπη και στον κόσμο «είναι απόδειξη ότι αναγγείλαμε ένα λάθος», το οποίο θα αποδειχθεί «μοιραίο» αν δεν σταματήσει αμέσως.

Η αντιπολίτευση

Η αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα στις πρωτοβουλίες του Γιώργου Παπανδρέου, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης και την άμεση προκήρυξη εκλογών.

«Ο κ. Παπανδρέου στην προσπάθειά του να διασωθεί έβαλε ένα διχαστικό και εκβιαστικό δίλημμα που θέτει σε κίνδυνο το μέλλον μας και τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη», τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς και πρόσθεσε: «Η ΝΔ είναι αποφασισμένη να αποτρέψει πάση θυσία, τέτοιους τυχοδιωκτικούς πειραματισμούς και μπορεί να το κάνει».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης προανήγγειλε πρωτοβουλία συνεννόησης με τον Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός σύρονται σε κάλπες που δεν θα είναι κάλπες δημοψηφίσματος αλλά κάλπες εκλογών, δήλωσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. «Ό,τι και να είναι, ένα είναι σίγουρο: ο λαός μας θα σηκώσει το ανάστημά του και θα πει ένα συντριπτικό "όχι" στην πολιτική της λιτότητας, ανοίγοντας νέους δρόμους ελπίδας για την Ελλάδα και την Ευρώπη», είπε.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης τάχθηκε υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, τονίζοντας ότι το δημοψήφισμα βάζει τη χώρα σε περιπέτειες και την κοινωνία σε διλήμματα.

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης και τη διεξαγωγή εκλογών «με συμφωνία όλων των κομμάτων, με κυβέρνηση εθνικής ενότητας».

Η ψήφος εμπιστοσύνης


Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την παροχή ή μη ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ξεκινά την Τετάρτη και ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Παρασκευής με τη μυστική ψηφοφορία.

Αίσθηση προκαλεί η πληροφορία ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος δεν γνώριζε την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών.

Ο διεθνής αντίκτυπος


Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού έχουν προκαλέσει αναστάτωση διεθνώς, καθώς η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου θεωρείται από πολλούς ότι βρίσκεται πλέον στον αέρα.

Τόσο η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, όσο και ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί εμφανίζονται εμβρόντητοι από την απόφαση για διενέργεια δημοψηφίσματος, ενώ αρνούνται να σχολιάσουν -έως ότου ενημερωθούν επισήμως- το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Κομισιόν.

Πηγή: http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4669597